school_houseLucrările de reparaţii au întârziat la 46 de şcoli, multe unităţi de învăţământ intră în anul şcolar cu probleme de risc seismic, iar peste 10% din şcolile Capitalei nu au obţinut încă avizul sanitar, conform listei de probleme discutate joi în Colegiul prefectural al municipiului Bucureşti, prezidat de prefectul Georgeta Gavrilă, informeaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Capitalei, lucrările de reabilitare şi dotarea unor unităţi de învăţământ au fost prelungite. Este vorba de cele incluse în proiectul ‘Reabilitarea Infrastructurii Educaţionale din Bucureşti”, cofinanţat de către Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Primăria Municipiului Bucureşti.

Lucrările, demarate în perioada 2006-2008, au trenat pe parcursul acestor ani din varii motive, în prezent fiind finalizate doar 56 de unităţi şcolare din totalul celor 102 cuprinse în proiect.  Prefectura Bucureşti mai arată că, în condiţiile în care din cele 818 imobile în care se desfăşoară în prezent procesul de învăţământ din Capitală circa patru cincimi au risc seismic, programul BEI de reabilitare reprezintă o “oportunitate însemnată”, însă oportunitatea a fost nevalorificată.

O altă chestiune nevralgică o reprezintă faptul că, la această dată, Direcţia de Sănătate Publică nu a autorizat 45 de unităţi şcolare din totalul de 425, aşadar peste 10 la sută. Cauzele cele mai numeroase sunt cuprinderea acestora în programul de reabilitare BEI, lipsa personalului medical la cabinetele medicale, igienizarea necorespunzătoare.

În şedinţa Consiliului prefectural s-a mai constatat că peste jumătate din şcoli îşi asigură paza cu firme specializate, circa două cincimi în regim mixt, iar restul funcţionează cu pază proprie. Se află, în prezent, în funcţiune peste 8.900 de camere de supraveghere (din care 30 la sută la exterior şi 70 la sută în interior).  În ceea ce priveşte împrejmuirea incintelor, sunt încă zece unităţi de învăţământ care nu au gard împrejmuitor, se mai arată în comunicatul Prefecturii.

Numărul de preşcolari şi elevi ce vor fi înscrişi în acest an în învăţământul preuniversitar din Capitală va fi peste 242.000, circa 40.000 dintre aceştia fiind preşcolari.  În noul an şcolar vor funcţiona în Bucureşti 425 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat (cu personalitate juridică), 95 la sută dintre acestea fiind grădiniţe (129), şcoli gimnaziale (171) şi licee (104). Acestora li se adaugă 189 de unităţi de învăţământ particular.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.