alimentatia copiilor in tarilePentru orice mamica, principalul interes este reprezentat de sanatatea copilului si de cresterea armonioasa a acestuia. Inca de la inceputul sarcinii si pana la varsta de 2 ani a micutului, nutritia este esentiala pentru bunastarea si dezvoltarea normala a acestuia.

Autoritatile au desfasurat numeroase studii in anii din urma si atrag atentia asupra faptului ca sunt tari in Europa in care alimentatia copiilor mici nu este una echilibrata, iar la nivelul tarii noastre nu mai putin de 70% dintre copiii cu varstele intre 1-3 ani mananca alimente nepotrivite varstei lor, 60% dintre copiii cu varsta de 1 an au deficienta de FIER, iar 8.3% dintre copiii de varsta prescolara sunt supraponderali. Tocmai de aceea este esentiala urmarirea si respectarea nevoilor nutritionale ale copiilor, care sunt diferite de ale adultilor, deoarece un copil are nevoie de 4 ori mai mult Fier si de 2 ori mai mult Calciu decat parintii3 sai.

Pentru primele 6 luni de viata, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva, deoarece laptele de mama contine toti nutrientii si anticorpii de care are nevoie bebelusul pentru a creste.

Codul OMS (Codul international de comercializare a substitutelor laptelui matern), introdus in 1981, recunoaste faptul ca substitutele laptelui matern au un rol legitim in situatiile in care un sugar nu este alaptat.

Codul OMS ofera libertatea Guvernului de a fi aplicat in functie de nevoile fiecarei tari. Nestle respecta codul OMS si reglementarile din Romania, tara noastra fiind incadra in categoria de tari cu risc crescut. Tarile sunt clasificate ca fiind cu risc crescut, conform criteriilor FTSE4Good de comercializare a substitutelor laptelui matern, atunci cand au rate ridicate de mortalitate (peste 10 la 1.000) sau malnutritie acuta (peste 2%) la copiii cu varsta mai mica de cinci ani. Acestea se bazeaza pe date provenind de la UNICEF. Politica Nestle reprezinta o serie de instructiuni detaliate de implementare pentru personalul responsabil de comercializarea si vanzarea produselor alimentare pentru sugari.

Ca dovada a cercetarii si inovatiei permanente a produselor sale si a responsabilitatii companiei, Nestle este primul si singurul producator de substitute de lapte matern inclus in indexul FTSE4Good – singurul index global de investitie responsabila, cu criterii clare privind comercializarea substitutelor laptelui matern (SLM). In 2013, practicile Nestle au fost auditate in 31 de tari de catre auditori interni si in trei tari de catre Bureau Veritas (Lider mondial in testari, inspectii si certificare).

Industria substitutelor laptelui matern se confrunta cu unele dintre cele mai drastice reglementari, de aceea, formulele Nestle au o compozitie studiata si bine echilibrata de nutrienti pentru a sustine o dezvoltare sanatoasa a viitorului adult.