Vaccinul Pfizer/BioNTech a devenit primul vaccin anti-COVID-19 din Uniunea Europeană care a fost aprobat pentru utilizare la copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Până acum vaccinările împotriva COVID-19 au fost disponibile numai pentru cei cu vârsta de 16 ani și peste.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat vineri autorizarea vaccinului COVID-19 de la compania BioNTech Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, schema de vaccinare și modalitățile de programare fiind la fel ca la populația adultă, a anun’at Ministerul Sănătății.

Este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către tutorele legal, se mai arată în anunțul MS.

„Comitetul pentru medicamente umane al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a aprobat astăzi (n.r. vineri 28 mai) utilizarea vaccinului de la Pfizer/BioNTech numit Comirnaty pentru adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani”, a declarat Marco Caveleri, șeful Biological Health Threats and Vaccines Strategy. „Vaccinul era deja autorizat la persoanele cu vârsta de peste 16 ani și acum avem date care arată că vaccinul este sigur și la vârsta de 12 până la 15 ani”, a mai spus acesta.

EMA, care se ocupă de evaluarea și supravegherea medicamentelor în UE, a concluzionat că beneficiile imunizării cu vaccinul produs de Pfizer în această grupă de vârstă depășesc riscurile, dar a mai spus că, din cauza numărului limitat de copii incluși în studiu, studiul nu ar fi putut detecta efecte secundare rare, potrivit Euronews.

Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate, a salutat decizia EMA, într-o postare pe Twitter: „Salut opinia @EMA_News privind aprobarea vaccinului BioNTech/Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Dincolo de deciziile guvernelor, aceasta este în cele din urmă o decizie care trebuie luată de părinți pentru copiii lor. Fiecare pas pe care îl facem împreună ne aduce cu un pas mai aproape de capătul pandemiei”.

UE nu este prima mare putere occidentală care le permite tinerilor să se vaccineze anti-COVID-19. La începutul acestei luni, Statele Unite au aprobat Pfizer/BioNTech pentru utilizare de urgență la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, unde Administrația pentru Alimente și Medicamente a țării a declarat că beneficiile depășesc riscurile potențiale.

Prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech a fost administrată pe 13 mai, unui copi din SUA, cu vârsta de 13 ani.

Pfizer urmează să înceapă alte studii pentru utilizarea vaccinului la copii mai mici, iar Moderna se așteaptă să solicite aprobarea utilizării vaccinului la adolescenți.

Constatările EMA vor fi transmise acum Comisiei Europene, care va emite apoi o decizie formală care se aplică legal tuturor celor 27 de state membre.

Preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a campaniei de imunizare anti-COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că, de săptămâna viitoare, se va putea permite programarea la vaccinare a copiilor de 12 – 15 ani.

“Veşti bune! Copiii cu vârsta între 12 şi 15 ani se pot vaccina împotriva COVID-19! Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat astăzi autorizarea vaccinului COVID-19 de la compania BioNTech Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani. Datele care reies din studiile efectuate arată un profil de siguranţă şi o tolerabilitate foarte bune, iar eficacitatea a fost maximală. În grupul copiilor care au fost vaccinaţi nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinaţi. Odată cu această autorizare facem încă un pas spre normalitate!”, afirmă Valeriu Gheorghiţă, pe platforma RO Vaccinare.

El precizează că schema de vaccinare şi modalităţile de programare sunt la fel ca la populaţia adultă.

“Este important de menţionat că este obligatorie acordarea consimţământului informat de către părinţi sau de către tutorele legal. În acest moment, platforma de programare este în curs de optimizare, iar de săptămâna viitoare va putea permite programarea prin contul părinţilor”, a punctat preşedintele CNCAV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.