Analiză Euronews: România, în mijlocul furtunii COVID-19, cu un număr record de îmbolnăviri și decese

Euronews semnalează situația gravă din România, în condițiile în care marți au fost atinse noi recorduri zilnice atât în cazul infecțiilor cu COVID-19, cât și al deceselor, pe fondul unei rate de vaccinare „alarmant de scăzute”.

Autoritățile au confirmat un record de 18.863 de noi cazuri de COVID-19 și 574 de decese într-o singură zi. A fost prima dată când o națiune a Uniunii Europene de 19 milioane a depășit 500 de decese într-o singură zi, potrivit Euronews.com.

România are a doua cea mai mică rată de vaccinare din UE, înaintea Bulgariei, doar 34% dintre adulți imunizați complet împotriva COVID-19, comparativ cu media europeană de 74%.

Creșterea numărului de cazuri pune sub o presiune extremă pe sistemul de sănătate, funcțional dejala capacitate maximă: peste 1.800 de pacienți cu coronavirus sunt acum în terapie intensivă. În București, ambulanțele fac coadă în afara Spitalului de Boli Infecțioase Matei Balș, unde se așează paturi pe coridoare.

Președintele Klaus Iohannis a numit situația drept o „dramă națională de proporții teribile” și a îndemnat românii să se vaccineze.

El a declarat într-o conferință de presă marți că „lipsa acțiunilor concrete din partea autorităților este alarmantă” și a anunțat că a convocat miercuri o întâlnire cu oficialii guvernamentali pentru „stabilirea unor măsuri clare și restrictive”.

România are una dintre cele mai ridicate rate de deces din lume, în raport cu populația, din cauza COVID-19, cu 18,2 decese la un milion de locuitori, pe locul al doilea după Saint Vincent și Grenadine.

„Există 574 de inimi de români care au încetat să mai bată pentru că au pierdut lupta cu acest virus mortal”, a spus Iohannis. „Oamenii care, în urmă cu doar câteva săptămâni, s-au bucurat de viață, au visat și au făcut planuri pentru viitor, lasă acum în urmă lacrimile și disperarea celor care își plâng moartea”, a mai spus președintele.

Rata mortalității printre cele mai mari din lume

Euronews semnalează că România a înregistrat una dintre cele mai ridicate rate de deces COVID-19 din lume în raport cu populația. Țara noastră membră a UE a înregistrat acum 18,2 decese la un milion de locuitori, pe locul al doilea după Saint Vincent și Grenadine.

Țările Uniunii Europene au venit în ajutor, trimițând medicamente și echipamente pentru tratarea pacienților COVID-19, în condiile în care România se confruntă cu o creștere a infectărilor, în mare parte în rândul majorității nevaccinate a populației adulte, sub o treime din populația adultă a României fiind complet vaccinată împotriva COVID-19.

Biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că va suplimenta sprijinul acordat României după creșterea numărului de cazuri.

Un expert va fi trimis pentru a ajuta la limitarea pandemiei, alături de 34.000 de teste rapide COVID și aproximativ 200 de concentratoare de oxigen.

Acest sprijin tehnic va acoperi „supravegherea, îndrumarea clinică, comunicarea de risc și implicarea comunității în campania de vaccinare”, a declarat OMS Europe într-un comunicat.

Noi blocaje și în alte zone din Europa

În Letonia, autoritățile au impus noi restricții timp de 30 de zile din cauza înrăutățirii situației pandemiei de coronavirus.

Majoritatea școlilor, restaurantelor și locurilor de divertisment vor fi închise pentru aproape o lună începând de joi.

În urma unei reuniuni guvernamentale de urgență, prim-ministrul leton Krišjānis Kariņš a declarat că sunt necesare măsuri drastice, deoarece pandemia continuă să se răspândească rapid.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Letonia a declarat că rata incidenței COVID-19 a țării la 100.000 de locuitori se situează acum la 864, în prezent printre cele mai mari din lume.

Puțin mai mult de jumătate dintre letoni sunt acum complet vaccinați, iar Kariņš a recunoscut că guvernul său nu a reușit să încurajeze suficient cetățenii să se vaccineze.

Între timp, în Slovenia, prim-ministrul Janez Janša a acuzat o creștere a infecțiilor cu COVID-19 pe fondul protestelor recente împotriva vaccinărilor și restricțiilor impuse de coronavirus.

Rusia și Ucraina au atins noi recorduri sumbre

Rusia a înregistrat un nou record al deceselor provocate de coronavirus marți, grupul operativ guvernamental raportand 1.015 decese prin coronavirus în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr de la începutul pandemiei.

De asemenea, a înregistrat 33.740 de noi infecții în ultima zi.

Numărul zilnic de decese prin coronavirus a crescut în ultimele săptămâni , pe fondul unor rate de vaccinare scăzute și a reticenței guvernului de a întări restricțiile.

Ucraina vecină a înregistrat, de asemenea, un număr record de decese zilnice cauzate de COVID-19.

Potrivit raportului guvernului, în ultimele 24 de ore au murit 538 de persoane din cauza coronavirusului.

Kiev a înregistrat, de asemenea, 15.579 de noi infecții marți, precum și 2.852 de noi spitalizări.

De la începutul pandemiei, peste 61.000 de persoane au murit oficial din cauza virusului în Ucraina. Țara, cu o populație de aproximativ 45 de milioane, este proporțional una dintre cele mai afectate din Europa.

Ratele de vaccinare au fost foarte lente și în Ucraina din cauza lipsei de aprovizionare, dar și a nivelurilor ridicate de reticență și scepticism.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *