Varianta de coronavirus din Africa de Sud este mult mai îngrijorătoare decât tulpina din Marea Britanie |

Varianta de coronavirus din Africa de Sud este mult mai îngrijorătoare decât tulpina din Marea Britanie

Share Button

Ministrul britanic al Sănătății Matt Hancock a declarat luni pentru BBC că este „extrem de îngrijorat de varianta sud-africană” a noului coronavirus și l-a descris ca fiind „o problemă chiar mai mare” decât noua tulpină din Marea Britanie, scrie CNN.

Varianta britanică este mult mai contagioasă decât ce se știa până acum și s-a răspândit deja în majoritatea țărilor europene.

Din cauza noii tulpini detectate în Africa de Sud, ajunsă în Marea Britanie la sfârșitul anului trecut, Regatul Unit a restricționat zborurile din și spre această țară și a decis că toți cei care ajung în Marea Britanie din Africa de Sud trebuie să intre în carantină.

„E o problemă foarte, foarte gravă”, a spus Hancock.

Aceasta, în condițiile în care un cercetător de la Universitatea Oxford a spus că există „un mare semn de întrebare” în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor împotriva variantei sud-africane a SARS-CoV2.

„Convingerea mea este că vaccinul va fi eficicient împotriva tulpinei din Kent. Nu știu cum e în legătură cu varianta din Africa de Sud, aici avem un mare semn de întrebare” a spus Sir John Bell.

Oamenii de știință cred că varianta britanică a coronavirusului provine din sud-estul Angliei. Mutația face ca virusul să se transmită mai ușor, deși nu pare să provoace simptome mai grave.

Oamenii de ştiinţă spun că noua variantă sud-africană este diferită de celelalte care circulă în ţară pentru că prezintă multiple mutaţii la nivelul aşa-zisei proteine “spike” folosite de virus pentru a infecta celulele organismului uman.

„Mutațiile asociate cu forma din Africa de Sud reprezintă schimbări substanțiale în structura proteinei”, a explicat cercetătorul de la Oxford.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *