Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Senatul României își deschide sâmbătă porțile publicului, invitându-i pe copii și pe părinți să ia parte la un eveniment de promovare a participării copiilor la deciziile care îi privesc și care marchează totodată trei decenii de activitate în beneficiul copiilor desfășurată de UNICEF în România.

„Sărbătorim astăzi o zi specială, sărbătorim copiii și copilăria. Indiferent dacă trăiesc într-un oraș mare sau într-un sat izolat împreună cu familia lor sau cu adulți care au grijă de ei, dacă au abilități speciale sau nu, indiferent de etnia din care fac parte, toți copiii trebuie să simtă că sunt iubiți. Trebuie să fie iubiți, trebuie să fie ocrotiți și sprijiniți pentru a-și atinge potențialul. Este un crez pe care l-am moștenit de la părinții mei. De mic copil am avut libertatea de a alege, am avut o copilărie fericită, am fost sprijinită de părinții mei, am putut să-mi aleg cariera, am putut să aleg ceea ce vreau să fac în viață și întotdeauna am simțit sprijinul familiei. Aș vrea și mi-ar plăcea ca toți copiii să simtă acest lucru”, a declarat Președinta Senatului, Anca Dragu, în deschiderea evenimentului.

„Nu există prea multe domenii care au rămas neafectate de pandemia de COVID-19, educația având, probabil, cel mai mult de suferit. Din cauza trecerii la învățământul online, dreptul la educație a sute de mii de elevi a fost afectat, fapt care nu doar că ar trebui să ne îngrijoreze pe fiecare dintre noi, dar denotă și nevoia acută de investiții durabile în educație”, a afirmat și Alex, 16 ani, din Boardul Copiilor.

„Înainte sa fac parte din Boardul Copiilor susținut de UNICEF, eu eram copilul care nu își cunoștea drepturile și nu făcea nimic în privința aceasta. Îmi era teamă ca părerea mea poate fi greșită și că nu va fi ascultată de cei din comunitatea mea. Dar iată-mă acum, după mai bine de un an de când sunt membru, promovând activ drepturile copiilor. Mă consider un copil implicat, mult mai organizat și conștient de problemele copiilor din țara noastră, iar în fiecare zi încerc să schimb ceva pentru binele celor ca mine”, a spus Andrada, 16 ani, membră în Boardul Copiilor.

În cei 30 de ani de activitate a UNICEF în România, Senatul și Camera Deputaților a Parlamentului României au fost parteneri strategici pentru UNICEF în promovarea și respectarea drepturilor copilului și în promovarea reformelor pentru copii, cum ar fi interzicerea instituționalizării copiilor sau adoptarea modificărilor la Legea asistenței sociale nr. 292/2011 privind extinderea la nivel național a Pachetului Minim de Servicii. România are un cadru legislativ în concordanță cu legislația europeană și cu convențiile internaționale și, de multe ori, a fost un exemplu pentru țările din regiune.

„De-a lungul celor 30 de ani de UNICEF în România, împreună cu partenerii noștri am obținut rezultate semnificative în ceea ce privește situația copiilor, dar avem încă de parcurs un drum lung în materie de protecție, educație și sănătate, în special în cazul celor mai vulnerabili. Copiii sunt creativi, dar vin și cu idei practice și inovatoare, de aceea cred că în următorii ani este important să îi consultăm și să îi încurajăm să vină cu propuneri și recomandări pentru politici publice și cadrul legislativ care le impactează viața. Acesta este un element important al sistemului democratic și esențial pentru o Românie incluzivă și prosperă, putând fi realizat prin înființarea unei comisii comune în Parlament privind drepturile copiilor”, a afirmat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

Organizatorii și partenerii acestora le-au pregătit copiilor numeroase surprize. Astfel, în zona dedicată ambasadelor vizitatorii descoperă jocuri iubite de copii din numeroase colțuri ale lumii: Republica Cehă, Confederația Elvețiană, Republica Elenă, Republica Federală Germania, Irlanda, Republica Slovacă. Vizitatorii pot afla, de asemenea, la cortul UNICEF, despre drepturile copiilor, participarea acestora la decizii și despre impactul pe care l-a avut organizația la nivel global și național.

În afara ambasadelor menționate, partenerii evenimentului sunt Fundația Regală Margareta a României, Ministerul Afacerilor Interne, Primăria Capitalei, Opera Comică, Teatrul Masca, Teatrul Țăndărică, PROEDUS, Circul Metropolitan București, Crucea Roșie, RO Vaccinare, Muzeul Național de Artă Contemporană.
La eveniment, care se desfășoară în spațiul din fața clădirii Senatului între orele 10:00 – 20:00, copiii pot participa însoțiți de adulți.

„Senatul Copiilor” se desfășoară în conformitate cu măsurile legale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de SARS-CoV-2. Astfel, conform punctului de vedere al Departamentului pentru Situații de Urgență al M.A.I., aparținătorii copiilor pot participa la eveniment doar dacă:
– sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
-ori prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore,
– sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară conformării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (teste RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.