Cercetătorii au găsit dovezi privind transmiterea coronavirusului de la mamă la făt

Cercetătorii chinezi au ajuns la concluzia că nu trebuie exclus riscul de transmitere a bolii infecţioase COVID-19 de la mamă la copil în timpul sarcinii, cu toate că nu există o dovadă directă în acest sens, potrivit unui studiu publicat în European Respiratory Journal.

Oamenii de știință din China au efectuat un studiu bazat pe monitorizarea a patru nou-născuţi din oraşul Wuhan care au fost aduşi pe lume prin cezariană, au prezentat simptome uşoare de coronavirus, dar nu au necesitat tratament la terapie intensivă.

Autorii studiului admit însă că nu există dovezi directe ale transmiterii verticale intrauterine, infecţii transmise prin placentă, în cele patru cazuri. Autorul principal al cercetării, doctor Zhi-Jiang Zhang de la Universitatea din Wuhan, a declarat: “COVID-19 este extrem de contagioasă, iar studiul nostru sugerează că transmiterea intrauterină nu poate fi exclusă, dar că prognosticul este bun atât pentru femeile însărcinate cât şi pentru nou-născuţi”.

Zhang şi colegii săi au studiat cazurile a patru bebeluşi care s-au născut între decembrie 2019 şi martie 2020, trei dintre ei fiind separaţi de mame la naştere şi se aflau în izolare când au apărut simptomele. Doi dintre copii au avut febră, unul a prezentat probleme respiratorii, iar altul a prezentat tuse. Unul dintre cei patru nu a avut simptome. Toţi cei patru nou-născuţi au beneficiat de tratament de susţinere.

Pe baza concluziilor, cercetătorii consideră că riscul de infectare prin alte modalităţi decât transmiterea intrauterină sunt reduse, în pofida faptului că nu au fost identificate urme ale virusului în lichidul amniotic sau sângele din cordonul ombilical.

Echipa a menţionat că nu poate fi exclusă posibilitatea ca nou-născuţii să fie infectaţi în spital la scurt timp după naştere, deşi controalele stricte pentru prevenirea contagierii implementate în timpul naşterii reduc riscul de infectare intraspitalicească.

Noua cercetare urmează alt studiu, publicat luna trecută în jurnalul ştiinţific Jama Paediatrics, în care oamenii de ştiinţă care au studiat cazurile a trei nou-născuţi veniţi pe lume la Spitalul de Pediatrie din Wuhan au concluzionat că nu se poate exclude transmiterea intrauterină a coronavirusului.

Share Button

SUSȚINE PROIECTUL KIDSNEWS.RO!

.


CITEȘTE ȘI:
 
 • Elevii cu simptome au acces restricționat în școală 14 zile, dacă părinții nu vor testare
 •  
 • Teatrul Nottara lansează un nou proiect pentru liceeni
 •  
 • Mâncarea pentru bebeluși este extrem de periculoasă
 •    

  Să ne mai și delectăm, cu drăgălășeniile celor mici

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *