Asociația pentru Educație, Dezvoltarea și Implicarea Tineretului (EDIT), în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD) anunță lansarea oficială a programului național România în Siguranță. Conferința de lansare a avut loc astăzi, 22 septembrie, în clădirea Guvernului României, în prezența reprezentanților din Cabinetul Prim-Ministrului, Ministerul Educației, Poliția Română, Departamentul pentru Situații de Urgență și mediul de afaceri.

România în Siguranță este un program național de educație care urmărește instruirea și informarea copiilor, tinerilor și adulților în ceea ce privește educația pentru siguranță. Programul își propune să ajungă, cu lecții de educație rutieră și prim-ajutor, la 5.000 de elevi din București și din țară, până la sfârșitul anului, și la peste 500.000 de copii și adolescenți, în următorii trei ani. Pe lângă acestea, programul include și cursuri de conducere defensivă pentru tinerii șoferi și cursuri de formare pentru cadre didactice și pentru polițiști din toată țara.

Conform ultimelor statistici realizate de Uniunea Europeană în 2020, România se află pe primul loc la numărul de decese cauzate de accidentele rutiere, având o medie de 85 de decese la milionul de locuitori (dublul mediei Uniunii Europene). Totodată, România este pe ultimul loc din Europa în ceea ce privește numărul de persoane care cunosc manevrele de acordare a primului ajutor.

Orele de educație rutieră din cadrul programului „România în Siguranță” sunt necesare și în contextul statisticilor legate de principalele cauze ale accidentelor rutiere: „Ca să fac o scurtă retrospectivă, în ultimii trei ani, principalele cauze de producere a accidentelor rutiere sunt indisciplina pietonilor, cu aproximativ 19%, viteza – 17%, abaterile bicicliștilor – 10%, urmată de neacordarea priorității pietonilor – 10% și neacordarea priorității vehiculelor – 9%”, a declarat Dl. Comisar-șef de poliție George Grigore.

„Activitatea noastră a început ca răspuns la aceste statistici. În ciuda faptului că am fost afectați de pandemie anul trecut, nu ne-am oprit, pentru că educația trebuie să continue în orice situație și context”, a declarat Liviu Zorilă, Președintele Asociației EDIT, în cadrul conferinței.

Programul „România în Siguranță” se va desfășura atât în școli și licee, cât și în grădinițe. „Nu există o vârstă prea mică a copilului pentru a beneficia de educație rutieră. Și un exemplu bun este programul de față, activitatea partenerilor noștri, care au avut acțiuni în grădiniță. Poate că pare prea mult, dar în realitate, de când un copil începe să priceapă mesajele din jurul lui, el este eligibil pentru a primi acest tip de educație”, declară Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

„Putem face front comun cu mediul privat și ONG-urile în ceea ce privește ce face Ministerul Educației, ce face Ministerul de Interne, ce face Ministerul Transporturilor, ce fac oamenii care sunt preocupați și vor să facă mai mult. Asta pot să vă promit”, a spus dl. László Borbély, Consilier de Stat în Cabinetul Prim-Ministrului și coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă.

Întreaga conferință poate fi urmărită aici: https://bit.ly/3ktOOfn

Asociația EDIT este o organizație neguvernamentală care dezvoltă proiecte pe teme de educație rutieră, educație pentru situații de urgență și prim-ajutor. Asociația a lansat în 2020 prima campanie online de educație pentru prim-ajutor #LeapșaPentruViață, cu peste 1,5 milioane de vizualizări, în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU). Mai multe detalii despre activitatea asociației pe româniaînsiguranță.ro.

Partenerii proiectului: Academia Titi Aur, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Departamentul pentru Situații de Urgență, Generali România, Poliția Română, Sixt Group România, Swarco Traffic România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.