Un grup de experți americani a descoperit „cantități periculoase de metale grele toxice” în anumite alimente pentru bebeluși comercializate de patru mari companii. Nivelurile ridicate de plumb și mercur din hrană pot afecta iremediabil creierul celor mici, arată un raport publicat joi, citat de Reuters.

În cadrul cercetării desfășurate în SUA pe produsele alimentare destinate copiilor sub un an, experții au examinat produsele a patru mari companii: Nurture Inc, Hain Celestial Group Inc, Beech-Nut Nutrition și Gerber – o unitate a Nestle, scrie Money.ro

Raportul publicat în urma anchetei arată faptul că standardele interne ale acestor companii permit „niveluri periculoase de metale toxice, iar documentele au arătat că producătorii au vândut adesea alimente care depășeau aceste niveluri”.

Totodată, anchetatorii s-au arătat îngrijorați de lipsa de cooperativitate a altor trei companii care produc hrană pentru bebeluși, Walmart Inc, Campbell Soup Co și Sprout Organic Foods, și care au refuzat să susțină demersul investigației.

Companiile listează pe ambalaj doar ingredientele, nu și metalele toxice din alimentele pentru bebeluși

La finalul cercetării, anchetatorii au cerut autorităților de reglementare din SUA să stabilească nivelurile maxime de metale toxice permise în alimentele pentru copii și să solicite producătorilor să testeze produsele finite pentru metale grele, nu doar pentru ingredientele înscrise pe ambalaje.

„Până în prezent, alimentele pentru bebeluși care conțin cantități mari de metale toxice nu poartă nicio etichetă sau avertisment pentru părinți. Producătorii sunt liberi să testeze doar ingredientele sau, pentru majoritatea alimentelor, să nu facă deloc teste”, este menționat în raport, care subliniază că agenția Food and Drug Administration (FDA) nu a luat nicio măsură pentru a schimba acest lucru.

Drept răspuns, FDA a declarat că elementele toxice sunt prezente peste tot în mediu și pătrund în legumele și fructele folosite în mâncarea pentru bebeluși prin sol, apă sau aer.

„Deoarece acestea nu pot fi eliminate complet, obiectivul nostru este de a reduce expunerea la elemente toxice din alimente în cea mai mare măsură posibilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al FDA.

În acest timp, companiile care se ocupă cu producerea de alimente pentru copii susțin că majoritatea produselor lor sunt sigure și că respectă nivelurile de metale admise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.