Doi elevi suceveni, Maurizio Pavel şi Dragoş Andrei Sîrghi, vor reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, la Bogota, în Columbia, după ce s-au calificat în lotul naţional.

Maurizio Pavel, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare” din Suceava, a fost pregătit de profesorii Sorin Golda, la clasă, precum şi Petru Crăciun la Cercul de astronomie şi astrofizică de la Palatul Copiilor. El a obţinut medalia de aur şi trofeul ”Învingător la proba observaţională” la categoria Seniori 2 (elevi din clasele XI-XII), având cel mai mare punctaj dintre toţi elevii la această probă.

Dragoş Andrei Sîrghi, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare” Suceava, a fost pregătit de profesorii Carmen Amorăriţei, la clasă, şi Crăciun Petru la Cercul de astronomie şi astrofizică, obţinând medalia de aur la categoria de vârstă Seniori S1 (clasele IX-X).

La categoria Juniori, a obţinut medalie de bronz şi suceveanul David Palaghianu, elev în clasa a VI-a la Colegiul Naţional ”Ştefan cel Mare” din Suceava, fiind pregătit la clasă de Carmen Amorăriţei şi de Petru Crăciun la Cercul de astronomie şi astrofizică.

Festivitatea de premiere a etapei naţionale a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică a Universităţii ”Ştefan cel Mare” din Suceava a avut loc luni, 9 august 2021.

La evenimentul ce s-a desfăşurat cu prezenţă fizică, în perioada 26-29 iulie, au participat 100 de elevi dintre cei mai buni din ţară pentru trei categorii de vârstă: Juniori (elevi cl. V-VIII, respectiv cl. a IX-a, pentru elevii care nu au împlinit 15 ani la 1 ianuarie anul curent), Seniori 1 (elevi din cl. IX-X) şi Seniori 2 (elevi din cl. XI-XII).

Olimpiada a fost organizată în colaborare cu Societatea Ştiinţifică Cygnus – centru UNESCO.

Potrivit organizatorilor, elevii participanţi la această olimpiadă trebuie să aibă cunoştinţe avansate de matematică şi fizică, unele din aceste cunoştinţe fiind studiate doar în primii ani de facultate.

În urma acestei olimpiade s-au selectat elevii lotului naţional care vor reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, şi care, anul acesta, se va desfăşura la Bogota, în Columbia, în perioada 14-21 noiembrie.

Trei elevi ai Colegiului Naţional “Petru Rareş” din Piatra-Neamţ fac parte din lotul României pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică după ce, la faza naţională a competiţiei, au fost medaliaţi cu aur.

Este vorba de Traian Bistriceanu şi Alexandru Apostol, elevi în clasa a X-a, şi Flavia Cristiana Pascal, elevă în clasa a XI-a.

Directorul Colegiului “Petru Rareş”, Grigoruţă Oniciuc, a declarat, într-un comunicat de presă remis AGERPRES, că alţi şapte elevi ai unităţii de învăţământ au fost premiaţi la faza naţională a olimpiadei de Astronomie: trei elevi s-au clasat pe poziţia a doua, un elev a obţinut premiul al treilea, iar alţi trei au primit menţiuni.

Judeţul Neamţ a fost reprezentat de un lot de zece elevi, toţi de la Colegiul Naţional “Petru Rareş”, coordonaţi în cadrul Centrului de Excelenţă de profesorul Grigoruţă Oniciuc.

Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică se va desfăşura în Columbia.

În anul 2019, Olimpiada Internaţională de Astronomie a fost găzduită de Piatra-Neamţ, la eveniment fiind prezenţi 150 concurenţi din 21 de ţări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.