1 iunie zi libera nationala: punct de vedere favorabil de la GuvernGuvernul României a acordat un punct de vedere favorabil propunerii legislative care vizează declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Copilului, drept sărbătoare legală, devenind astfel zi liberă la nivel naţional, potrivit unui comunicat, informeaza Mediafax.ro.

Ultimul pas legislativ, astfel încât 1 iunie să poată fi declarată zi liberă şi să fie sărbătorită începând cu 2017, este ca proiectul de lege “1 Iunie, Zi liberă naţională” să treacă de dezbaterea de la Camera Deputaţilor din Parlament.

Scopul acestui proiect este ca de Ziua Copilului, părinţii – beneficiind de o zi liberă în plus – să poată petrece mai mult timp cu copiii lor.

Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 139 din Legea nr. 53 / 2003 – Codul Muncii, este susţinută de campania derulată de grupul de iniţiativă format din radioul Itsy Bitsy FM, lideri de opinie (Andreea Marin, Virgil Ianţu şi Tili Niculae), parlamentari, specialişti psihologi, asociaţii de părinţi, cărora li s-a alăturat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Campania urmăreşte să schimbe relaţia dintre copiii şi părinţii din România, determinându-i pe cei din urmă să petreacă mai mult timp de calitate alături de cei mici

Iniţiativa legislativă a fost înaintată de senatoarea Rozalia Biro şi de deputata Claudia Boghicevici, împreună cu un grup format din numeroşi parlamentari (lista poate fi consultată la acest link -http://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L371&an_cls=2016).

Pe măsură ce copilul creşte, timpul petrecut cu părinţii în timpul săptămânii şi în weekend scade. Conform experţilor, “timp de calitate” nu înseamnă timp petrecut în aceeaşi cameră, ci ca părinţii să fie prezenţi 100% în relaţie, oferindu-le copiilor întreaga atenţie.

Pentru a ajuta părinţii să petreacă timp de calitate cu copiii, specialiştii recomandă părinţilor respectarea acestui decalog de soluţii concrete pentru sănătatea emoţională a celor mici:

1 – Petrece o oră de calitate pe zi împreună cu copilul, fără tehnologie;

2 – Oferă-i 100% din atenţia ta copilului în această oră;

3 – Cere părerea copilului tău de măcar de două ori pe zi;

4 – Oferă-i cel puţin o încurajare pe zi;

5 – Poartă minimum trei conversaţii pe zi cu copilul;

6 – Timp de o jumătate de oră pe zi, implică-ţi copilul în activităţile casnice;

7 – Întreabă copilul măcar o dată pe zi cum se simte. Încurajează-l să îşi exprime emoţiile;

8 – Învaţă-ţi copilul cel puţin un lucru nou pe zi, pe limba lui, folosind poveşti şi desene;

9 – Învaţă zece jocuri ale copilului tău;

10 – Pregăteşte-ţi bebeluşul de mic: citeşte-i, vorbeşte-i, arată-i lumea din jur, chiar dacă nu îţi răspunde.