transfer eleviO echipă a Corpului de Control al ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a efectuat, în perioada 11-14 august, un control la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, având ca tematică verificarea unor proceduri privind admiterea în învăţământul liceal de stat în anul şcolar 2015-2016, mai precis modalitatea în care au fost soluţionate situaţiile speciale apărute după repartizarea computerizată, potrivit unui comunicat de presa.

În sensul definit de metodologie, prin „situaţii speciale” se înţeleg situaţiile medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi.

Din documentele verificate, s-a constatat că, dintr-un total de 523 de cereri de transfer depuse, dintre care 7 în afara termenului stabilit, au fost aprobate 386 de cereri. Dintre cele 386 de cereri aprobate, transferurile a 332 de elevi au fost aprobate fără respectarea prevederilor legale prevăzute de Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat. S-a constatat, de asemenea, că majoritatea cererilor aprobate nu sunt însoţite de documente care să justifice situaţiile speciale invocate în aprobare. Compararea mediilor de admitere ale elevilor transferaţi cu ultima medie de admitere din liceele în care li s-a aprobat transferul a relevat, în numeroase cazuri, diferenţe cuprinse între 1 punct şi 2,83 puncte.

Comisia Judeţeană de Admitere a fost condusă de doamna Cristina Teodorovici, inspector şcolar general adjunct, şi a fost constituită din 10 membri (7 inspectori şcolari din cadrul inspectoratului şcolar, un cadru didactic şi 2 informaticieni).

Prin urmare, la propunerea echipei de control, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a aprobat următoarele măsuri:
1. Anularea transferurilor efectuate cu încălcarea prevederilor legale.
2. Cercetarea disciplinară a membrilor Comisiei de admitere a ISJ Suceava pentru încălcarea prevederilor legale privind transferul elevilor.
3. Sesizarea organelor de cercetare penală privind săvârşirea unei posibile infracţiuni de abuz în serviciu în legătură cu modalitatea de aprobare a transferurilor elevilor după repartizarea computerizată.

“Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice este astfel consecvent în ceea ce priveşte descurajarea prin măsuri ferme a oricăror tendinţe de încălcare a reglementărilor legale”, potrivit comunicatului de presa.