Sute de protestatari s-au adunat miercuri seară în faţa Tribunalului constituţional din Varşovia, ca urmare a faptului că autorităţile urmează să pună în aplicare o hotărâre ce interzice avorturile, informează dpa.

Protestele au fost declanşate de publicarea de către Tribunalul constituţional a unei justificări scrise la hotărârea judecătorească din 22 octombrie privind protejarea vieţii, scrie Agerpres.ro.

Hotărârea va intra în vigoare după publicarea acestei justificări în Monitorul Oficial, ceea ce se va întâmpla până la sfârşitul zilei de miercuri.

În hotărâre, Tribunalul a decis că avorturile efectuate din cauza unor defecte congenitale ireversibile, categorie în care intră o gamă largă de afecţiuni, de la sindromul Down la boli fatale, sunt ilegale conform Constituţiei.

Astfel de defecte congenitale au reprezentat motivul majorităţii avorturilor legale din Polonia în 2019.

În jurul orei 19.00 (18:00 GMT), o mulţime de protestatari a început să mărşăluiască spre nord, unde se află centrul capitalei Varşovia, pe fondul unei prezenţe numeroase a forţelor de ordine.

Manifestanţii scandau lozinci în favoarea avortului la cerere şi împotriva partidului de guvernământ conservator Lege şi Justiţie (PiS).

‘Gândesc, simt, decid’, ‘Libertatea de alegere fără teroare’, se putea citi pe câteva din pancarte.

Proteste au avut loc şi în alte oraşe, precum Katowice, Lodz, Wroclaw şi Szczecin.

Greva femeilor la nivel naţional, organizaţia neguvernamentală care conduce protestul, anunţase intenţia de a organiza proteste în câteva zeci de oraşe din întreaga ţară.

Pe 22 octombrie, anunţul hotărârii Tribunalului a generat proteste în masă în toată Polonia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.