Andrei ii invata pe copii sa acorde primul ajutor in situatii de urgenta, printr-un joc videoSituațiile de urgență, cum ar fi incendiile, accidentele sau inundațiile, au devenit un joc, la propriu. Autoritățile române și germane pentru situații de urgenta au lansat joi la Cluj, un joc online pentru copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, prin care aceștia învață cum să reacționeze în cazul unor situații de urgenta, precum incendii, accidente casnice, inundații, furtuni sau cutremure.

Cei care lucrează în domeniul intervențiilor de urgenta spun că adulții sunt mai greu de instruit cum să reacționeze în astfel de situații, de aceea s-au îndreptat către copii și tineri, care sunt mult mai receptivi.

Jocul online educativ se numește “Fiţi eroi ca ei- Rex & Andrei versus dr. Formidabilis”. Are cinci nivele, în care un băiețel, Andrei, și câinele acestuia, Rex, joacă roluri de ambulanţier sau pompier, iar Andrei trebuie să rezolve diverse încercări legate de situații de urgenta, precum incendii, inundații, cutremure, accidente casnice și acordarea primului ajutor. Jocul este dezvoltat în cadrul proiectului european , care are o valoare de peste un milion de euro.

Scopul jocului este de a îmbunătăți competențele de auto-protecție în situațiile zilnice de risc. Aplicația oferă tinerilor informații corecte și soluții necesare în diferite situații de urgenta. Jocul a fost lansat la Cluj, în premieră naționala, de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Biroul Federal de Protecție Civilă și de Asistenta la Dezastre din Germania.

“Copiii, dacă sunt pregătiţi bine, duc informaţia acasă, duc informaţia la părinții lor, la prietenii lor, devine o competiţie de a fi pregăti şi de a cunoaşte anumite informaţii, pe care le vor afla din acest joc. Necesitatea a existat, pentru că pregătirea începe cu copiii, în rândul populaţiei, iar expertiza a existat, pentru că colegii de la Protecţia Civilă germană au astfel de joc şi este testat, deja în Germania”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Preşedintele Biroului Federal de Protecţie Civilă și de Asistenţă la Dezastre din Germania, Cristoph Unger, a declarat că tinerii învaţă mult mai uşor decât aduţii ce să facă în situații de urgenta.

“Provocările privind protecţia civilă în Germania, dar și în Europa sunt în creştere, ceea ce înseamnă că instituţiile statului, pompierii, salvarea, trebuie să fie tot mai buni, dar pentru noi înseamnă că și oamenii obişnuiţi, populaţia, trebuie să fie în stare să se pregătească tot mai mult și tot mai bine pentru aceste situații speciale. Am observat, pe baze empirice, că e mult mai dificil să instruieşti populaţia adultă în acest sens. Este mult mai simplu să te ocupi de copii și de tineri și lor să le trabsmiţi astfel de informaţii”, a declarant Cristoph Unger.

Proiectul prin care a fost elaborate jocul mai presupune și editarea unor cărţi de poveşti și a unor caiete de colorat, precum și redactarea unui ghid de bune practici, cu ajutorul căruia specialiştii în situații de urgenta pot învață cum să relaţioneze eficient cu cei tineri. Jocul, care a costat 500.000 de euro, poate fi accesat online pe site-ul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.