Un copil beneficiază de implantarea unei valve la nivelul arterei pulmonare, fără operaţie

Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş (IUBCvT) găzduieşte, începând de luni până miercuri, un workshop în cadrul proiectului AngioNet “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri”, în cadrul căruia va fi efectuată şi o intervenţie de înlocuire de valvă la nivelul arterei pulmonare prin metode minim-invazive, la un copil.

“Este o activitate ştiinţifică care se desfăşoară sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale, este un proiect de nivel naţional, cu fonduri europene nerambursabile, în valoare de 25 milioane de euro, care a început în anul 2015 şi se va încheia în acest an. A doua manifestare în cadrul acestui eveniment este cu aspect clinic, care va îmbunătăţi viaţa unui copil. S-a mai făcut o astfel de intervenţie cu câţiva ani în urmă, dar acum se face din nou. Este vorba despre implantarea unei valve, fără operaţie, pe calea unei artere de la nivelul membrului inferior, până în inimă. Se plasează dispozitivul în locul valvei pulmonare, artera care duce de la inimă la plămâni. La acest copil este nefuncţională şi atunci se corectează prin acest mod”, a declarat presei, luni, profesor doctor Radu Deac, coordonatorul proiectului din cadrul Academiei de Ştiinţe Medicale, scrie Agerpres.ro.

Dr. Radu Deac a arătat că scopul evenimentului de la IUBCvT Târgu Mureş este de a demonstra competenţele profesionale ale echipei în metoda de înlocuire percutană, intervenţională, a valvei pulmonare la copii, pentru adoptarea acestei proceduri în România.

Potrivit profesorului, această procedură aduce beneficii majore pacienţilor, întrucât implică o siguranţă sporită, reduce semnificativ perioada de spitalizare, iar recuperarea este rapidă.

Cercetările în cadrul acestui proiect au fost conduse de dr. Anca Sglimbea şi dr. Hadadi Laszlo, medici cardiologi intervenţionişti, acestora alăturându-li-se specialişti în anestezie şi terapie intensivă precum dr. Sorin Paşcanu, dr. Roxana Toma, dr. Pavel Morar şi dr. Carmen Sircuta.

Academia de Ştiinţe Medicale a precizat că, în cadrul workshop-ului din 24-26 mai, specialiştii de la Târgu Mureş vor fi asistaţi de o echipă din Germania, de la Deutsches Herzzentrum München, formată din prof. dr. Andreas Eicken, şeful Laboratorului de cateterism cardiac copii şi congenitali adulţi şi de dr. Daniel Tănase, medic cardiolog intervenţionist pediatru.

Atât angiograful, cât şi parte din materialele consumabile necesare derulării workshop-ului, au fost achiziţionate de Academia de Ştiinţe Medicale în cadrul proiectului AngioNet “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri” în cadrul POS CCE 2007-2013 şi POC 2014-2021, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu o valoare de 112.311.680,38 lei.

IUBCvT Târgu Mureş este singurul centru funcţional de chirurgie cardiacă pediatrică şi transplant cardiac din România.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *