În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile se vor da cu o oră înapoi, iar 25 octombrie va deveni cea mai lungă zi din an. În noaptea de 24 spre 25 octombrie, România trece oficial la ora de iarnă. Ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar duminică, 25 octombrie, va deveni astfel cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de 2 ore, spre deosebire de perioada orei de vară, când diferenţa este de 3 ore.

Medicii atrag atenţia că schimbarea orei poate aduce după sine efecte vizibile asupra organismului. Copiii și vârstnicii resimt cel mai puternic această schimbare. Din acest motiv, cei de la Ministerul Sănătății au cerut în urmă cu doi ani să se renunțe la schimbarea orei.

Printre efectele cele mai des întâlnite ale schimbării orei se numără insomniile, oboseala, nervozitatea sau durerile de cap. Dereglarea ritmului biologic poate duce şi la probleme de concentrare. Cu toate că schimbarea la ora de iarnă este mai uşoară, pentru că primim o oră în plus de odihnă, ceasul biologic se obișnuiește cu noua oră abia în câteva zile. Pe lângă modificările legate de somn, alte simptome întâlnite în următoarele câteva zile sunt astenia, vertijul, irascibilitatea, anxietatea, tulburările de concentrare sau modificarea apetitului.

Adaptarea la noua oră poate fi mai dificilă pentru bătrâni, pentru ei contând foarte mult numărul de ore de somn, mesele fixe şi mai ales medicaţia. Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare trebuie să fie foarte atente, spun specialiștii, pentru că se secretă în exces hormonii de stres, care pot creşte tensiunea şi pot precipita criză cardiacă sau un accident vascular.

Medicii spun că organismul are nevoie de o săptămână, poate chiar două în unele cazuri, pentru a se adapta la schimbarea orei ce va avea loc în acest weekend. Una dintre principalele soluţii împotriva tulburărilor provocate de trecerea la ora de iarnă este activitatea fizică. Sunt recomandate plimbări în aer liber și o alimentaţie bazată pe multe verdeţuri.
Părinții sunt sfătuiții să profite de acest moment pentru reglarea orei în care se desfășoară somnul copiilor.

CFR, pregătit de schibare

“CFR Călători informează că începând din 25 octombrie 2020, în activitatea de transport feroviar de pasageri se va trece la ora Europei Orientale, ora 4 AM devenind ora 3 AM. Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare”, a anunțat operatorul feroviar de stat, prin intermediul unui comunicat de presă.

În noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 04:00 devine ora 03:00, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 04:00 vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 04:00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de 25 octombrie 2020, între staţiile de frontieră trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.