38 de licee participa la faza finala a Concursului National „Tinerii Dezbat” (editia a VII-a)

38 de licee participa la faza finala a Concursului National „Tinerii Dezbat" (editia a VII-a)Concursul Naţional „Tinerii Dezbat”, cea mai amplă competiţie de dezbateri din Europa Centrală şi de Est, îşi desemnează câştigătorii în acest weekend (10-12 iunie), în cadrul etapei naţionale ce are loc la Zalău.

După desfăşurarea fazelor regionale, în finala ediţiei a VII-a s-au calificat 38 de echipe formate din elevi provenind din licee teoretice, licee pedagogice şi colegii din România.

Învingătorii vor fi stabiliţi în urma sesiunilor de dezbateri pe următoarele moţiuni:

– Educaţia civică ar trebui să fie materie obligatorie în programa şcolară pentru liceu?

– Ar trebui aplicate măsuri de toleranţă 0 pentru actele de discriminare din şcoli?

– Drepturile copilului ar trebui să fie obiect de studiu pentru toţi elevii?

La startul ediţiei curente, dat în luna martie, s-au înscris echipe din 293 de unităţi de învăţământ, record de participare în istoria Concursului „Tinerii Dezbat”. Profesorii coordonatori au participat în luna aprilie la seminarii de formare susţinute de instructori ARDOR şi, pentru prima dată, de cadre didactice formate în primele ediţii ale concursului. Competiţia este derulată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) în parteneriat cu Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică şi Romanian-American Foundation.

Lista completă a liceelor participante poate fi consultată pe pagina web a Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, www.edu.ro, şi pe platforma online a competiţiei, www.tineriidezbat.ro, unde vor fi publicate şi clasamentele/rezultatele finale. În ediţia de anul trecut s-au impus elevii Colegiului Naţional „A.T. Laurian” din Botoşani.

„Tinerii Dezbat” este un campionat naţional de dezbateri educaţionale iniţiat în 2009 de Ministerul Educaţiei şi partenerii săi. Anual, peste 450 de elevi şi profesori se înscriu într-o competiţie a înţelegerii şi a promovării valorilor democratice prin dezbateri argumentate, un exerciţiu al unei atitudini deschise către diferenţe sociale, etnice şi de gen.

Concursul „Tinerii Dezbat” aduce mişcarea de dezbateri la amploarea pe care o are în majoritatea ţărilor democratice cu bune practici în domeniul educaţional şi continuă iniţiativa de a întări educaţia deliberativă în licee prin dezvoltarea competenţelor de predare folosind instrumente din dezbaterile academice.