albiciosiIn nord-vestul Tanzaniei, intr-un centru de protectie, traiesc 70 de oameni care sufera de albinism. Cei mai multi dintre ei locuiesc aici cu teama ca oricand ar putea fi ucisi si vanduti pe piata neagra.

In Tanzania, exista o credinta populara conform careia anumite organe ale oamenilor care au acest defect genetic sunt folosite pentru a face anumite potiuni, scrie Daily Mail, citat de Ziare.com.  Oamenii care sufera de albinism sunt dispretuiti in Tanzania. Albinismul este o afectiune cauata de un defect genetic al melaninei, care rezulta in foarte putin sau chiar deloc pigment al pielii, ochilor si al parului.

O jurnalista Associated Press, Jacquelyn Martin, a patruns in acest centru de protectie denumit Kabanaga, aflat in nord-estul tarii, aproape de granita cu Burundi.  Aproximativ 70 de persoane, batrani, tineri si copii traiesc in acest centru. Unii dintre ei au ajuns aici adusi chiar de parintii lor a caror teama de prejudecati a fost mai mare decat iubirea pentru copilul abia venit pe lume.

“In ciuda tuturor situatiilor dificile prin care au trecut, acesti oameni vor ca la un moment dat sa se poata intoarce in localitatile unde s-au nascut”, spune Jacquelyn Martin.

albiciosi2jpgJurnalista relateaza cazul cutremurator al unuia dintre copiii aflati in acest centru. Angel, care are acum 17 ani, isi asteapta mama in vizita. Nu a mai vazut-o de patru ani. La nastere, tatal sau a numit-o “un dar de la Dumnezeu”. Dar nu din dragoste, ci din lacomie. Barbatul a vrut sa o omoare si sa o vanda pe piata neagra pentru foarte multi bani.  Mama fetei a reusit totusi sa o tina departe de barbat, timp de 13 ani, pana cand tatal si-a chemat mai multi prieteni si au incercat sa o ia prin surprindere. Angel a reusit sa scape, dar bunicii fetei, parintii mamei sale, au fost ucisi in atac in timp ce incercau sa o protejeze pe fata.