miercuri, septembrie 28, 2022
AcasăStiriConcursuriPeste 1.000 de coruri create în rețeaua națională Cantus Mundi și peste...

Peste 1.000 de coruri create în rețeaua națională Cantus Mundi și peste 100 de participanți la prima ediție a Forumului Cantus Mundi București

Pe 15 noiembrie a avut loc prima ediție a Forumului Cantus Mundi București cu tema „Promovarea și integrarea mișcării corale în școala românească”, organizat la Hotel Sheraton București, la care au participat peste 100 de specialiști în educație. Evenimentul pilot a fost gândit sub forma unei platforme de comunicare structurată în 6 sesiuni complexe și interactive, în cadrul cărora reprezentanții instituțiilor de învățământ – directori, profesori, învățători, educatori -, specialiști din industria creativă, artiști, lideri ai mișcării corale, precum și un număr însemnat de oficiali – senatori, deputați și reprezentanți ai administrației publice și rectori ai unor importante instituții de cultură au dezbătut viitorul educației muzicale și al mișcării corale din România. Evenimentul a coincis cu atingerea numărului 1000 în rețeaua de coruri Cantus Mundi, ceea ce demonstrează amploarea acestui proiect național de integrare socială prin muzică.

„Este o certitudine: mișcare corală din România are nevoie de această dezbatere. Prin această inițiativă reușim să ridicăm toate problemele cu care se confruntă cei care se ocupă de coruri în România. Mai important este că autoritățile publice, de la legislativ – parlamentari, senatori, deputați – și la executiv – secretari de stat din ministere – au luat contact cu problemele pe care le au acești formatori de copii, acești formatori de cetățeni. Forumul Cantus Mundi București va ridica aceste probleme la nivel de agendă publică și va face ca ceea ce înseamnă cântatul în cor, integrarea socială prin muzică să devină un subiect pe agenda publică a fiecărei comunități, un subiect care trebuie rezolvat prin implicare și prin activitate muzicală.” a declarat Emil Pantelimon, Manager al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constatin”.

Peste 100 de persoane au participat la Forumul Cantus Mundi București și au intrat în dialog deschis în cadrul sesiunilor care au atins mai multe arii de interes, de la beneficiile implicării copiilor și tinerilor în cântul coral și căile prin care poate fi comunicată și dinamizată activitatea corală în școală sau despre modurile de dezvoltare și extindere a repertoriului pentu copii, precum și pentru creșterea interesului pentru cântul coral în industria creativă. Specialiști și formatori cu experiență în ateliere educativ – culturale dedicate copiilor și tinerilor au abordat modele inovative de învățare prin joc și au prezentat metode de explorare și dezvoltare a creativității tinerilor prin muzică și dezvoltare personală.

„Este foarte important ca profesorul să înțeleagă că noutatea, joaca și energia bună atrag. Sper că toți adulții care lucrează cu copiii să fie inspirați prin muzică și jocuri muzicale să ofere aceste lucruri copiilor și tinerilor. Deoarece altfel copiii nu vor fi dispuși și deschiși să învețe sau să se îndrepte către orizonturi noi. Dar atunci când toți suntem dornici să ne bucurăm de energia creatoare, atunci se întâmplă niște minunății. Cred că Forumul Cantus Mundi București a fost o întâlnire extrem de benefică pentru toți cei implicați și rezultatele nu vor întârzia să apară.” a spus Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constatin” și Director Artistic al Programului Național Cantus Mundi.

Dezbaterea dedicată politicilor publice în educația muzicală a facilitat trasarea unor concluzii concrete despre integrarea și dinamizarea activității corale în școli, cum ar fi suplimentarea orelor de educație muzicală pentru ciclul primar, nevoia de cursuri acreditate de dirijat coral și educație muzicală pentru cadrele didactice, introducerea activității corale în programa școlară și restructurarea orelor de muzică într-o formă mult mai accesibilă, precum și realizarea unor campanii publice de conștientizare în mediul școlar și de promovare a dimensiunii formatoare a muzicii corale.

„Programul Național Cantus Mundi se află în locul de întîlnire între visurile mele și îngrijorările mele cu privire la societatea în care trăim. Nu doar că vă aflați în acel loc, sunteți una dintre soluții. Cred că sarcina noastră este să facem din muzică și un limbaj social, să facem punți între clasele sociale. Sunt cu tot sufletul alături de această mișcare și până la urmă muzica trebuie să ajungă în școli. Ceea ce faceți dumneavoastră este o muncă de echipă care trebuie aplaudată la orice nivel.” a declarat Gabriela Crețu, Senator, Președintă a Comisiei pentru Afaceri Europene și membră a Comisiei de Cultură si Mass Media, Senatul României.

Forumul Cantus Mundi București a inclus prezentări și propuneri din partea următorilor paneliști: Gabriela Crețu – Senator, Președintă a Comisiei pentru Afaceri Europene și membră a Comisiei de Cultură si Mass Media, Senatul României, Ion Hadârcă – Senator, membru al Comisiei învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport și al Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării, Senatul României, Liliana Sbîrnea – Senator, membră a Comisiei de Cultură si Mass Media și a Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții, Senatul României, Cristina Iurișniți – Deputat, Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse, membră a Comisiei de învățământ și membră în Delegația parlamentară a Francofoniei, Camera Deputaților, Mădălin Voicu – Secretar de Stat, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Diana Moș – profesor universitar doctor, Universitatea Națională de Muzică din București, Gianina Corondan – prezentatoare, Vistiana Long – psihoterapeută, Valentina Sandu Dediu – profesor universitar, muzicolog și pianist, Rector al Colegiului Noua Europă, Grigore Cudalbu – compozitor, Conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică din București, Irina Sârbu – cantautoare, Sandra Ecobescu – Președinta Fundației Calea Victoriei, Virgil Popescu – compozitor și profesor, Emil Pantelimon – Manager al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, Anna Ungureanu – Dirijor principal al Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” și Director Artistic al Programului Național Cantus Mundi, Voicu Popescu – muzician, dirijor, artist liric și regizor muzical, Leila Popovici – Director al Programului Național Cantus Mundi, Zoli Toth – artist și formator Cantus Mundi, Ana Maria Rusu – formator Cantus Mundi și Andreea Soare – Coordonator balet la Opera Comică pentru Copii.

Evenimentul a fost moderat de Marius Constantinescu – jurnalist și Oana Drăgulinescu – muzicolog, Coordonator Departament Comunicare, Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin și Alexandra Bogdan – Coordonator Programe și Proiecte Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”.

Prima ediție a Forumului Cantus Mundi București, organizată de Programul Național Cantus Mundi a fost susținută de Primăria Generală a Municipiului București, prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Culturale și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu sprijinul membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

După 7 ani de activitate, Programul a adunat sub umbrela sa peste 1.000 de coruri. Peste 30.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.
„Limbajul muzical este cea mai nobilă formă de eliminare a diferențelor sociale, etnice, religioase și rasiale.” – Ion Marin, dirijorul de talie internațională și Președintele fondator al Programului Național Cantus Mundi.


Cantus Mundi București se desfășoară în cadrul Programului Național Cantus Mundi, cu sprijinul Primăriei Generala a Municipiului București, prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Culturale.

ARTICOLE SIMILARE

Turul României (6-11 septembrie), organizează șase competiții de ciclism dedicate copiilor, în orașe prin care trece plutonul profesionist

Organizatorii Turului României, Federația Română de Ciclism și Auchan România, propun competiții pentru copii în Satu Mare, Bistrița, Târgu Mureș, Făgăraș, Cristian și București,...

Ministerul Sănătăţii a publicat lista actualizată a Centrelor de evaluare COVID -19 din Bucureşti şi din ţară

Ministerul Sănătăţii a publicat, vineri, lista actualizată a Centrelor de evaluare COVID -19 din Bucureşti şi din ţară. În Bucureşti şi în judeţul Ilfov, centrele...

Sorin Cîmpeanu este îngrijorat că tot mai puțini liceeni se înscriu la bacalaureat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că este îngrijorător că la examenul de bacalaureat se înscriu tot mai puțini elevi, având în vedere că la...

Mașinuțele electrice, tricicletele și toboganele sunt cele mai căutate cadouri pentru copii

Pentru intervalul analizat, topul celor mai căutate articole pentru copii în perioada aprilie - mai include (în funcție de numărul total al căutarilor/produs): mașinuțele...

Vulcan Value Centre și Centrul Comercial Auchan Titan celebrează Ziua Copiilor cu muzică, dulciuri și surprize

Cei mai mici vizitatori ai centrului comercial sunt invitați de 1 iunie, începând cu ora 16:00, la intrarea dinspre Șoseaua Progresul, la un eveniment...

Guvernul a aprobat majorarea premiilor pentru elevii care obţin performanţe la olimpiadele naţionale

Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, majorarea stimulentelor financiare pentru elevii care obţin performanţe la olimpiadele naţionale, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. "Aveam...

Teatru de păpuşi şi ateliere de creaţie pentru copii, de 1 Iunie, la Muzeul Naţional al Satului

Mai multe ateliere de creaţie, unde copiii vor învăţa să decoreze turta dulce, să picteze, să modeleze lutul şi să confecţioneze zmee, vor fi...

Noaptea Muzeelor la Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit pentru Noaptea Muzeelor 2022 un program care include, pe lângă vizitarea gratuită a expoziției permanente,...

150 de elevi participă la Olimpiada Naţională de Religie Catolică, la Iași

Aproape 200 de elevi şi profesori participă la Iaşi, în perioada 27 aprilie - 1 mai 2022, la Olimpiada Naţională de Religie Catolică. Evenimentul,...

Competiţie de robotică pentru liceeni, la Sala Polivalentă

Aproape 50 de echipe de liceeni din toată ţara vor participa sâmbătă şi duminică la Sala Polivalentă din Bucureşti la etapa finală naţională a...

Copiii ce își demonstrează cunoștințele de educație financiară într-o nouă ediție a competiției FLiPiada, susținută de BCR, pot câștiga premii în valoare de 70.000...

Cu ocazia Global Money Week – săptămâna educației financiare, Școala de Bani și Școala de Valori lansează o nouă ediție a competiției de...

Protocol România – Republica Moldova în Educaţie. Anual vor fi acordate 2.550 de burse pentru învăţământul preuniversitar şi universitar

Protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova pentru perioada 2022 - 2026 prevede, între altele,...

Se schimbă structura anului şcolar

Ministerul Educației a anunțat că începând cu anul școlar 2022 - 2023 structura anului școlar ar putea fi diferită. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat...

Şcolile vor continua activitatea în format fizic săptămâna viitoare, cu excepţia celor cu cazuri punctuale

Secretarul de stat Andrei Baciu de la Ministerul Sănătăţii a precizat, joi, că şcolile îşi vor continua activitatea în format fizic săptămâna viitoare, cu...

Pe 15 februarie, de Ziua națională a lecturii, toată lumea se oprește și citește, la școală, la ora 11.00 și la ora 14.00

Începând din acest an, România are o Zi națională a lecturii! Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an,...

Studiu: 9 din 10 părinți ar fi mulțumiți de introducerea unui modul de educație antreprenorială în școli încă din copilărie

Grupul de inițiativă în politici publice VERTIK și Kidprenor, în dialog cu Ministerul Educației, în parteneriat cu Reveal Marketing Research, au finalizat studiul național...

Ministrul Educației spune că predarea online, fără a avea pregătirea necesară, are vulnerabilități

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prezent la o dezbatere a organizației Salvați Copiii, a vorbit despre siguranța pe Internet a copiilor și despre riscurile educației...

Guvernul reorganizează ARACIP

Guvernul României a aprobat, miercuri, hotărârea prin care se reorganizează Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), pornind de la principiile profesionalismului,...

”Muzeul Pandemiei. Identități fragile”. Apel pentru contribuții

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei își așteaptă din nou contributorii pentru a ajuta la ilustrarea dramei violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din...

Lansare de carte la Muzeul Național al Țăranului Român. Povești în șezătoare, semnat de Ana Pascu și Valeria Olenici

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită luni, 7 februarie 2022, de la ora 17:00, la lansarea volumului Povești în șezătoare, semnat de Ana...

5.660.000 de teste vor ajunge în şcoli în acest weekend

Având în vedere evoluția epidemiologică și importanța respectării regulilor sanitare alături de testarea responsabilă, 5.660.000 de teste vor ajunge în şcoli în acest weekend,...

Elevii și profesorii participă la noi cursuri de imprimare 3D în licee prin intermediul celei de-a patra ediții a campaniei „Modelează viitorul. Printează-l 3D!”

3DUTECH anunță o nouă ediție a proiectului pentru meseriașii viitorului în perioada ianuarie - iunie 2022 și un concurs național de 3D design &...

Ministerul Culturii marchează Unirea Principatelor prin expoziţii, spectacole sau activităţi educaţionale cu elevi

Ministerul Culturii marchează, prin instituţiile subordonate, Unirea Principatelor Române, fiind programate, în format fizic sau online, expoziţii, spectacole sau activităţi educaţionale, unele şi cu...

Celebrarea Unirii Principatelor Române, la Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României expune cu prilejul celebrării Unirii Principatelor – la 24 ianuarie - una dintre capodoperele aflate în patrimoniul său,...

Ce spune ministrul Educației despre greva de avertisment a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar

„În privința grevei de avertisment a angajaților din învățământul preuniversitar, desfășurată în data de 19 ianuarie, îmi exprim încrederea că profesorii, învățătorii și educatorii...

3DUTECH lansează cea de-a patra ediție a campaniei „Modelează viitorul. Printează-l 3D!”, ajungând la 40 de licee din țară transformate în hub-uri de imprimare...

Inițiativa „Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D” continuă în 2022 eforturile pentru accesul elevilor şi profesorilor la competențele digitale reale, contribuind la transformarea...

Peste 3.000 de clase/grupe îşi desfăşurau activitatea online vineri

Un număr de 3.095 de clase/grupe îşi desfăşurau activitatea în sistem online vineri, informează Ministerul Educaţiei. Cele 3.095 de formaţiuni de studiu reprezintă 2,25% din...

Începe vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani. Platforma permite programarea din 26 ianuarie

Copiii cu vârste între 5 şi 11 ani vor putea fi imunizaţi anti-COVID, începând cu data de 26 ianuarie. Pentru protecția împotriva COVID-19 și limitarea...

Sorin Cîmpeanu își dorește o perioadă mai lungă de cursuri în anul şcolar 2022/2023

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marţi seara, că îşi doreşte ca perioada de cursuri să fie mai lungă în anul şcolar 2022/2023 faţă...

Ultimele stiri

Cele mai citite