În perioada 27 mai – 2 iunie 2019, la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) și Centrul de Teatru Educațional Replika, s-au desfășurat o serie de evenimente adresate preadolescenților și profesioniștilor din domeniul educației culturale: ateliere de tip performance și o masă rotundă. Acestea au făcut parte din programul european Unprepared Hearts – Inimi tinere – Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți, care se desfășoară în perioada octombrie 2018 – iunie 2020 în trei țări – România, Italia și Cehia – cu scopul de a-i ajuta pe copii să se descopere și să dea glas sentimentelor și emoțiilor, prin intermediul artei.

În România, proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și se derulează prin Asociația Da’DeCe, în parteneriat cu MNAC, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu.

Cu o abordare interactivă și fluidă, NESPUS – spectacolul participativ de educație sentimentală pentru copii între 9 și 13 ani a fost conceput și pus în scenă de o echipă formată din membri și colaboratori ai Asociației Da’DeCe: dramaturgul și curatorul spectacolului Mihaela Michailov, educatorii culturali Alexandra Cucu și Iulia Iordan, artiștii Nicoleta Lefter și Katia Pascariu și artista Aurora Kiraly, cu sprijinul consultanților: Otilia Mantelers și Mihai Iacob, psihologi, și Codruța Cruceanu, curator.

Între 27 și 30 mai, în cadrul spectacolului participativ NESPUS, în Săptămâna altfel, aproape 100 de elevi din clasele IV – VI, de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu, au participat la șase ateliere-performance, derulate de câte o echipă mixtă formată dintr-un educator cultural și un artist. Atelierele au fost concepute și puse în practică astfel încât să genereze emoții și stări care țin de teritoriul afectiv al rușinii, atât de specific vârstei preadolescente. Rușinea e una dintre cele mai puternice emoții pe care o experimentăm încă de mici: atunci când ni se zice că facem ceva de care ar trebui să ne fie rușine, atunci când internalizăm un „lucru urât”, atunci când începem să ne conștientizăm corpul, atunci când devenim adolescenți și adolescente și avem senzația că mult din ce se vede din noi sau chiar din ce spunem, ar trebui ascuns.
„În decursul acestui atelier am înțeles că avem emoții asemănătoare și că rușinea este un sentiment foarte comun. Am intrat pe poarta muzeului cu o mică emoție, dar plec un pic mai sigură pe mine” – A., 13 ani, elevă.
„ A fost interesant, chiar amuzant. Mi-a plăcut foarte mult. Învățăm să fim mai deschiși. Mi-a plăcut jocul cu sfoara, pentru că am putut să ieșim în evidență în public, fără să ne fie rușine” – C., 12 ani, elev.

În perioada 1 – 2 iunie, echipa de proiect a coordonat la MNAC alte două spectacole-ateliere NESPUS, la care s-au înscris peste 30 de copii între 9 și 13 ani din București. Ei au putut, astfel, să exploreze, cu ajutorul artei și al abordării educative propuse, emoțiile și sentimentele cu care intră în contact la aceste vârste și, totodată, să învețe cum se pot accepta pe ei înșiși și pe cei de o vârstă cu ei.
Pe 31 mai, Asociația Da’DeCe s-a întâlnit la Replika cu specialiști din cultură și educație la Masa rotundă pe tema educației sentimentale pentru copii între 9-13 ani. Pornind de la exercițiul conceptului NESPUS, întâlnirea s-a concentrat pe schimbul de experiențe privind modul în care preadolescenții se raportează la sentimente, rușine, conectarea cu semenii lor sau cu adulții, precum și care sunt cele mai potrivite instrumente educaționale și artistice pentru abordarea acestui subiect în interacțiunea cu aceștia. Au participat profesioniști din București și din provincie, care derulează proiecte de educație prin cultură, lucrează cu copii și preadolescenți și sunt interesați de dezvoltarea unei comunități dedicate, deschisă abordărilor inovative și schimbului de idei și practici în domeniu.
„Spectacolul participativ ”Nespus” care s-a desfășurat săptămâna trecută a demonstrat faptul că preadolescenții au nevoie de contexte în care să se manifeste, în care să asume sentimente și care să le ofere ocazia de a verbaliza idei și trăiri pe care le au în raport cu sine și cu cei din jur. Deschiderea pe care au avut-o copiii, chiar într-un cadru strict cum este muzeul, a fost remarcabilă și acesta este meritul echipei care a conceput acest demers artistic. Entuziamul și bucuria cu care au participat, eliberarea de unele gânduri și sentimentul că ceea ce simțim e firesc și benefic, i-a făcut să plece mai siguri pe ei” – declară Raluca Bem Neamu, managerul proiectului.
La sfârșitul fiecărei întâlniri, copiii au primit câte un Caiet-Jurnal NESPUS, în paginile căruia pot citi mici povești despre rușine și emoții, își pot scrie gândurile sau, pur și simplu, pot desena.

Spectacolul fluid NESPUS s-a desfășurat după ce, în luna februarie 2019, peste 60 de preadolescenți de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintinean au participat la ateliere și workshopuri cultural-educaționale care au explorat tema educației sentimentale, permițând, astfel, echipei de proiect identificarea instrumentelor culturale potrivite în accesarea acestei teme esențiale în dezvoltarea tinerilor și crearea pachetului de formare. În luna octombrie 2019, va fi reluată o serie de evenimente-spectacol ”Nespus”, iar în decembrie echipa românească va desfășura același concept artistic în Milano.

Programul Unprepeard Hearts – Inimi tinere, cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Administrația Fondului Cultural Național, reprezintă o călătorie artistică pentru preadolescenți și propune activități de mediere artistică pentru copiii de 9-13 ani, abordând educația sentimentală, o temă despre care nu este abordată aproape deloc în niciuna dintre cele trei țări implicate.
Organizațiile coordonatoare ale programului la nivel de țară sunt Asociația Da’DeCe în România, MUBA – Muzeul Copilului din Milano în Italia și Sladovna Pisek în Cehia.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.