Avem o nouă dezbatere la nivel internațional: cât des ar trebui să le faci baie copiilor? Sau cât de des ar trebui să ne spălăm noi? Se pare că regulile privind igiena nu sunt aceleași peste tot. Iar specialiștii nu sunt întotdeauna de acord cu lucruri pe care noi le credeam destul de clar stabilite.

Cuplul celebru Mila Kunis și Ashton Kutcher a ajuns în atenția presei internaționale, după ce artiștii au anunțat că își spală copiii doar „când pot vedea murdărie pe ei”.

Ashton Kutcher și Mila Kunis sunt căsătoriți din anul 2015 și au împreună doi copii, pe Wyatt, o fetiță de 7 ani și Dmitri, un băiețel în vârstă de 4 ani.

Într-un interviu, cei doi părinți au vorbit despre modul în care îi îngrijesc pe cei mici. Actrița în vârstă de 37 de ani a susținut că nu își spală copiii zilnic, ci doar atunci când se vede clar că s-au murdărit.

Mila Kunis mai adăugat că și părinții ei procedau la fel cu ea în copilărie, din cauza lipsurilor. Pe atunci, nu aveau apă caldă la orice oră. „Nu aveam apă fierbinte, așa că oricum nu am făcut mult duș. La rândul meu, când am ajuns să am copii, nu i-am spălat în fiecare zi. Nu am fost niciodată părintele care să-şi spele nou-născuţii”, a povestit Mila Kunis.

În același interviu, Ashton Kutcher a făcut și el mărturisiri pe marginea acestui subiect. „Acum, uite cum e: dacă vedeți murdăria pe ei, spălați-i. Altfel, nu are rost”, a adăugat starul în vârstă de 43 de ani. Cei doi actori au recunoscut că nici ei nu fac baie zilnic, iar atunci când se spală nu folosesc mult săpun. „Nu folosesc zilnic săpun pentru a-mi curăța pielea. Dar spăl doar locurile esențiale”, a mai dezvăluit actrița.

După ce Mila Kunis și Ashton Kutcher au dezvăluit că își spală copiii doar când văd că sunt murdari, experții din Marea Britanie s-au apucat să facă precizări despre igiena corectă a celor mici.

Declarațiile celor doi au stârnit numeroase reacții negative din partea publicului, mulți părinți taxându-i pe cei doi cu mesaje dure, pe rețelele de socializare.

Să vedem însă, ce spun experții pe această temă.

Ei bine, cel puțin în Marea Britanie, specialiștii par mai indulgenti cu cei doi artisti, si cu igiena și nu vă recomandă să vă spălați copilul în fiecare zi.

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie vă recomandă să nu faceți baie unui nou-născut și celor mai în vârstă în fiecare zi – dar dacă le place cu adevărat, nu există niciun motiv pentru care nu ar trebui, spun totusi specialistii acestei instituții.

Recomandarea de bază este însă ca la spălat să insistați pe fața, gât, mâini și fundul copilului.

NHS îi sfătuiește pe părinți să aleagă un moment în care bebelușul lor este treaz și mulțumit și să se asigure că camera este încălzită corespunzător.

Apoi, folosiți un lighean cu apă caldă, un prosop, vată, un scutec proaspăt și terminați cu haine curate.

Hoyce French, expert în curățenie la HomeHow, a dezvăluit că timpul recomandat mediu pentru scăldatul copiilor este de aproximativ două până la trei ori pe săptămână pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 5 ani. Specialistul mai spune: „Copiii care încep școala ar putea necesita o curățare zilnică; cu toate acestea, o spălare amănunțită de trei ori pe săptămână este încă suficientă”.

Un alt specialist, Kirsty Ketley, a punctat că ”de multe ori, copiii cu eczeme severe, de exemplu, pot fi sfătuiți să facă baie doar în apă, de două până la trei ori pe săptămână”.

Dacă alegeți totuși să vă spălați copilul în fiecare zi și nu există motive medicale pentru care nu ar trebui, o baie înainte de culcare este considerată o modalitate excelentă de a relaxa un copil.

În plus, este un început minunat pentru un ritual sau o rutină de culcare.

O altă expertă britanică este de părere că părinții ar trebui să fie atenți cu privire la faptul că le vor oferi copiilor prea multă curățenie.

„Baia sau dușul prea dese pot perturba bariera naturală de protecție a pielii”, a spus ea, adăugând că din această cauză pielea poate fi uscată, iritată sau infectată, mai ales dacă sunt folosite săpunuri dure sau apă prea caldă.

Specialiștii britanici spun că există o serie de lucruri pe care părinții le pot face pentru a încerca să facă mai ușor plăcut timpul de baie petrecut cu copiii lor.

Astfel este sugerată crearea unui program pentru baie, alegerea produselor potrivite și verificarea temperaturii apei – ca sfaturi esențiale.

Programul de baie pare a fi secretul succesului unei băi reușite pentru că cei mici adoră rutina.

Unii specialiștii recomandă spun că spălatul de dimineață este o soluție potrivită pentru a îi ”împrospăta” pe copii după somn.

Alți părinți preferă să-și spele copiii noaptea, deoarece baia îi stimulează pe cei mici la somn, prin relaxarea pe care o oferă.

Asigurați-vă că așteptați o perioadă suficientă de timp după ce au mâncat înainte de a le face baie, deoarece o baie poate supăra stomacul unui copil, mai precizează specialiștii.

Alegerea produselor potrivite este la fel de importantă.

Ar trebui să încercați să utilizați produse delicate și fără parfum pentru a preveni iritarea pielii bebelușului, deoarece acesta poate fi foarte sensibil.

„Dacă este posibil, ar trebui să evitați săpunul sau să optați pentru săpun special pentru bebeluși, care va fi mai ”amabil” cu pielea.

Un alt sfat important este să vă asigurați că apa are o temperatură corectă, nici prea caldă, nici prea rece. O temperatură confortabilă pentru un copil este sub 38C. Puteți utiliza un termometru pentru a verifica temperatura exactă sau puteți utiliza cotul pentru a vă asigura că este potrivită.

Pe măsură ce copiii vor crește, s-ar putea să fie o idee bună pentru ei să facă o baie sau un duș zilnic mai ales dacă sunt activi și își doresc acest lucru.

Dacă simțiți că pielea copilului dumneavoastră se usucă, folosiți o cremă hidratantă și aplicați-o prin masaj, o rutină de culcare la fel de importantă pentru cei mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.