Obținerea imunității colective prin expunerea populației la noul coronavirus „nu este o opţiune”, a declarat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de AFP, scrie Agerpres.

„Niciodată în istoria sănătăţii publice, imunitatea colectivă nu a fost utilizată ca strategie pentru a reacţiona la o epidemie şi cu atât mai puţin la o pandemie. Este problematic din punct de vedere ştiinţific şi etic”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

„A lăsa cale liberă unui virus periculos, pe care nu îl înţelegem încă pe deplin, este pur şi simplu contrar eticii. Nu este o opţiune”, a insistat el.

Pandemia cauzată de noul coronavirus a făcut peste 1 milion de victime la nivel mondial, după ce biroul OMS din China a anunţat apariţia maladiei COVID-19 la sfârşitul lunii decembrie.

„Marea majoritate a persoanelor din cele mai multe ţări sunt susceptibile să contracteze virusul. Studiile de seroprevalenţă sugerează că în cele mai multe ţări, mai puţin de 10% din populaţie a fost infectată”, a detaliat directorul OMS.

El a explicat, de asemenea, că nu sunt cunoscute suficient de multe informaţii despre imunitatea de care se bucură persoanele care au contractat deja COVID-19 şi a subliniat că anumiţi indivizi s-au reinfectat.

„Cele mai multe dintre persoanele infectate de virus dezvoltă o reacţie imunitară pe parcursul primelor săptămâni, dar nu ştim dacă acest răspuns este puternic sau durabil, nici dacă el diferă de la o persoană la alta”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit spuselor sale, conceptul de imunitate colectivă este utilizat în campaniile de vaccinare şi a reamintit că, în cazul variolei, este nevoie ca 95% din populaţie să fie vaccinată pentru ca restul de 5% de persoane nevaccinate să fie protejate.

În cazul poliomielitei, acest prag este de 80%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.