piscineInspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor au dat amenzi de peste 300.000 de lei pentru nereguli în unităţile de alimentaţie publică din incinta ştrandurilor, a piscinelor şi a parcurilor de distracţie, fiind găsite probleme în cazul a 66 % din unităţile verificate.

In perioada 01 – 17.07 2015 Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune tematica de control privind respectarea prevederilor legale la prestarea serviciilor in incinta strandurilor, piscinelor, bazinelor de inot, unitatilor de inchiriere echipamente de agrement, in parcurile de distractie, debarcadere etc.

Au fost verificate 442 de puncte de lucru ale operatorilor economici constatandu-se abateri la 220 ( 50%).
Au fost aplicate 91 amenzi contraventionale in valoare totala de 336.400 lei si 155 de avertismente pentru nerespectarea legislatiei in domeniul protectiei consumatorilor;

S-a dispus oprirea temporara a prestarii serviciului la 38 operatori economici pana la remedierea neconformitatilor constatate.

Principalele abateri constatate sunt: lipsa bara de sustinere de jur– imprejurul bazinului, lipsa inscriptionarii sau inscriptionarea stearsa a adancimii piscinei, lipsa recomandarilor si avertismente privind eventuale riscuri
neafisarea listei tarifelor intr-o forma lizibila, la loc vizibil si fara echivoc, neafisarea intr-un loc vizibil a regulamentului de functionare a salii de sport (bowling) sau cel putin a unui anunt care sa contina un minim de informatii cu privire la echipamentul obligatoriu pentru accesul in sala, modul de utilizare, masuri de securitate, riscuri previzibile.

De asemenea, inspectorii ANPC au descoperit echipamente de agrement destinate copiilor (castel gonflabil, bile mergatoare pe apa, masinute electrice, barcute electrice, trambulina) la care s-a constatat ca nu erau inscriptionate, individual, cu datele de identificare a importatorului in Uniunea Europeana (erau fabricate in China), cu principalele caracteristici tehnice, limita de varsta, de greutate, numar maxim de utilizatori simultan, marcaj european de conformitate CE.
Inspectorii au mai constatat lipsa dovezilor dezinfectarii obiectelor de joaca pentru copii; se comercializau diverse produse, desi operatorul nu detineau autorizatie pentru aceasta activitate, cat si lipsa regulamentelor de functionare, lipsa panourilor de avertizare si a modului de utilizare a echipamentelor.

”Modalitatea de petrecere a timpului liber trebuie sa respecte cateva reguli clare. Noi, consumatorii trebuie sa tinem cont de regulamentele de functionare, de indicatiile cu privire la limita de varsta, greutate, de numarul maxim de utilizatori, de modul de utilizare, dar si de masurile de securitate si de riscurile previzibile. Ne dorim ca putinul timp liber de care dispunem sa fie unul petrecut in siguranta alaturi de cei dragi.”, a declarat Marius Alexandru Dunca, presedinte ANPC.