Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului să trateze cu seriozitate implementarea proiectului ”România Educată”, iar Ministerului Educaţiei să invite partenerii de dialog social la dezbateri despre propunerea de plan de acţiune, înainte de a fi supus spre adoptare în Executiv.

Consiliul Naţional al Elevilor menţionează că, în cadrul primei şedinţe a comitetului interministerial pentru implementarea proiectului “România Educată” din 26 august, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat îngrijorat cu privire la faptul că autorităţile centrale nu vor putea elabora, până la termenul asumat prin memorandum, un plan de acţiune asumat şi un pachet legislativ care să asigure reforma sistemului.

“Deşi ne aflăm la mai puţin de zece zile până la termenul la care ar trebui adoptat planul de acţiune pentru implementarea proiectului, încă nu a fost organizată nicio şedinţă a comitetului la care să participe şi partenerii de dialog social, în aşa fel încât să fie stabilite principalele linii de acţiune, bazate pe nevoile actuale ale sistemului de învăţământ. Consiliul Naţional al Elevilor consideră inacceptabilă lipsa de transparenţă şi lipsa implicării active a tuturor actorilor importanţi din sistemul de educaţie în elaborarea planului de acţiune, în contextul în care proiectul Preşedintelui României a avut parte, în toate etapele, de o largă participare şi consultare a societăţii civile. Ca atare, solicităm Ministerului Educaţiei să invite partenerii de dialog social la dezbateri”, atrage atenţia Consiliul Naţional al Elevilor, scrie Agerpres.ro.

În acelaşi timp, Consiliul Naţional al Elevilor cere Guvernului să trateze cu seriozitate procesul de implementare al unui proiect cu potenţial de reformare a sistemului de învăţământ românesc şi să se asigure de faptul că planul de acţiune, la momentul adoptării, va fi unul fezabil şi va conţine termene ce pot fi respectate, în aşa fel încât să fie evitate măsuri ce nu aduc nicio schimbare sistemică.

“Ne aflăm într-un punct extrem de important pentru educaţia din România: avem în faţă oportunitatea de a reforma sistemul de învăţământ din temelii, de a contura măsuri concrete care să aducă schimbarea aşteptată de mult prea multe generaţii. Totuşi, la acest moment, nu se prefigurează o transpunere a ideilor şi a resurselor în ceva concret, având în vedere că partenerii de dialog social nu au fost invitaţi la dezbateri. De aceea, este necesar ca autorităţile să conştientizeze că este momentul să acţioneze şi să îşi asume reforme în mod real, cu sprijinul tuturor partenerilor implicaţi, nu doar să creeze politici de dragul de a respecta nişte termene”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Silviu Morcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.