O femeie a nascut dupa implantarea propriului tesut ovarian congelat inainte de pubertateO femeie în vârstă de 24 de ani a născut, miercuri, după ce medicii i-au redat fertilitatea pierdută în urma chimioterapiei implantându-i țesut ovarian ce îi fusese prelevat în copilărie. Cazul este considerat de medici o premieră, tânăra fiind prima femeie din lume care a suferit de beta talasemie și dă naștere unui copil după ce unul dintre ovare i-a fost îndepărtat și congelat, înainte de instalarea pubertății, informează AFP, citata de Agerpres.

Moaza Al Matrooshi, care a născut la un spital privat din Londra, a declarat că aducerea pe lume a băiețelului ei este “ca un miracol”. Tânăra, originară din Dubai, s-a născut cu beta talasemie, o tulburare genetică a sângelui care este fatală dacă nu e tratată. Din această cauză ea a urmat un program de chimioterapie, care i-a afectat ovarele, înainte de a primi un transplant de măduvă osoasă donată de fratele său, la Great Ormond Street Hospital din Londra.

La vârsta de nouă ani, înainte de începerea chimioterapiei, ovarul drept i-a fost îndepărtat pe cale chirurgicală de o echipă de medici din Leeds, iar țesutul a fost congelat, în speranța că acesta îi va permite într-o bună zi să conceapă un copil.

Transplantul țesutului a avut loc în Danemarca, iar ulterior pacienta și soțul său, Ahmed, au urmat un program de fertilizare in vitro.

“Întotdeauna am crezut că voi fi mamă și că voi avea un copil. Nu am încetat să sper, iar acum am acest copil… este un sentiment perfect”, a spus tânăra mamă conform The Telegraph.

Medicul femeii, Sara Matthews, a declarat că acesta este “un pas mare înainte”. “Cunoaștem faptul că transplantarea de țesut ovarian funcționează în cazul femeilor mai în vârstă, dar nu am știut dacă putem lua țesut de la un copil, dacă îl putem îngheța și apoi să-l facem să funcționeze din nou”, a spus ea pentru BBC.

Potrivit profesoarei Helen Picton, de la Universitatea Leeds, care s-a ocupat de procedura înghețării ovarului în 2001, “în lume, peste 60 de copii au fost aduși pe lume de femei cărora le-a fost redată fertilitatea”, însă Moaza este primul caz în care o pacientă care a trecut prin procedura de reimplantare a țesutului ovarian a fost tratată pentru beta talasemie.