Vaccinul pneumococic in schema de vaccinare pentru toti copiii

Vaccinul pneumococic in schema de vaccinare pentru toti copiiiMinistrul Sănătăţii, Florin Bodog, a declarat, vineri, la Vălenii de Munte, judeţul Prahova, că producătorul vaccinului împotriva hepatitei nu are „actele în regulă” şi că intenţionează să introducă în schema de vaccinare, pentru toţi copiii din România, vaccinul pneumococic.

„Este o problemă cu producătorul coreean nu are toate actele în regulă. Noi am identificat un producător european care va avea disponibilitate pentru acest vaccin undeva la sfârşitul lunii martie. Va intra pe linia de producţie şi încercăm să găsim o soluţie pentru a ajunge cât mai repede la copii”, a declarat Florin Bodog, ministrul Sănătăţii, scrie Mediafax.ro.

Ministrul a precizat că vaccinul tetravalent va intra curând pe piaţă, însă pentru vaccinul hexavalent are o „veste proastă”. ”Procedura a fost făcută anul trecut, nu a fost semnat contracul de fosta conducere a ministerului şi nu am primit aviz CFP, ceea ce înseamnă că am două soluţii: fie îmi asum răspunderea şi semnez contractul fără controlul financiar preventiv, ceea ce poate să se soldeze cu o acuzaţie de abuz în serviciu, fie anulez contractul. Dacă anulez contractul fără să găsesc o altă soluţie, în continuare nu vom avea vaccin hexavalent. (…) Programul de vaccinare, calendarul s-a schimbat. S-au introdus mai multe vaccinuri cu hexavalent pentru a suplini lipsa altor vaccinuri, motiv pentru care am decis şi am demarat de urgenţă o procedură scurtă de achiziţionare a vaccinului şi săptămâna viitoare voi semna contractul şi acest vaccin va intra pe piaţă” a declarat Florian Bodog.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că intenţionează să introducă vaccinul pneumococic în schema de vaccinare pentru toţi copiii, o noutate absolută în România. ”Practic sunt două sau trei ţări în Europa care nu fac această vaccinare. Vom introduce acest vaccin. În următoarea săptămână vom lua o decizie în acest sens”, a mai spus ministrul.