uro-fundeniCentrul de Uronefrologie şi Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic “Fundeni” se poziţionează pe harta europeană a clinicilor de top, atât prin calitatea actului medical oferită de unii dintre cei mai buni specialişti urologi ai Europei, cât şi prin dotările şi echipamentele de ultimă generaţie ce au făcut obiectul procesului de modernizare din ultimii doi ani. Ca urmare a unei investiţii considerabile, urologia românească de la Fundeni se bucură astăzi de un modern bloc operator cu zece săli de intervenţiii chirurgicale ( 5 săli de chirurgie deschisă, 2 de endourologie înaltă şi 3 de endourologie joasă) şi un nou departament de transplant utilat la standarde de top : 13 paturi ATI transplant, 17 paturi pre/post transplant, 3 aparate hemodializă etc.

Investiţia totală s-a cifrat la 2,9 milioane lei, bani folosiţi pentru amenajarea spaţiilor ultramoderne pentru tot Centrul şi aparatura medicală ultraperformantă şi de ultimă generaţie. Concomitent, a fost complet reabilitată și dotată cu tehnologie modernă și Secția de A.T.I. a Centrului, secție ce cuprinde 22 de paturi.

Suma provine din venituri proprii, finanţare de la Ministerul Sănătăţii şi sponsorizări.

Reamenajarea şi modernizarea Departamentului de Transplant Renal aduce beneficii majore în îmbunătăţirea calităţii actului medical şi a ingrijirii acestei categorii speciale de pacienţi. Fluidizarea circuitelor, recompartimentarea şi crearea unor posibilităţi de izolare specifică aliniază departamentul la standardele oricărui spital european modern. Dotarea secţiei cu mobilier specific şi aparatura medicală de ultimă generaţie (aparate de supleere a funcţiei renale/proceduri continue, posibilităţi de monitorizare şi intervenţie de urgenţă la pacienţii critici) lărgesc semnificativ gama de proceduri şi patologii ce pot fi rezolvate acum în acest departament. De asemenea, mediul şi mijloacele de lucru ale personalului medical sunt radical îmbunătăţite, creând premisele unor mai bune performanţe medicale.”, a declarat Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

În cel mai mare Centru de specialitate urologică din Europa, unde se pot acoperi cu succes toate cele 13 supraspecialităţi ale chirurgiei urologice(chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică şi reconstructivă, chirurgie vasculară, chirurgie sub microscopul operator etc) lucrează astăzi 21 de chirurgi urologi, 24 de medici rezidenţi, 7 medici anestezişti şi 3 medici nefrologi. “România nu este nevoită să trimită în străinătate pacienţi pentru intervenţii urologice, la Centrul de Chirurgie Urologică din Fundeni, comparabil astăzi cu centre de specialitate din elita mondială, sunt tratate cu succes cele mai complexe şi mai complicate cazuri” a declarat Acad. I.Sinescu , directorul Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal.   „Dacă în urmă cu câţiva ani, în transplantul renal raportul donatorilor în viaţă era de 85%, faţă de cei aflaţi în moarte cerebrală, acum se observă o inversare proporţională a acestora, fapt ce a condus treptat la o creştere substanţială a numărului de transplante renale, rezultanta fiind, pe de o parte, îmbunătăţirea radicală a calităţii vieţii pacienţilor intraţi în procesul de transplant şi, pe de altă parte, eficientizarea costurilor, în contextul în care fondurile alocate pentru tratamentul a 2 pacienţi aflaţi în dializă acoperă costurile transplatului renal pentru 3 pacienţi” a mai adăugat Acad. I. Sinescu.

           Numai anul trecut, Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni a numărat 14.805 de internări(6.779 internări continue-cazuistică extrem de complexă- şi 8.026 de internări de o zi), 7.638 de intervenţii chirurgicale urologice cu o medie de 37 de proceduri pe zi, iar numărul zilnic al evaluărilor medicale a înregistrat 75 de pacienţi. În perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2014 au fost efectuate 148 de transplante renale, înregistrându-se o medie de 12 transplante pe lună, lista de aşteptare a pacienţilor pentru a beneficia de transplant depăşind pragul de 1.500. De menţionat este şi faptul că în perioada 2004-2014, la Fundeni au fost realizate 1.150 de transplante renale, iar din 1997 şi pînă în 2014, numărul acestora a fost de 1.564 . În prezent, la nivel naţional, numărul pacienților aflaţi pe hemodializă sau dializă peritoneală depăşeşte 13.500.

Din punct de vedere al activităţii ştiinţifice, Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni are în prezent o serie de colaborări externe cu clinici universitare de top din Europa. “Avem colaborări strânse cu centre specializate din Austria, UK şi Olanda prin care dezvoltăm proceduri de transplantare de celule stem pentru incontinenţele urinare, tehnici de laparoscopie urologică şi alte proiecte de cercetare ştiinţifică”, a adăugat Acad. I.Sinescu. „Vom primi aici medici rezidenţi din străinătate pentru diferite stagii de pregătire în diverse supraspecializări ale urologiei, în Centrul de Excelenţă de la Fundeni regăsindu-se o densitate mult mai mare a cazuisticii”, a precizat şeful Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal.

În ceea ce priveşte proiectul legat de transplantare de celule stem pentru incontinenţele urinare, început în 2010 şi care se va finaliza anul acesta „un rezultat pozitiv ar conduce la o metodă inovatoare de tratament pentru cei aproximativ 16% din subiecţii cu incontinenţă urinară de efort (cei aflaţi în stadiul critic) ceea ce ar determina o îmbunătăţire efectivă a calităţii vieţii pentru aceşti bolnavi, dar şi o reducere substanţială a costurilor de tratament”,a conchis Acad. I Sinescu.