Vaccinarea cu cea de a treia doză a vaccinului anti-COVID-19 începe marți, 28 septembrie, pentru persoanele care au mai mult de șase luni de la rapel. Specialiștii recomandă vaccinarea cu doza trei pentru cadrele medicale, profesorii și persoanele vulnerabile – vârstnicii peste 65 de ani cu boli cronice. Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a declarat la Digi24 că doza trei consolidează protecția față de formele grave de boală, iar oamenii din țările unde s-a făcut deja nu au avut reacții adverse.

”Din discuțiile cu oamenii din zone unde s-a făcut doza trei, a reieșit că nu au avut nici măcar reacțiile obișnuite de la dozele anterioare”, a spus Emilian Popovici.

Întrebat dacă doza 3 se va lua în calcul pentru a se considera schema completă de vaccinare, Emilian Popovici a răspuns că se va ajunge cu siguranță la acest lucru, dar este nevoie de o perioadă de timp, astfel încât să se vaccineze un număr semnificativ de oameni, care să ducă la acest mod de interpretare.

Medicul a adăugat că România este “pe o pantă ascendentă” din punct de vedere al infectării cu Covid-19, iar “creșterea este vertiginoasă”.

“Ce se va întâmpla în viitor e legat de cum vor fi luate și respectate măsurile. Virusul infectează după oferta care i se face: dacă măsurile sunt nepotrivite, infectarea este mare”, a mai spus epidemiologul.

Potrivit Comitetului de vaccinare, doza 3 este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare și persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală, potrivit CNCAV.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor face doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice, potrivit Comitetului pentru vaccinare.
Cum se face programarea pentru doza 3

Programarea pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se va face prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.

Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.