Cea mai mare clinică de chirurgie cardiovasculară pediatrică din sud-estul Europei, din incinta Spitalului Grigore Alexandrescu, începe să se dezvolte, scriu ziaristii de la Adevarul.ro. Prima etapă a investiţiei a fost terminată, iar Primăria Sectorului 1 a asigurat utransplantn buget de 15,2 milioane de euro pentru ridicarea clinicii.

Potrivit Adevarul.ro, Primăria Sectorului 1 a finalizat prima etapă pentru amenajarea celei mai mari clinici de chirurgie cardiovasculară, din sud-estul Europei, în incinta spitalului bucureştean Grigore Alexandrescu, acolo unde se va asigura diagnosticarea şi tratamentul bolilor cardiovasculare la copii. 15,2 milioane de euro.

Construcţia va avea patru nivele supraterane, pe care vor fi dispuse saloanele şi secţiile. Capacitatea clinicii a fost stabilită la un număr de 110 paturi, iar pentru ridicare clinicii au fost alocate 15,2 milioane de euro, bani veniţi de la primăria de sector, potrivit reteauamedicală.ro.

Parterul clădirii va fi funcţiona ca unitate de primiri urgenţe, diagnostic, internări-cameră de gardă şi laboratoare de analize medicale, în timp ce etajele unu şi doi vor fi folosite pentru spitalizarea pe categorii de vârstă. La etajul al treilea se va afla blocul operator septic şi secţia Anestezie Terapie Intensivă (ATI), iar la etajul patru va fi un bloc operator aseptic şi o secţie ATI.

La subsolul clădirii vor fi amenajate mai multe locuri de parcare şi spaţii tehnice necesare pentru buna funcţionare a clădirii.

Directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, prof. dr. Dan Mircea Enescu, a subliniat vineri, citat de Agerpres,  importanţa finalizării investiţiei pentru amenajarea celei mai mari clinici de chirurgie cardiovasculară pediatrică din sud-estul Europei.

El a punctat că realizarea unui centru de excelenţă de chirurgie cardiovasculară a fost posibilă cu suportul Primăriei Sectorului 1.

“Centrul are 85 de paturi şi a ajuns în stadiul actual într-un an şi jumătate. Am încercat ca această construcţie să fie exact ca în centrele de excelenţă, vrem ca în interior să se producă excelenţa. Un spital nu este un bloc, el presupune un anumit tip de construcţie care trebuie să răspundă unor anumite necesităţi tehnice. Echipele noastre de medici sunt în pregătire, acum urmează să plece a doua echipă la formare. Intervenţiile pe cord necesită anumite specialităţi care se formează în străinătate”, a afirmat prof. dr. Dan Enescu.

Potrivit acestuia, cele două echipe sunt formate din câte patru oameni – un chirurg, terapist intensiv, un cardiolog şi un pompist, acesta din urmă fiind unul dintre cei mai importanţi membri ai echipei, cel care asigură circulaţia sângelui atunci când inima este oprită, pentru a realiza intervenţia, care este una de amploare. Specialiştii sunt pregătiţi în Israel, Italia şi Belgia, a precizat managerul spitalului.

În ceea ce priveşte banii pentru achiziţionarea aparaturii, managerul spitalului a spus că o parte a investiţiei poate fi suportată de primărie, cea mai mare parte de Ministerul Sănătăţii, dar poate fi acoperită şi din sponsorizări. Pentru achiziţia de aparatură ar mai fi necesari 15 – 20 milioane de euro, a adăugat el.

Prof. dr. Dan Enescu a subliniat că se doreşte ca lucrările la clădire, dotarea, pregătirea personalului să fie gata cam în acelaşi timp, pentru a începe activitatea, la sfârşitul anului sau în cel mai rău caz la începutul anului viitor. Se va considera că finalizarea investiţiei s-a produs atunci când va fi operat primul copil, a reliefat managerul.

El a accentuat că se are în vedere şi asigurarea personalului conform necesităţilor.

“Aceste intervenţii pe cord la copil sunt mai mult decât obligatorii. Şi Spitalul Marie Curie în prezent face eforturi pentru a începe cât mai repede activitatea. E nevoie de ambele spitale, sunt 1.000 de cazuri noi cu malformaţii cardiace la copii în fiecare an în România şi se operează acum o sută, o sută şi ceva”, a explicat medicul. El a adăugat că la început se vor face 10-15 operaţii, după care numărul va creşte.