Prezidiu conferintei violentaSalvaţi Copiii România a lansat miercuri o nouă campanie pentru combaterea violenței asupra copiilor, prin care si-a propus sa traga un semnal de alarmă referitor la faptul că orice comportament de violență împotriva unui copil, nu doar îl rănește, fizic sau emoțional, dar îi oferă un model de acțiune pe care copilul de astăzi, viitor adolescent, tânăr, adult, îl va duce mai departe, în relație cu cei din jur. Cu alte cuvinte, mulți dintre copiii care iau bătaie când sunt mici, devin violenți când sunt adulți.

În 6 din 10 familii din România părinții folosesc violența, atage atentia Salvati Copiii

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, la finalul anului 2014 a fost raportat un număr total de 12.542 de situații de abuz asupra copilului sesizate oficial, din care 11.721 (93%) s-au petrecut în cadrul familiei. Sunt cifre care nu reflectă pe deplin realitatea, dată fiind utilizarea deficitară a mecanismelor de raportare către instituțiile de profil.

Conform studiului  sociologic la nivel national „Abuzul şi neglijarea copiilor”, realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii cu sprijinul Direcţiei Protecţia Copilului – Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice, în 63% dintre familiile din România violența este „soluția“ identificată de către părinți pentru probleme de comportament sau greșelile copiilor. În fiecare dintre aceste familii, copiii au astfel ocazia să învețe direct de la părinții lor că violența este un comportament de rezolvare de probleme, care poate fi nu doar învățat, ci și folosit mai departe, în relație cu colegii, prietenii, viitorii parteneri, viitoarele familii.

„Există o îngrijorare crescândă cu privire la frecvența și gravitatea formelor de violență pe care le vedem zi de zi în comportamentele copiilor noștri. La locul de joacă, în clase, în curtea școlii, copiii se lovesc, se împing, își vorbesc urât, sunt într-o permanentă competiție cu colegii lor. Este momentul să ne asumăm responsabilitatea ca adulți semnificativi din viața lor, părinți, educatori, modele, și să recunoaștem că probabil suntem cea mai la îndemână sursă pentru învățarea comportamentelor violente”, afirmă Gabriela Alexandrescu, Președinte executiv Salvați Copiii.

Campania va avea o componentă media, de conștientizare a publicului larg prin difuzarea unui spot TV de impact, dar și o puternică componentă educațională, prin organizarea în perioada imediat următoare a unei serii de 8 conferințe de educație parentală la care sunt așteptați 3.000 de părinți, menite să promoveze în rândul acestora metode pozitive de educare a copiilor. De asemenea, în cadrul campaniei va fi realizat primul studiu național cu privire la incidența comportamentelor de bullying între copiii de vârstă școlară, precum și o amplă cercetare cu privire la mecanismele de identificare, raportare, referire și abordare a situațiilor de abuz și discriminare în rândul copiilor de vârstă preșcolară.

„Prin campania pe care o lansăm astăzi dorim să atragem atenția asupra faptului că atunci când lovim sau umilim un copil, nu doar îl rănim, nu doar îi încălcăm un drept fundamental la protecție, nu doar îi afectăm dezvoltarea și sănătatea emoțională, dar îl și învățăm ceva –îl învățăm că violența este soluția. Astfel transformăm violența într-o lecție transmisă de la o generație la alta“, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii.

Ambasadoarea campaniei pentru stoparea violenței împotriva copiilor este Andreea Raicu, care a contribuit la realizarea spotului campaniei. „Este momentul asumării responsabilității– copiii noștri vor fi așa cum noi îi vom crește; îi creștem cu bătaia și umilința, vom avea o generație de copii agresivi și revendicativi, sau vom avea copii care vor accepta violența cu ușurință din partea celorlalți, pentru că așa au fost obișnuiți din familie”, a spus Andreea Raicu.

Consiliere gratuită pentru copii și părinți

Organizația Salvați Copiii este unicul furnizor la nivelul societății civile de servicii gratuite de consiliere directă pentru copii și părinți, în cadrul unei rețele de șase centre de consiliere (deschise în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Suceava).

Părinții și copiii care au nevoie de consiliere se pot programa pentru ședințe gratuite și confidențiale de terapie, oferite de specialiști la centrele de consiliere din București și din țară. În următorii trei ani, 8.000 de familii, copii și părinți, vor putea beneficia de serviciile consiliere și psihoterapie. Mai multe informații despre consilierea gratuită se pot găsi pe site-ul www.parintibuni.ro.

Platforma de informare și consiliere on-line, rămâne la dispoziția părinților cu sfaturi de educație şi de gestionarea situaţiilor de criză fără a folosi violenţa.

De asemenea, în cadrul campaniei, Salvaţi Copiii va derula programe de formare profesională destinate profesioniștilor activi în domeniul educației, sănătății și protecției copilului. Astfel, 2.400 de profesioniști din domeniile sănătății, educației și protecției copilului din București, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Suceava vor dobândi competențe crescute de intervenție în cazul copiilor victime ale violenței în familie, dar și de educație a părinților care doresc să schimbe practicile parentale violente, cu risc pentru dezvoltarea copiilor.

Este cea de-a șaptea campanie demarată de Salvaţi Copiii România în scopul reducerii fenomenului violenţei asupra copilului. Printre reuşitele acestor acţiuni se numără includerea articolelor care interzic orice formă de violenţă asupra copiilor în Legea 272/2004 (cunoscută ca „Legea copilului”), declararea zilei de 5 Iunie ca Ziua împotriva violenţei asupra copilului sau inaugurarea celor şase centre de educaţie şi servicii pentru părinţi, prin care oferim servicii gratuite de consiliere psihologică.