Consiliul Local Sector 1 a aprobat, în şedinţa de joi, un proiect privind bursele pentru elevi, după modificarea sa prin amendamente aduse de PNL şi PSD.

Proiectul privind bursele pentru elevi a fost adoptat cu 17 voturi pentru şi opt abţineri.

Hotărârea prevede că valoarea bursei de studiu pentru semestrul I al anului şcolar 2020-2021 este de 300 de lei/lună/elev.

Înainte de a se trece la vot şi a se adopta amendamentele, consilierul local PNL Dan-Nicolae Podaru a declarat că prevederi din proiectul de hotărâre încalcă Ordonanţa 137/31 august 2000.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a afirmat că sistemul actual are două defecte majore: privilegiază câteva licee, unde toţi elevii au burse, pe când doar 10% dintre elevii altor unităţi de învăţământ iau burse.

“Noi vrem să-i ajutăm pe toţi, toţi copiii să aibă o şansă în viaţa lor, nu doar cei care într-adevăr reuşesc să ajungă la şcolile cele mai bune, vrem o repartizare mai justă”, a spus Clotilde Armand.

Proiectul prevedea în forma iniţială burse de merit de 400 lei/elev/lună pentru cei care au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare între primii 10% din anul de studiu din unitatea de învăţământ.

Consilierul local PSD Cristian Tudose a subliniat că autoritatea locală trebuie să găsescă resursele necesare pentru a asigura banii de burse.

“Suntem al treilea buget al României şi consider că găsim pentru copiii noştri resursele necesare să asigurăm aceste venituri, nu este un efort prea mare pe care-l facem pentru viitor”, a spus Cristian Tudose.

Potrivit Agerpres.ro, amendamentul grupului PSD a fost la un articol din proiect care prevedea cuantumul unei burse sociale, diferenţiat, în funcţie de temeiul acordării, sumele trecute fiind de 300 lei/lună/elev, 150 lei/lună/elev şi de 300 lei/elev în cazul celei de ajutor social ocazional. Potrivit amendamentului PSD, adoptat de Consiliul Local, cuantumul unei burse de ajutor social este de 350 lei/lună/elev.

Amendamentul grupului PNL s-a aplicat unui articol care stipula un cuantum de 600 de lei/lună/elev al unei burse de performanţă. Conform amendamentului PNL, adoptat în Consiliul Local, cuantumul burselor de performanţă este următorul:

– burse de performanţă pentru elevii care obţin rezultate la olimpiadele şi concursurile naţionale: pentru cei clasaţi pe locul I – 1.000 de lei/olimpic/lună, locul II – 800 de lei/olimpic/lună, locul III – 600 de lei/olimpic/lună;

– burse de performanţă pentru cei care se califică la loturile de pregătire organizate de Ministerul Educaţiei – 600 lei/lună/elev;

– burse de performanţă pentru elevii care au obţinut rezultate la etapele naţionale ale concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv – locul I – 700 de lei, locul II – 650 de lei, locul III- 600 de lei.

De asemenea, amendamentul PNL a vizat şi cuantumul burselor de merit, acestea devenind:

– pentru elevii care au obţinut media între 8,50 – 8,99 – 200 lei/lună/elev;

– pentru elevii care au obţinut media între 9,00 – 9,49 – 300 lei/lună/elev;

– pentru elevii care au obţinut media între 9,50 – 9,99 – 400 lei/lună/elev;

– pentru elevii care au obţinut media 10 – 500 lei/lună/elev;

– pentru elevii care obţinut la etapele judeţene ale olimpiadelor şi concursurilor organizate de Ministerul Educaţiei locul I – 400 de lei, locul II – 350 de lei, locul III – 300 de lei;

– pentru elevii care obţinut la etapele judeţene ale competiţiilor, concursurilor cultural-artistice locul I – 400 de lei, locul II – 350, locul III – 300 de lei.

Înainte de ședința Consilului Local, Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, anunța că Sectorul 1 propune cel mai generos și just sistem de burse din România

”Astăzi avem ședință de Consiliu Local și avem pe ordinea de zi proiecte importante pentru comunitatea noastră. Voi începe cu proiectul burselor pentru elevi. Aducem un sistem nou de burse, care păstrează aceleași sume de bani, dar le repartizează mai corect. Noi vom da bursă maximă celor mai buni elevi din fiecare școală și bursă mai mică celor de la coada clasamentului. Este un sistem care avantajează liceele defavorizate și descurajează inflația notelor.
Propunem să păstrăm nivelul burselor, dar să le repartizăm mai just:
1) Primii 10% din elevii fiecărei unități de învățământ vor primi bursă de merit maximă de 400 de lei. În liceele “defavorizate”, vom permite astfel elevilor mai buni să primească bursa cea mai mare;
2) Bursele să se acorde degresiv în cadrul fiecărei serii de elevi din fiecare unitate de învățământ, astfel că bursele elevilor clasați în a doua jumătate a clasamentului să fie de numai 150 de lei.
3) În total, acordăm 14.000 de burse de merit între 400 și 150 de lei. Peste 70% din elevii Sectorului 1 primesc burse de merit.
4) Bine-înțeles, recompensăm performanța: câte 600 de lei elevilor cu performanțe deosebite la olimpiadele naționale.
5) În sfârșit, acordăm 3000 de burse sociale de câte 300 de lei elevilor din familii cu venituri scăzute. Toți copiii, din București sau de la țară care studiază în Sectorul 1 și au venituri scăzute primesc această bursă;
6) Legea identifică încă o categorie: burse sociale pentru copiii din afara Bucureștiului. Desigur, aceia dintre ei care se încadrează la venituri scăzute beneficiază de bursă de 300 de lei, însă cei care locuiesc în cartiere rezidențiale de lux nu sunt de regulă în această categorie și nu ar fi rezonabil să primească burse sociale de 300 de lei.
În total, vom cheltui peste 21 de milioane de lei pentru peste 19.000 de burse care acoperă semestrul 1 din 2020-2021”, potrivit mesajului postat de primar pe pagina de Facebook a Primăriei Sectorului 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.