scoala1Peste 400 de copii din judetul Vaslui nu s-au inscris in clasa a IX-a, primul an de liceu, din cauza saraciei, iar fenomenul abandonului scolar risca sa creasca exponential din acelasi motiv, scrie Monitorul de Vaslui. La inceputul acestui an scolar, datoriile catre transportatori pentru abonamentele elevilor sunt de 34 miliarde lei vechi, iar fara plata acestor restante, multi tineri nu isi vor mai putea continua studiile. Multi copii, desi dispun de sustinerea materiala a familiei, fac zeci de kilometri pe jos pentru a ajunge la scoala. Numai in judetul Vaslui exista un deficit de cel putin 30 de microbuze scolare, potrivit sursei citate.

Gabriela Placinta, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, este de parere ca parintii care incurajeaza abandonul scolar ar trebui amendati. Este insa putin probabil ca acei parinti care nu isi permit sa isi trimita copii la scoala vor avea de unde sa plateasca amenzi. Pe de alta parte, sefa invatamantului vasluian recunoaste ca exista probleme sociale foarte grele, iar multe familii pur si simplu nu pot suporta cheltuielile legate de scoala. “Peste 400 de locuri pentru clasa a IX-a sunt neocupate, din cauza ca parintii nu-si pot sustine copiii sa merga la liceu”, a precizat Gabriela Placinta. Radu Renga, prefectul judetului Vaslui, a spus ca va initia o actiune in teritoriu pentru a identifica copiii care se confrunta cu probleme sociale (nu au bani pentru internat, naveta etc.), pentru a solicita acordarea unor ajutoare de urgenta de la Ministerul Muncii. “Vrem sa facem aceasta actiune cu ajutorul primarilor si sa incercam sa obtinem fonduri pentru ajutorarea acestor copii”, s-a angajat prefectul.

Pentru noul an scolar, judetul Vaslui mai are nevoie de circa 30, poate chiar 40 de microbuze scolare pentru a asigura transportul elevilor la unitatile de invatamant. Gabriela Placinta a precizat ca a solicitat la Ministerul Educatiei aceste microbuze, pentru ca in teritoriu sunt inca multi elevi care fac multi kilometri pe jos pentru a merge la scoala. “Pentru anul trecut, avem restante la transportul elevilor la plata abonamentelor care se ridica la suma de 34 de miliarde de lei vechi. Restantele sunt catre transportatori si sper ca datoriile sa fie platite pentru ca, in caz contrar, fara achitarea acestor bani, abandonul scolar va creste. La aceasta data, avem trei comune fara nici un microbuz scolar, iar foarte multe microbuze sunt defecte si necesita costuri foarte mari pentru reparatii, a spus Gabriela Placinta. Un alt capitol deficitar al domeniului educatiei este cel legat de investit ii. Spre exemplu, in comuna Albesti, localitatea Corni, exista construita o scoala cu fonduri de la Banca Europeana de Investitii, iar pentru ultimele finisari mai este nevoie de 3 miliarde de lei. Daca finantarea nu va fi obtinuta, elevii vor fi nevoiti sa tina cursurile in acelasi spatiu improvizat utilizat si in anii trecuti. Vestile bune legate de noul an scolar tin de faptul ca igienizarea s-a facut in toate unitatile de invatamant scolare, iar manualele au fost distribuite in scoli in proportie de 95%. In ceea ce priveste cadrele specializate, din cele 2.485 de posturi vacante au mai ramas neocupate 800 de posturi, pentru care se vor organiza doua sedinte publice in vederea ocuparii. Daca si dupa data de 11 spetembrie vor ramane catedre neocupate, se va organiza concurs la nivelul fiecarei scoli. Tot pentru pregatirea noului an scolar, saptamana viitoare (in aceasta saptamana, n.r.) vom avea o sedinta cu toti directorii de scoli, pentru a fi informati cu stadiul pregatirii noului an”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.