girl_getting_ready_for_schoolScolile vor avea un registru al incidentelor, iar dacă sunt suspiciuni întemeiate, elevii pot fi puşi de profesori din şcoli să arate ce au în genţi şi în buzunare, dar cadrele didactice nu îi pot percheziţiona, a declarat, vineri, inspectorul şcolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru. El a adaugat ca în urma dialogului avut cu reprezentanţii Poliţiei, a primit un îndrumar, comunicând conducerilor şcolilor că fiecare unitate de învăţământ are obligaţia de a parcurge acel document şi de a insera în Regulamentul de ordine internă unele prevederi.  Scopul a fost de a se asigura un cadru legal”, a precizat Trăistaru.

El a adăugat că a primit Îndrumarul de la “comisarul şef Obadă” şi l-a postat pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti pentru informarea unităţilor de învăţământ.

“Îndrumarul pentru întocmirea Regulamentului de ordine interioară” prevede că Regulamentul şcolar va include un capitol special dedicat siguranţei şcolare şi climatului şcolar optim şi că şcoala va păstra un registru al incidentelor în care se specifică încălcările regulilor de către elevi şi măsurile care au fost luate de şcoală în cadrul Protocolului de Acţiune.

Documentul mai prevede că unitatea de învăţământ trebuie să încurajeze victimele faptelor penale să facă o declaraţie în acest sens şi, acolo unde este posibil, pe baza unor considerente judicioase, şcoala va colabora întotdeauna la aducerea la îndeplinire a unor sancţiuni judiciare care se pot aplica eventual în cazul unui elev al respectivei şcoli. Mai multe detalii AICI

Trăistaru a subliniat însă că personalul didactic nu va face percheziţii, pentru că nu are această calitate, ci doar “controale de altă natură”.

Cei care vor face controale vor verifica obiectele aduse de elevi pentru a constata dacă sunt din categoria celor interzise, precum şi dulăpioarele puse la dispoziţia elevilor, acolo unde acestea există.

Împotriva unui elev care acţionează contrar regulilor de comportament decent ori contrar regulilor prevăzute prin regulamentul şcolar şi regulamentul de ordine interioară a şcolii se vor lua masuri administrative, educative şi, în caz extrem, eliminarea ori exmatricularea în conformitate cu regulamentele în vigoare, iar părinţii sau tutorii elevilor vor fi informaţi.

Măsurile disciplinare pot fi: efectuarea unor teme drept pedeapsă, exmatricularea de la oră, recuperarea lecţiilor pierdute, curăţarea mizeriei făcute, munca de întreţinere a curăţeniei obligatorie, munca în folosul comunităţii şcolare, avertisment sau mustrare, exmatriculare şi eliminare definitiva din şcoală.

Îndrumarul stabileşte că şcoala permite accesul numai personalului şi elevilor şcolii şi că toate persoanele care nu sunt înregistrate ca aparţinând de şcoală, trebuie să se anunţe la poarta.

Pentru a preveni lipsa nepermisă de la ore, precum şi părăsirea şcolii înainte de încheierea cursurilor, şcoală dispune de o politică şi un protocol în privinţa absenţelor, în care va preciza maniera în care se acţionează pentru a deţine controlul asupra absenţelor, pentru a reduce numărul acestora sau pentru a le preveni.

Protocolul va fi alcătuit sub forma unor reglementări referitoare la absenţe permise, revenirea la şcoală după boală, întârzieri. De asemenea, în protocol trebuie descris modul în care şcoala va opera controlul în privinţa absenţelor (atât a celor acceptate, cât şi a celor nepermise) şi va putea fi consultat, la cerere, în orice moment, la şcoală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.