eleviCifra de scolarizare este mai mare decat numarul locurilor din unitatile de invatamant pentru a asigura accesul elevilor români sau străini care nu sunt în evidenţele şcolilor până la începerea cursurilor sau după, informează Ministerul Educatiei Nationale (MEN), care precizează şi că nu a fost luată decizia desfiinţării claselor.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a informat joi intr-un comunicat că anual cifra de şcolarizare, adoptată prin hotărâre de guvern, este mai mare decât numărul locurilor care urmează să fie ocupate de către generaţiile de şcolari. Această diferenţa este necesară pentru a putea asigura capacitatea de absorbţie în sistemul de învăţământ preuniversitar românesc şi a acelor elevi care nu se află în evidenţele unităţilor de învăţământ, ca de pildă elevii români sau străini aflaţi, până la momentul începerii cursurilor sau după acest moment, în afara României.

“Precizăm că cifra de şcolarizare se realizează pe baza necesarului transmis de către fiecare inspectorat şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti. Aceste informaţii sunt colectate în urma recensământului populaţiei şcolare, a datelor INS şi a elevilor aflaţi în evidenţa unităţilor de învăţământ preuniversitar”, se mai arată în comunicat.

MEN informeaza că în niciun moment nu a decis desfiinţarea claselor din învăţământul liceal. “Numărul de clase se realizează conform numărului de elevi integraţi în sistem, cu rezerve pentru aceia care doresc inserţia, după momentul începerii anului şcolar 2013-2014”, a mai precizat ministerul.

Pentru anul şcolar 2013-2014, Guvernul României a aprobat, prin hotărâre de guvern, alocarea a 210.000 de locuri pentru tot tronsonul învăţământului preuniversitar – preşcolar, primar, gimnazial, liceal.

MEN prezintă, în acelaşi comunicat, cifra de şcolarizare şi numărul elevilor înregistraţi, în ultimii patru ani, în învăţământul preuniversitar, clasa a IX-a, învăţământ cu frecvenţă – zi, “pentru a avea o imagine corectă asupra raportului dintre cifra de şcolarizare adoptată şi numărul de elevi înregistraţi”.

Potrivit Mediafax, datele demonstrează că, invariabil, cifra de şcolarizare a fost mai mare decât numărul locurilor ocupate în unităţile de învăţământ. Astfel, în anul şcolar 2010 – 2011, cifra de şcolarizare a fost 210.000 şi au fost înregistraţi 181.955de elevi, în 2011 – 2012 cifra de şcolarizare din preuniversitar a fost 235.000, fiind înregistraţi 189.730 de elevi, iar în 2012 – 2013 cifra de şcolarizare a fost 210.000, fiind înregistraţi 162.919 de elevi. Pentru anul şcolar 2013 – 2014, cifra de şcolarizare este 210.000, iar în preuniversitar sunt înregistraţi 145.932 elevi, acest număr nefiind însă final, potrivit MEN.

Între 75 şi 115 clase de a IX-a ar putea fi desfiinţate din toamnă, prin neocuparea locurilor, iar până la 150 de norme vor fi reduse, profesorii care ar putea fi afectaţi de diminuarea numărului de clase fiind de la disciplinele tehnologice, a declarat anterior, tot joi, inspectorul general şcolar al Capitalei.

Constantin Trăistaru, inspectorul general şcolar al Capitalei, a declarat pentru Mediafax că, după prima repartizare computerizată în licee, a fost făcută o analiză din care rezultă că din toamnă ar putea să dispară între 75 şi 115 clase de a IX-a.