Parintii care refuza sa-si vaccineze copiii ajung in instantaPărinții care refuză să își vaccineze copiii vor da explicații în fața unei comisii din județul din care provin, iar dacă după aceea tot nu vor să-și vaccineze copilul, se va aplica legea Protecției Copilului și risca sa ajunga sa dea socoteala in fata instantei.

Directorul în cadrul Ministerului Sănătății, Amelia Șerban, a declarat în cadrul unei emisiuni la Digi24 că vaccinarea micuților trebuie să devină obligatorie deoarece într-un interval de cinci ani acoperirea vaccinală națională a scăzut de la 95% la 85%.

“Nu se vor da sancțiuni părinților imediat. Are o perioadă de timp de până la 18 luni în care medicul îl va chema și îl va informa asupra riscurilor și beneficiilor, iar dacă părintele tot refuză va fi deferit unei comisii județene. Dacă nici atunci nu consimte să îl vaccineze se va aplica legea Protecției Copilului. Se va ajunge în instanță”, a spus Amalia Șerban.

Amelia Șerban a declarat și că părinții vor întâmpina dificultăți în a-și înscrie copiii la grădiniță și la școală dacă nu îi vaccinează. În plus, toți medicii care vaccinează copiii vor fi obligați să îi înregistreze în registrul electronic al vaccinurilor.

“Copiii nu vor putea intra în colectivități dacă nu vor face dovada vaccinării complete conform schemei. Nu va fi restricționat accesului copilului la educație. Se va merge la comisia județeană, iar părintele va primi termen de un an să își vaccineze copilul”, a spus directorul din cadrul Ministerului Sănătății.

Amalia Șerban a precizat că noul proiect de lege care intră în dezbatere luna aceasta la Senat prevede că Statul îi va despăgubi pe părinții ai căror copii au suferit reacții adverse grave în urma vaccinării.