Noul coronavirus se va numi oficial „Covid-19”, a anunțat, marți, la Geneva, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Acest nume înlocuiește denumirea provizorie 2019-nCoV decisă după apariția bolii.

Noua denumire a fost aleasă astfel încât să fie „ușor de pronunțat” și să nu stigmatizeze o țară sau o populație, a subliniat directorul general al OMS.

Denumirea vine de la „coronavirus disease that was discovered in 2019” (trad. „boala declanşată de coronavirus care a fost descoperită în 2019”), potrivit explicațiilor oferite de reprezentanții OMS.

OMS are câteva reguli în ceea ce priveşte denumirea oficială a acestor boli. Numele nu trebuie să includă zone geografice, nume de persoane, denumiri de animale sau de mâncare sau orice referinţă la vreo cultură sau industrie anume.

Virusul apărut în China este un coronavirus şi afectează zone precum nasul, gâtul sau sinusurile, iar simptomele sunt similare cu cele ale pneumoniei, printre care febră ridicată şi dificultate mare în a respira.

Această familie de viruşi afectează, de obicei, animalele. Numele de coronavirus vine de la asemănarea lor, datorită „ţepilor” care ies din membrană, cu coroana soarelui.

Coronavirusul a apărut în centrul Chinei în decembrie 2019, în oraşul Wuhan, care are o populaţie de 11 milioane de locuitori.

Experţii spun că noul virusul este mai puţin fatal decât SARS, dar are un potenţial mai mare de răspândire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.