Cismigiu arbore Cismigiu La Cetate Cismigiu ziareCărţi, vară, soare, flori şi un nou motiv să explorăm o lume plină de mistere: Asociaţia Da’ De Ce (fostă De Dragul Artei) așteaptă familiile cu copii de 2-8 ani în zilele de sfârșit de săptămână ale lunii iunie, la un nou program educativ în mişcare pornind dintre rafturile librăriei Humanitas de la Cişmigiu (Bulevardul Elisabeta nr. 38) şi oprindu-se în câteva puncte istorice ale unuia din cele mai frumoase parcuri bucureştene, Cişmigiul.

Povestea noastră începe cu o hartă şi multe întrebări. Ştiţi oare că Marele Cişmigiu era responsabilul cu curgerea apei din oraşul Bucureşti? Sau că, odată demult, Bucureştiul era împânzit de case frumoase şi fântâni, doar pe locul parcului nostru de astăzi se găsea o mare mlaştină cunoscută drept una din zonele cele mai murdare din oraş? Vă putem şopti noi ce domnitor a avut ideea de a transforma mlaştina într-o grădină, dar şi cine este şi ce face un peisagist- toate acestea cu degetele pe o hartă vie care creşte, se transformă şi se completează cu bănci, statui şi plante numai prin puterea degetelor noastre.

Ne continuăm aventura prin istorie ieşind pe uşa librăriei şi intrând în Cişmigiu. Aflăm că parcul nu este numai un loc de joacă, ci şi un loc al ideilor scrise: dăm târcoale unuia dintre primele Standuri de Ziare din Bucureşti şi răsfoim tacticoşi rubrica de ştiri a jurnalelor până o tranformăm cu propriile mânuţe de cititori în avioane, bărcuţe şi coifuri simpatice. Odată echipaţi, purcedem spre Rondul Scriitorilor unde chestionăm sculpturile unui Eminescu, Caragiale, Alecsandri, şi, în liniştea acestei oaze verzi de lectură, ascultăm câteva versuri jucăuşe.

Apoi ne antrenăm ochii şi nasul pentru a recunoaşte plantele cele mai frumoase pe care le găsim pe aleile parcului unde aflăm despre un tunel subteran secret ce lega Palatul Kretzulescu de Dâmboviţa şi ne jucăm de-a labirintul printre sfori, copaci şi animale cartonate pe care învăţăm să le numim şi să le descoperim în parc. Cântând în gura mare ‘Vine, vine, primăvara’ trecem pe lângă bustul Smarandei Gheorghiu, autoarea celebrului cântecel, numai pentru a ajunge în final la bătrânul Arbore Secular care adună în coroana sa 200 de ani de privit asupra copiilor din Cişmigiu. În funcție de vârsta copiilor, vom juca şi alte jocuri de descoperire și vom încheia programul cu o porţie sănătoasă de land art în care jucându-ne cu pietricele, iarbă, bucăţi de sfoară, vom construi propriul nostru parc în miniatură.

Accesul la programe se face numai pe bază de înscrieri care se fac de luni, ora 10.00 până vineri, ora 16.00, în săptămâna programului la e-mail: inscrieri@asociatidadece.ro (este necesară precizarea numelui programului, numele şi vârsta copilului, iar înscrierea este valabilă numai după primirea unui email de confirmare din partea organizatorilor). Detalii legate de tarife şi modalităţile de plată: http://www.asociatiadadece.ro/program/povesti-si-jocuri-cismigiu/.

Calendarul programelor în perioada următoare:

• Sâmbătă, 7 iunie 2014, ora 10 – program pentru familii cu copiii de 6-8 ani;

• Duminică, 8 iunie 2014, 110 – program pentru familii cu copii de 2-3 ani;

• Sâmbătă, 14 iunie 2014, 10 – program pentru familii cu copii de 4-6 ani;

• Duminică, 15 iunie 2014, 10- program pentru familii cu copiii de 2-3 ani;

• Sâmbătă, 21 iunie 2014, 10 – program pentru familii cu copii de 2-3 ani;

• Duminică, 22 iunie 2014, 10 – program pentru familii cu copiii de 4-6 ani;

• Duminică, 29 iunie 2014, 10 – program pentru familii cu copii de 4-6 ani.

În librărie există un colț cu titluri alese despre istoria parcului Cişmigiu care povestesc cu detaliu şi fotografii transformarea acestui spaţiu emblematic pentru Bucureşti.

Programe pentru copiii din grădinițe și clasele primare

Programul Povestea Cişmigiului este disponibil și pentru grupurile de copii de grădiniță sau din ciclul primar. Detalii: http://www.dedragulartei.ro/program/programe-gradinite/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.