Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19 Valeriu Gheorghiţă a declarat că, până în prezent, nu au apărut reacţii necunoscute la vaccinurile împotriva coronavirusului sau care nu se regăsesc în rezumatul caracteristicilor produsului.

„După doza de rapel, mai ales la tineri, într-adevăr s-a observat o reacție mai mare: sunt mai obosiți, fac febră… Într-adevăr, astenia fizică a fost raportată de un număr mai mare de oameni. Nu sunt reacții adverse ieșite din comun. Din punctul nostru de vedere nu, nu există legătură între vaccinare și deces. Înțelegem că la profesorul care a murit a fost o ruptură de aortă, iar primul caz raportat se află la IML, care va stabili cauzele decesului. Nu considerăm că există o relație de cauzalitate. În cazul pacientului cu paralizia facială, caz infirmat, cred că e importat că s-au făcut precizări într-un timp scurt”, a spus Valeriu Gheorghiță la Dig24.

„Pe măsură ce noi vom vaccina un număr şi mai mare de persoane şi obiectivul nostru este ca până în septembrie să vaccinăm peste 10 milioane de persoane, ţinând cont de faptul că în România, din nefericire, zilnic se înregistrează între 500 şi 700 de decese din diverse cauze, probabilitatea acestor evenimente coincidente între administrarea unui vaccin şi faptul că o persoană din păcate decedează în perioada următoare, nu trebuie să ridice aceste semne de întrebare, dimpotrivă ele cred că trebuie tratate cu seriozitate şi transmis opiniei publice care sunt cauzele decesului tocmai pentru a nu lăsa nicio urmă de îndoială”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, la Antena 3.

Întrebat dacă a apărut o reacţie adversă mai îngrijorătoare la vaccinul împotriva COVID-19, coordonatorul campaniei de vaccinare a răspuns: „Până la acest moment nu au apărut reacţii necunoscute sau reacţii care nu erau menţionate în rezumatul caracteristicilor produsului”.

„La nivel mondial sunt peste 100 de milioane de persoane vaccinate, Agenţia Europeană a Medicamentului colectează şi evaluează periodic toate datele de siguranţă chiar a apărut pe 28 ianuarie primul raport al AEM în ceea ce priveşte profilul de siguranţă al vaccinului de la Pfizer şi nu au fost înregistrate alte reacţii adverse comparativ cu ce era deja menţionat în rezumatul caracteristicilor produsului”, a completat Gheorghiţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.