elevi portugaliaCursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) va fi implementat și în unități școlare din Republica Portugheză, începând cu anul școlar 2015-2016. În acest sens, Guvernul a aprobat, astăzi, printr-un Memorandum, semnarea unei Declarații de Intenție între guvernele celor două state.

Inițiativa se adresează elevilor români înscriși în unitățile de învățământ portugheze, în vederea prezervării identității lor culturale, dar și pentru a le facilita reintegrarea în sistemul educativ românesc, în eventualitatea revenirii acestora în România. De asemenea, proiectul este deschis tuturor elevilor care studiază în unitățile școlare ale statului-gazdă, precum și copiilor de alte naționalități care locuiesc în țara respectivă.

Potrivit datelor actuale, în școlile portugheze sunt înscriși peste 3.500 de elevi români. Proiectul pilot va fi implementat în anul școlar 2015-2016 în 8 unități de învățământ din Alter do Chao, Azeitao, Olaias-Lisabona, Almancil, Amadora, Azevedo Neves, Loures și Lagos. În aceste școli, se estimează formarea a 15 grupe. În plus, numărul școlilor va putea fi mărit anual, în funcție de solicitări.

Cursul este structurat în format de 2 ore pe săptămână  și va fi predat atât elevilor din ciclul primar, cât și celor de nivel gimnazial și liceal, de către învățători/ institutori, profesori cu diplomă de licență în domeniul științelor umaniste. Selecția și plata profesorilor, curriculum-ul cursului, precum și celelalte materiale didactice aferente, sunt asigurate de Ministerul Educației și Cercetării Științifice din România.

Din partea României, semnatarul este Ministerul Educației și Cercetării Științifice din România, iar Institutul Limbii Române și Direcția Generală Relații Internaționale și Afaceri Europene au fost desemnate pentru a implementa și monitoriza proiectul.

Până  în prezent, astfel de acorduri au fost încheiate și cu ministerele educației din Spania (începând cu anul școlar 2007-2008), Belgia – Comunitatea Franceză (din anul școlar 2008-2009) și Italia (din anul școlar 2007-2008). În Spania, proiectul a fost extins astfel încât în anul școlar trecut, cursul LCCR a fost predat în 324 școli din 12 comunități autonome: Madrid, Andaluzia, Aragon, Asturias, Cantabria, Catalonia, Castilla la Mancha, Insulele Canare, La Rioja, Murcia, Navarra, Comunitatea Valenciană. În proiect sunt implicați 67 de profesori, iar numărul beneficiarilor a ajuns la 7368 de elevi. Mai mult, pe întreg teritoriul spaniol s-au deschis 3 lectorate de limba română, la Universitatea Granada, Salamanca, precum și Universitatea din Sevilla, urmând ca din acest an universitar să se deschidă și la Universitatea Autonomă din Barcelona. În privința Italiei, până la această dată, cursul este predat unui număr de 4453 de elevi din 14 regiuni: Lazio, Piemonte, Lombardia, Umbria, Sicilia, Friuli Venezia Giulia, Puglia, Toscana, Sardegna, Trento, Liguria, Emilia-Romagna și Veneto, iar la desfășurarea proiectului participă 50 de profesori.

Conform datelor MAE, comunitatea românească din Portugalia numără peste 34.000 de cetățeni, concentraţi, în principal, în zonele Lisabona, Setubal şi Santarem (centru) şi regiunea Algarve (sud).  În mediul asociativ, sunt înregistrate 9 asociații românești, iar în anul 2012, a luat ființă Liga Studenților Români din Portugalia. În plus, în prezent, există 6 parohii ortodoxe românești, precum și 9 biserici penticostale românești. Portugalia a liberalizat piaţa muncii pentru cetăţenii români la 1 ianuarie 2009.