China a anuntat incetarea politicii copilului unic

politica copilului unic chinaChina a anunțat oficial joi încetarea politicii copilului unic astfel incat toate cuplurile chineze vor avea dreptul să aibă doi copii, potrivit unui comunicat difuzat de Partidul Comunist Chinez (PCC), relatează presa internationala.

Decizia survine în urma unei relaxări a acestei politici în urmă cu doi ani, când Beijingul le-a permis cuplurilor de chinezi să aibă doi copii dacă unul dintre părinți era copil unic.

Măsura adoptată este menită să îndepărteze preocupările privind dezechilibrul dintre populația de sex feminin și cea de sex masculin și să combată îmbătrânirea populației.

Decizia a fost luată în cursul celei de-a cincea plenare a Comitetului Central al PCC, ce s-a încheiat joi, potrivit Xinhua, după patru zile de lucrări consacrate adoptării celui de-al 13-lea plan cincinal (2016-2020).

Ultima măsură de relaxare a acestei politici, la sfârșitul anului 2013, a avut un efect limitat în sensul că nu a fost aplicată în totalitate și, de altfel, multe cupluri de chinezi nu doreau decât un singur copil din motive financiare.

Minoritățile din China nu sunt supuse politicii de limitare a nașterilor, iar chinezii din mediul rural au dreptul să aibă doi copii dacă primul născut este fetiță.