Nu este încă clar dacă varianta Delta determină o formă mai severă de boală la copii, dar gradul de transmitere este mai ridicat, ceea ce determină o creștere a cazurilor pediatrice de COVID-19 în SUA.

The New York Times prezintă cazul unei tinere care s-a confruntat cu această boală.
Pilar Villarraga petrecuse o mare parte din vară numărând zilele până la ziua fiicei sale Sophia. La începutul lunii august, Sophia urma să împlinescă vârsta de 12 ani pentru a deveni oficial eligibilă pentru un vaccin anti-Covid-19. „Nu am vrut ca ea să înceapă școala fără vaccin”, a spus mama Sophiei, Pilar Villarraga, care locuiește în Doral, Florida.

Dar la sfârșitul lunii iulie, cu doar două săptămâni înainte de ziua sa de naștere, Sophia s-a îmbolnăvit de coronavirusul. La început, a avut febră, dar pe 25 iulie, după patru zile liniștite acasă, adolescenta acuza dureri în zona coastelor, ceea ce a determinat-o pe mama ei să o ducă a doua zi la camera de gardă. Acolo, radiografiile toracice au dezvăluit că Sophia a dezvoltat pneumonie. Curând a început să tusească cu sânge.

Sophia a fost internată imediat la Spitalul de Copii Nicklaus, din Miami. Părinții ei și prietenii lor au fost șocați. „Nu credeam că copiii se pot îmbolnăvi atât de mult”, a spus mama sa Villarraga.

Sophia era unul dintre cei aproximativ 130 de copii cu COVID-19 care au fost internați într-un spital american în ziua respectivă, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Acest număr a crescut de la începutul lunii iulie, astfel că în perioada 31 iulie – 6 august, 216 de copii cu Covid au fost spitalizați în fiecare zi, în medie.

Spitalele din punctele fierbinți ale coronavirusului au fost deosebit de afectate, relatează Nytimes.com. Într-o singură zi, săptămâna trecută, Spitalul pentru copii din Arkansas, în Little Rock, a avut 19 copii spitalizați cu Covid. Johns Hopkins All Children’s Hospital, din Sankt Petersburg, Florida, avea 15, iar Children’s Mercy Kansas City, în Missouri, avea 12. Toate aceste spitale aveau mai mulți copii în unitatea de terapie intensivă.

Aceste cifre au stârnit îngrijorarea în rândul specialistilor care au descoperit că nu mai este valabilă situația de la începutul pandemiei, când copiii nu păreau afectați de coronavirus.

Unii medici din prima linie a spitalelor americane au spus că văd copii cu forme de boală mai critică decât au văzut în orice moment anterior al pandemiei și că varianta Delta, foarte contagioasă, este de vină.

„Toată lumea este puțin nervoasă cu privire la posibilitatea ca varianta Delta să fie de fapt, într-un fel, mai periculoasă la copii”, a spus dr. Richard Malley, specialist în boli infecțioase pediatrice la Boston Children’s Hospital.

Majoritatea copiilor cu COVID-19 au simptome ușoare și nu există încă suficiente dovezi pentru a concluziona că Delta provoacă forme mai severe la copii decât fac alte variante, susțin oamenii de știință.

Totuși, deși multe spitale pentru copii sperau la o vară liniștită, se pare că de luna trecută, pe măsură ce varianta Delta a coronavirsului s-a răspândit în SUA, acest lucru a început să se schimbe. „Numărul testelor Covid pozitive a început să crească la începutul lunii iulie”, a spus Marcy Doderer, președintele și directorul executiv al Spitalului pentru copii din Arkansas. „Și atunci am început cu adevărat să vedem copiii îmbolnăvindu-se”.

Vaccinurile sunt eficiente împotriva Delta – și oferă o protecție puternică împotriva bolilor severe și a morții – dar copiii sub 12 ani nu sunt încă eligibili pentru vaccinare. Între 22 iulie și 29 iulie, cazurile de coronavirus la copii au reprezentat 19% din cazurile noi raportate, potrivit Academiei Americane de Pediatrie.

„Sunt cei nevaccinați”, a spus dr. Yvonne Maldonado, specialist în boli infecțioase pediatrice la Stanford Medicine și președinte al A.A.P. Comitetul pentru Boli Infecțioase. „Acolo vedem toate noile infecții.”

În perioada 22 iulie – 29 iulie, au fost raportate aproape 72.000 de cazuri noi de Covid pediatric, aproape de două ori mai multe decât în ​​săptămâna precedentă, potrivit asociației. La Johns Hopkins All Children’s Hospital, 181 de copii au dat rezultate pozitive pentru virus în iulie, față de doar 12 în iunie.

Majoritatea acestor copii au simptome relativ ușoare, cum ar fi rinoree (curge nasul), congestie nazală, tuse sau febră, a spus dr. Wassam Rahman, directorul medical al centrului de urgență pediatrică de la All Children’s. “Majoritatea copiilor nu sunt foarte bolnavi”, a spus el. „Majoritatea vor pleca acasă și vor fi tratați acasă. Dar, după cum vă puteți imagina, familiile se sperie ”.

O mică parte din copii dezvoltă însă boli severe, prezentându-se la spital cu pneumonie sau în dificultate respiratorie.

Dintre cei 15 copii cu Covid-19 care au fost internați la Spitalul pentru Copii din New Orleans la sfârșitul săptămânii trecute, patru – inclusiv un bebeluș de 3 luni – erau în terapie intensivă, a spus dr. Mark Kline, medicul șef al spitalului. Niciunul dintre copii, inclusiv cei opt care aveau vârsta suficientă pentru a fi eligibili, nu fusese vaccinat.

„Această variantă Delta a Covid-19 este cel mai grav coșmar al unui specialist în boli infecțioase”, a spus dr. Kline.

Unii copii spitalizați au alte afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul sau astmul, care îi pot face mai vulnerabili la Covid, dar medicii au spus că au și pacienți grav bolnavi fără factori de risc evidenți.

Sophia era sănătoasă și activă înainte de a se îmbolnăvi de Covid, a spus mama ei. Părinții ei au fost surprinși de cât de repede s-a deteriorat starea de sănătatea a fetiței. „De la un minut la altul, s-a înrăutățit”, a spus Pilar Villarraga.

După ce Sophia a fost internată, medicii au început să o trateze cu medicamentul antiviral remdesivir, precum și cu antibiotice, steroizi și un diluant de sânge. a Fost o luptă continu și încetul cu încetul, starea s-a îmbunătățit.

Sophia, ca majoritatea copiilor cu Covid-19, se așteaptă să-și revină complet, a spus mama ei. A fost externată pe 31 iulie și și-a sărbătorit ziua de naștere câteva zile mai târziu – acasă, cu o prăjitură cu înghețată.

Mamei Sphiei nu i s-a spus dacă Sophia are varianta Delta, dar mai mult de 80% din cazurile noi din Statele Unite sunt cauzate de Delta, iar medicii au spus că este clar că această variantă este în spatele creșterii infecțiilor pediatrice.

Ceea ce rămâne necunoscut este dacă copiii infectați cu Delta s-ar fi îmbolnăvit de fapt cu orice altă variantă sau dacă Delta, care este aproximativ de două ori mai transmisibilă decât virusul original, este atât de infecțioasă încât afectează mult mai mulți copii.

Există unele dovezi – în principal din date despre adulți – că Delta poate provoca boli mai severe. Studiile efectuate în Canada, Scoția și Singapore, de exemplu, au sugerat, în mod diferit, că Delta ar putea duce mai ușor la spitalizare, forme grave de boală sau deces.

Dar cercetarea este preliminară, au spus experții, și nu există încă suficiente date bune cu privire la gravitatea cazurilor de Delta la copii.

„Nu există dovezi ferme că boala este mai severă”, a spus dr. Jim Versalovic, patologul șef și medicul pediatru șef interimar la Spitalul de Copii din Texas, din Houston, unde aproximativ 10 la sută dintre copii au acum testul pozitiv pentru virus, față de mai puțin de 3 la sută, în luna iunie. „Cu siguranță observăm cazuri severe, dar am văzut cazuri severe pe tot parcursul pandemiei.”

Desigur, este încă posibil ca Delta să se dovedească a provoca boli mai severe la copii. Ratele de spitalizare ar putea crește în săptămânile și lunile următoare, spun medicii. “Cred că timpul va spune, într-adevăr”, a spus dr. Rahman. „Avem nevoie de cel puțin o lună, poate cu două luni înainte să avem un tablou al tendințelor.”

Jurnaliștii de la Nytimes.com spun că în Marea Britanie, unde Delta s-a răspândit masiv înainte să ajungă în Statele Unite, experții nu ar avea dovezi clare că această tulpină îi afectează mai mult pe copii.

„A existat un val, au existat copii care s-au simțit rău”, a spus dr. Elizabeth Whittaker, specialist în boli infecțioase și imunologice pediatrice la Imperial College London. Dar nu în genul, ”Oh, Doamne, este foarte diferit, este îngrijorător”.

Indiferent dacă Delta se dovedește a fi o formă de boală mai severă sau nu, varianta conduce în mod clar la un val de noi infecții atât la copii, cât și la adulți, în special în zonele în care acoperirea vaccinului este scăzută. „Ratele de îmbolnăvire în rândul copiilor cresc, deoarece ratele în rândul membrilor familiei nevaccinate cresc,” a spus dr. Maldonado.

Și mai mulți copii infectați înseamnă, mai mulți copii spitalizați. „Este un joc de numere în acest moment”, a spus dr. Versalovic.

Nu este încă clar când copiii vor fi eligibili pentru vaccinare copiii sub vârsta de 12 ani, dar între timp, au spus experții, cea mai bună modalitate de a reduce pericolul pentru copii și de a ameliora stresul spitalelor este ca copiii mai mari și adulții să fie vaccinați, ceea ce va ajuta la reducerea răspândirii cazurilor de infectare cu varianta Delta.

Cea mai sigura modalitate de a nu afla niciodata daca Delta este mai agresiva pentru copii decat tulpina originala este de a imbunatati cu adevarat vaccinarea, a spus dr. Malley.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.