Pfizer a anunțat că a demarat studiul clinic al vaccinului Covid-19 la copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, un moment cheie înainte ca vaccinul să poată fi utilizat pentru această grupă de vârstă.

Studiul, o extensie a celui utilizat pentru susținerea autorizației de utilizare de urgență a vaccinului la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste, a înscris 2.259 de copii între 12 și 15 ani, a declarat Pfizer vineri pentru CNBC.

Vaccinul, dezvoltat împreună cu partenerul german BioNTech, a fost autorizat pentru persoanele cu vârsta peste 16 ani în decembrie. Studiile la grupe de vârstă mai tinere sunt necesare pentru a asigura doza corectă, precum și siguranța și eficacitatea în aceste grupuri diferite, a spus dr. Evan Anderson, medic pediatru la Școala de Medicină a Universității Emory.

Părinții, peste tot în lume, sunt speriați că în ciuda măsurilor și eforturilor de siguranță luate de școli, riscurile sunt încă mult prea mari în privința contractării Covid-19.

În timp ce copiii sunt mai puțin afectați de Covid-19 decât adulții, ei totuși ”prind” virusul și se îmbolnăvesc. Și mai grav, sunt destui copii care au murit. Peste 2,5 milioane de cazuri de Covid-19 fuseseră raportate la copii începând cu 14 ianuarie, aproximativ 13% din toate cazurile, potrivit unui raport al Academiei Americane de Pediatrie și Asociației Spitalului de Copii.

„Copiii se pot îmbolnăvi și pot muri din cauza Covid-19”, a spus dr. Paul Offit, director al Centrului de educație pentru vaccinuri și medic pentru boli infecțioase la Spitalul de Copii din Philadelphia. „La fel de mulți copii din ultimul an au murit de la Covid-19, precum au murit de gripă. Și recomandăm un vaccin antigripal pentru copii”.

Offit a subliniat, de asemenea, că copiii pot suferi de o boală numită sindrom inflamator multisistem asociat cu Covid-19, „care poate fi debilitant”.

Au existat 1.659 de cazuri de sindrom la copii, denumit MIS-C, și 26 de decese asociate acestuia din 8 ianuarie, potrivit datelor de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Datele CDC arată că s-au înregistrat 78 de decese în total, cauzate de Covid-19 la copiii cu vârsta sub 4 ani și 178 la copiii, cu vârste între 5 și 17 ani, deși aceste cifre nu relevă toate decesele raportate din S.U.A.

Pfizer nu oferit nformații despre când se aștepta rezultatele studiului, care sunt dependente de rata infecțiilor observate pentru a putea compara ratele din grupul placebo cu cele ale copiilor care au primit vaccinul. Cu rate mai mari de infecție în SUA, începând din toamnă – media pe șapte zile a cazurilor zilnice fiind acum de aproximativ 187.500, potrivit unei analize CNBC a datelor de la Universitatea Johns Hopkins – studiile privind eficacitatea vaccinului își justifică nevoia de urgentare.

Însă recrutarea pentru studii la adolescenți a fost mai lentă decât se spera, cel puțin pentru studiul Moderna la copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, a declarat Moncef Slaoui, consilier șef la Operațiunea Warp Speed.

Aproximativ 800 de copii fuseseră înscriși în proces într-o lună, a spus el, din aproximativ 3.000 de copii necesari. Vaccinul Moderna a fost autorizat pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani în decembrie.

“În timp ce înscrierile au fost mai mici în sezonul de sărbători, ne așteptăm să vedem o creștere în noul an, așa cum era planificat”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Modernei, Colleen Hussey. „Suntem pe drumul cel bun pentru a furniza date actualizate la jumătatea anului 2021.”

AstraZeneca, al cărui vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford se află în studii tardive în SUA și autorizat în Marea Britanie, a declarat vineri pentru CNBC că intenționează să continue studiile din Marea Britanie într-un nou protocol pentru copii cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani „începând din următoarele luni”.

Johnson & Johnson, a cărui fază a treia rezultate la adulți este așteptată iminent, a declarat că este în discuții cu autoritățile de reglementare despre includerea populațiilor pediatrice în planul său de dezvoltare. Acesta a menționat că aceeași tehnologie pe care o folosește pentru vaccinul Covid-19 a fost utilizată în vaccinurile administrate la peste 200.000 de persoane, inclusiv persoanele cu vârsta peste 65 de ani, sugarii, copiii, adulții seropozitivi și femeile însărcinate.

În mod obișnuit, studiile cu vaccinuri se desfășoară în grupe de vârstă mai mici, după ce s-au dovedit sigure și eficiente în grupurile mai în vârstă, iar producătorii de vaccinuri Covid-19 au indicat că vor urma acel plan și în acest caz.

Șeful executiv al Moderna, Stephane Bancel, a declarat luna aceasta că este puțin probabil ca compania să aibă date la copiii cu vârsta de 11 ani și mai mici, ceea ce ar presupune o doză mai mică, înainte de anul viitor. El a spus că se așteaptă ca datele pentru copiii cu vârsta peste 12 ani să fie disponibile înainte de septembrie.

Oficialii din domeniul sănătății publice din SUA, precum consilierul medical șef al Casei Albe, Dr. Anthony Fauci, au spus că speră ca până la 75% până la 80% din populația SUA să poată fi vaccinată pentru a permite revenirea la o anumită formă de normalitate.

Aproximativ 78% din populația SUA, sau 255 milioane de persoane, au peste 18 ani, potrivit unei analize CNBC a datelor recensământului. Alte 25 de milioane de persoane au vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

Fauci nu a răspuns imediat la o anchetă cu privire la necesitatea includerii copiilor în vaccinări pentru a atinge obiectivul său de acoperire de 75% până la 80% din populatie.

„Este important ca toți copiii să se vaccineze și producătorii nu pot face aceste studii suficient de repede”, a declarat vineri pentru CNBC Angela Rasmussen, virolog și afiliat la Georgetown Center for Global Health Science and Security. „Cu cât sunt mai mulți oameni vaccinați de orice vârstă, cu atât mai bine.”

Pentru a putea extinde utilizarea vaccinului împotriva Covid-19 pe grupe de vârstă, compania Pfizer a demarat studiul clinic al vaccinului anti-coronavirus pe copiii din țările sărace. Compania farmaceutică a anunțat că vânzarea dozelor pentru acest studiu se face pe o bază non-profit.

Astfel, Pfizer a anunţat vineri că a încheiat înscrierea copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani într-un studiu clinic privind vaccinul anti-Covid şi că a semnat un acord cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru câteva zeci de milioane de doze care să ajungă în ţările sărace.

Compania farmaceutică americană caută să extindă utilizarea serului pe grupe de vârstă.

Studiul, care a fost anunţat în luna octombrie, beneficiază de peste 2.000 de participanţi, a transmis o purtătoare de cuvânt, potrivit The Guardian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.