Doar jumătate din copiii cu malformatii cardiace pot fi operati in RomaniaÎn fiecare an, sute de copii care suferă de boli de inimă mor în absența centrelor de intervenție și a specialiștilor. Deși beneficiază de formularul E 112, multe familii nu au bani să își asigure finanțarea pentru interventii în străinătate, au avertizat la Sibiu medicii prezenți la Conferința de Advocacy “Șansa la viață a copiilor cu Afecțiuni Cardiovasculare”, scrie Puterea.ro.

Medicii au avertizat ca in fiecare an, sute de copii care suferă de boli de inimă mor în absența centrelor de intervenție și a specialiștilor. Deși beneficiază de formularul E 112, multe familii nu au bani să își asigure finanțarea pentru interventii în străinătate, au spus medicii prezenți la conferință.

Anual, 1500 de copii cu malformații cardiace au nevoie de operație, din care 700 nu reușesc să beneficieze de o intervenție chirurgicală. Una dintre soluțiile identificate este operarea malformațiilor cardiovasculare ale copiilor în România. Acest lucru ar fi posibil dacă statul ar permite și clinicilor private includerea în sistemul de decontare al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), susțin specialiștii.

CNAS decontează între 1.500 și 2.000 de euro pentru o operație pe cord deschis realizată în spitalele de la noi deși costul real al unei operații este între 6.000 și 7.000 de euro. În cazul pacienților trimiși în străinătate, statul e nevoit să deconteze între 45.000 și 50.000 de euro pentru o singură intervenție. Din acești bani, ar putea fi operaţi în România șapte copii. Specialistii spun ca formularul E 112 e folosit abuziv în România, pentru intervenții care pot fi făcute în țară.

Dr. Horațiu Suciu, șeful clinicii de Chirurgie Cardio-Vasculară de la Târgu Mureș, spune că intr-un an, sunt operati circa 60 de copii nou-născuți cu malformații grave. “Avem bani doar pentru acest număr. Încă pe atâția suntem nevoiți să-i refuzăm în fiecare an, din cauza lipsei fondurilor asigurate. Sunt copii care sunt trimiși prin transfer de la alte unități medicale, dar pe care nu-i putem opera. În România s-ar putea rezolva toate cazurile de afecțiuni cardiace, atât la adulți, cât și la copii, cu condiția ca statul să se implice în sprijinirea financiară a acestor intervenții”.