Iuliana Tudor, prezentator Gala Crucea RosieCrucea Roșie Română, în parteneriat cu Societatea Română de Televiziune, vine din nou în ajutorul persoanelor vulnerabile prin organizarea ediției a IX-a a Galei Crucea Roșie, în data de 9 octombrie 2015.  Evenimentul va fi transmis pe postul național de televiziune în intervalul orar 21.00 – 24.00. Gala din acest an are ca temă continuarea și extinderea proiectului „Puncte de prim ajutor în zone izolate”, lansat în 2012, tot la Televiziunea Română.

La eveniment va lua parte Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, Președintele Crucii Roșii Române. Alături de Alteța Sa Regală, se va afla Principele Radu. De asemenea, Alteța Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei va fi prezent în calitate de invitat special al Galei. Prezentatorul evenimentului este, ca de fiecare dată, Iuliana Tudor, Ambasador al Crucii Roşii Române.

În acest an, Gala Crucii Roșii Române are alături 400 de voluntari de la 24 de Societăți de Cruce Roșie și Semilună Roșie din Zona Europa: Albania, Armenia, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Finlanda, Germaia, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazakhstan, Kârgâzstan, Letonia, Monaco, Muntenegru, Norvegia,Olanda, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia și Slovenia. Aceștia au venit în România pentru a susține și promova primul ajutor.

Primul ajutor este susținut în seara Galei Crucea Roșie și de artiști români precum Direcţia 5, Alexandra Ungureanu și Crush, Mellina, Mircea Eremia, JO, Uddi, Maxim, Proconsul și corul de copii Allegretto împreună cu Margareta Pâslaru. Acestora li s-au alăturat Cornel Ilie (VUNK), Nicole Cherry, Florin Groza (Hi-Q), Andrei Lăcătuş (Shurubel) şi Dan Costea (Coma) care au promovat importanța primului ajutor în România prin campanii media.

Toți românii vor putea sprijini continuarea și înființarea de noi puncte de prim ajutor în zone izolate. Până la sfârsitul lunii octombrie, numerele de telefon și de SMS vor ramane la dispozitia telespectatorilor care doresc să susțină primul ajutor în România. La numărul scurt de SMS 8840 se pot face donații de 2 euro/SMS în rețelele Vodafone, Orange și Telekom România Mobile. În rețeaua de telefonie fixa Telekom se pot face donatii de 2 euro/apel la numărul : 0900 900 004  sau  10 euro / apel la numărul 0900 900 007. Pe site-ul www.crucearosie.ro se pot face donații online.

Proiectul “Puncte de prim ajutor în zone izolate” (PAZI) a fost lansat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România la Gala Crucii Roșii din 23 septembrie 2012 și se adresează comunităţilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanță se află la distanță. În aceste sate izolate, în cazul producerii unui accident sau al acutizării unei boli cronice, au loc foarte multe tragedii până la sosirea ambulanței.

Crucea Roşie Română și-a propus să vină în sprijinul comunităților izolate prin instruirea unei familii, care să acorde primul ajutor de bază celor din sat. Familia instruită a primit o trusă de prim ajutor care conțiene pansamente, un glucometru, un tensiometru și un dispozitiv EKG cu telecitire într-un serviciu de cardiologie. Familia de “salvatori comunitari” are rolul de a sprijini rezolvarea urgențelor minore din comunitate și prevenirea agravării situației în cazul unor urgențe majore, care necesită asistență medicală.

Proiectul pilot “Puncte de prim ajutor în zone izolate” a fost implementat în 40 de zone izoalte în 40 de județe din țară. În aceste 40 de sate unde nu există servicii medicale permanente, iar timpul până la sosirea ambulanței, face diferența între viață și moarte, Crucea Roșie a instruit 126 de “Salvatori comunitari”. Aceștia sunt voluntari și au pus la dispoziția comunității, atât timpul lor, cât și o cameră din locuița personală pentru înființarea Punctului de Prim Ajutor.

Timp de 1 an, rezultatele implicării Salvatorilor comunitari în comunitatea acestora sunt impresionante. Numar total de intervenții pentru acordarea primului ajutor este de 15 535 din care 390 situații foarte grave care au necesitat solicitarea ambulanței.

Eveniment susținut de: Primaria Sector 4 București
Partener: Fundația Vodafone România
Sponsori: Carrefour România, Prestan, Help Net, METRO România, Tymbark și Albrau Prod
Parteneri media: Televiziunea Română, Radio România, Itsy Bitsy FM, LOWE România