Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) cere tarilor sa imbunatateasca calitatea asistentei medicale a adolescentilor prin introducerea unor noi standarde si semnaleaza ca sanatatea acestor tineri pe care specialistii ii incadreaza in categoria de varsta 10-19 ani este neglijata mult prea des, astfel incat ei au devenit mult prea vulnerabili, avand acces la servicii de sanatate limitate.

Specialistii atrag atentia ca multi adolescenti sufera de tulburari psihice, alimentatie dezechilibrata, diferite boli cronice, leziuni provocate, sau urgente provocate de consumul unor subsante toxice si nu au acces la servicii de ingrijire corespunzatoare. De asemenea, reprezentantii OMS semnaleaza ca multe comportamente care au impact asupra sanatatii pe tot parcursul vietii incep in perioada de adolescenta si dezvolta obiceiuri pentru viitorul adult.

“Tarile, atat cele sarace cat si cele bogate pot lua masuri simple dar eficiente pentru a imbunatati sanatatea si bunastarea adolescentilor”, a declarat marti la Geneva dr. Anthony Costello, director al Departamentului pentru sănătatea copilului și adolescentului din cadrul OMS, prezentând noile recomandări ale organizației la nivel mondial.

Specialistul a aratat ca adolescentii reprezinta un grup cu nevoi specifice care se dezvolta rapid fizic si emotional, dar adesea dependenti de parinti sau de tutori. “Daca vrem sa avem adolescenti sanatosi, trebuie sa ii tratam cu respect.”, spune dr. Costello. Principalele cauze de  deces in randul adolescentilor din intreaga lume sunt accidentele rutiere, SIDA,  infecțiilor respiratorii si violenta, potrivit OMS. SIDA este principala cauza de deces a tinerilor in Africa.

Origanizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca serviciile de ingrijire destinate adolescentilor sa fie “mai prietenoase”, prin oferirea unor consultatii gratuite sau “low-cost”, cat si a unor informatii de sanatate adecvate varstei. OMS mai semnaleaza necesitatea ca adolescentii sa poata accesa serviciile de ingrijire medicala fara a fi necesara o programare cu acordul parintilor, in conditii de siguranta, de confidentialitate deplina si fara discriminare.

Potrivit topului intocmit de OMS referitor la bolile cu care se confrunta adolescentii la nivel global, depresia este afectiunea cel mai des intalnita, urmata de efectele accidentelor de circulatie, anemie, HIV/SIDA, autoagresiuni, dureri de spate si de gat, diaree, anxietate, astm, infectii ale cailor respiratorii inferioare.

“Există țări unde adolescenții reprezintă o cincime din populație, dar majoritatea studenților în medicină nu au o pregătire specială pentru a trata nevoile lor specifice. Acest lucru este inacceptabil”, a declarat dr.Valentina Baltag, expert în domeniul sănătății adolescenților în cadrul OMS.

Noile norme globale publicate de agenția ONU recomandă facilitarea accesului adolescenților la serviciile de sănătate, consolidarea formării și informării pentru această grupă de vârstă, extinderea consilierii și diagnosticării dincolo de aspectul contracepției.