joi, martie 30, 2023
Acasă*Studiu DENT ESTET privind sănătatea dentară la copii: „Aproape jumătate dintre părinți...

Studiu DENT ESTET privind sănătatea dentară la copii: „Aproape jumătate dintre părinți își duc copilul la dentist pentru o igienizare mai rar de o dată la 2 ani”

Datele unui studiu realizat de DENT ESTET în colaborare cu Reveal Marketing Research cu privire la comportamentele românilor legate de sănătatea dentară a copiilor arată că aproape 4 din 10 părinți duc mai rar de o dată la 2 ani copilul la dentist pentru realizarea unei ședințe de detartraj.

De mai bine de 24 de ani, barometrul DENT ESTET este principala sursă de informații privind sănătatea orală a românilor, indiferent de vârstă.

Potrivit datelor cercetării, doar 22% dintre părinții cu copii sub 12 ani au declarat că aceștia vizitează cabinetele dentare pentru realizarea unei ședințe de profilaxie o dată pe an, în timp ce 18% spun că merg de două ori pe an, așa cum recomandă medicii stomatologi.

Cifrele sunt alarmante ținând cont de faptul că prevalența cariilor dentare la copiii din România continuă să fie extrem de ridicată. Numeroase studii demonstrează că educația, dar mai ales profilaxia dentară joacă un rol crucial în prevenirea apariției cariilor pe dinții de lapte, dar și pe dinții permanenți.

Obturațiile (plombele) dentare – printre cele mai solicitate servicii stomatologice la copiii sub 12 ani

Potrivit studiului realizat la cererea DENT ESTET, 45% dintre respondenți declară că prima durere de dinți a copiilor lor a apărut între 0 si 3 ani. Durerile provocate de carii necesită tratament imediat, ceea ce se reflectă în incidența crescută a obturațiilor dentare, care reprezintă 29% dintre tratamentele stomatologice accesate pentru copiii sub 12 ani.

Este mai ușor să previi decât să tratezi, iar vizitele periodice la medicul stomatolog pediatru au și rolul de adaptare a copilului cu mediul din cabinetul stomatologic. Însă un procent semnificativ de mare – 40% dintre părinți – nu apelează la cel mai de bază serviciu stomatologic pentru copiii lor. Atunci când sunt accesate tratamente dentare doar în situații de urgență, cum este cazul a 15% dintre respondenți, disconfortul dentar cuplat cu stresul emoțional resimțite de copil se vor amplifica.

Detartrajul, una dintre cele mai simple proceduri de profilaxie care ajută la menținerea sănătății orale pe termen lung, este accesat doar de 17% dintre copiii sub 12 ani, în timp ce sigilarea, un tratament profilactic non-invaziv și cu eficiență pe termen lung, doar de 15%.

Dentiția temporară joacă un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a copilului și educația cu privire la sănătatea orală este esențială pentru modelarea comportamentelor preventive. Caria dentară este o afecțiune care poate fi ținută sub control prin accesarea serviciilor stomatologice, iar controlul periodic, screening-ul cariei și profilaxia sunt metode simple și eficiente pentru a menține o dantură sănătoasă. De peste 14 ani, echipa DENT ESTET 4 Kids lucrează pentru a educa părinții și copiii privind importanța sănătății dentare. Vom continua să depunem toate eforturile pentru a crește nivelul de conștientizare cu privire la efectele amânării tratamentului cariei, care implică costuri financiare și emoționale mai mari asupra familiilor decât serviciile de prevenție.”, a declarat dr. Oana Taban, CEO & Fondator DENT ESTET.

Carențe educaționale mari privind cunoștințele legate de evoluția danturii la copii: doar 2 din 10 părinți din România știu că dinții temporari se schimbă abia în jurul vârstei de 10-12 ani

Un studiu anterior, realizat la nivel național de specialiști români în sănătate, publicat în 2022 de MDPI (Basel, Elveția), arată că scorul mediu DMFT (indicele OMS privind dinții cariați, edentați sau cu plombe) este de 4.89, o valoare foarte ridicată luând în considerare recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Comparativ, în Ungaria indicele DMFT este de 4.5, în Croația, 4.14, în timp ce în Grecia este de 1.77.

Autorii studiului au demonstrat, totodată, că prevalența cariilor la copiii din această grupă de vârstă este influențată de nivelul de educație al părinților, indicator evidențiat de un alt studiu realizat în Belgia.

Potrivit rezultatelor cercetării realizate la cererea DENT ESTET, doar 2 din 10 părinți din România (19%) știu că dinții temporari se schimbă complet abia în jurul vârstei de 10-12 ani. Totodată, aproape 37% dintre părinți au apreciat că dentiția permanentă este finalizată în jurul vârstei de 7-8 ani, iar 25% în jurul vârstei de 9-10 ani.

Preconcepția este că odată ce dinții temporari se exfoliază și erup cei definitivi, copilul va scăpa de carii, însă realitatea este diferită. Cariile timpurii pot afecta mugurele dintelui permanent, erupția viitorilor dinți și alinierea corectă a dinților permanenți ai adultului de mai târziu. Cariile netratate înseamnă disconfort și durere, pot afecta somnul, concentrația și performanțele școlare ale copilului. Este mai bine să previi decât să tratezi, de aceea părinții trebuie să fie informați despre importanța vizitelor periodice ale copilului la medicul stomatolog pediatru.”, a declarat dr. Raluca Georgescu, medic specialist stomatologie pediatrică în cadrul clinicilor DENT ESTET 4 KIDS.

Educația privind sănătatea dentară a copiilor – asociată cu scăderea incidenței cariei

Prevenția cariei dentare face parte din eforturile UE de promovare a sănătății orale și educației. Un studiu cu privire la managementul la nivel european al cariei la copii, publicat în 2021, (Bencze Z, Kovalecz G, Márton S, Gáll T, Mahrouseh N, Varga O. Childhood caries management in the European Union: A cross-sectional study) arată că incidența cariei precoce a copilăriei (Early Childhood Caries – ECC) reprezintă o problemă majoră până la vârsta de 6 ani.

De asemenea, potrivit datelor, mai mult de jumătate din dinții cariați la copiii de 12 ani din țările cu venituri ridicate rămân netratați, în timp ce situația este și mai gravă în țările cu venituri medii, unde două treimi din aceste carii nu beneficiază de tratament.

Analiza arată, de asemenea, că educația părinților în ceea ce privește obiceiurile vicioase, dar și alimentația corectă pot influența nivelului indicele DMFT (indicator al prevalenței dinților cariați, lipsă sau cu plombe).

Atunci când managementul cariei începe devreme, evităm efecte negative asupra stării de sănătate a copilului, precum și costurile mai ridicate ale tratamentelor mai complexe. Serviciile preventive sunt mult mai accesibile decât tratamentele curative, care presupun intervenții mai îndelungate, cu costuri mai mari și implică stres emoțional mult mai ridicat pentru copil.

Metodologie: Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 13-17.10.2022 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta între 25-65 ani, cu venituri peste medie, rezidenți în mediul mediul urban mare, utilizatori de internet. Mărimea eșantionului a fost de 1011 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.

Grupul DENT ESTET a fost înființat în anul 1999, iar în prezent este lider de piață în domeniul serviciilor de medicină dentară din România, având 18 clinici în 9 orașe. În cei 24 de ani de existență, a dezvoltat o comunitate de 577 de membri implicați, dintre care 185 de medici care își desfășoară activitatea exclusiv în cadrul clinicilor DENT ESTET.

În prezent, grupul deține 18 clinici stomatologice multidisciplinare în București, Timișoara, Sibiu, Brașov, Ploiești, Cluj-Napoca, Oradea, Craiova și Arad, destinate tuturor categoriilor de vârstă, 6 divizii de excelență unice în România (DE Implant Division, Aesthetic Division, Ortho DE Digital Team, DE Laser Division, DE Laser Periodontics Team și DE Endodontics Team) și un laborator de tehnică dentară complet digitalizat – Aspen. DENT ESTET oferă o experiență integrată atât prin cele 10 studiouri foto digitale – Future Smile Studio cât și prin cele 10 centre de imagistică și radiologie complet digitalizate, care includ aparate de tomografie computerizată (CBCT). Toate acestea reunesc un număr de 110 unit-uri echipate la standarde hi-tech, care includ 9 săli de chirurgie complet utilate pentru intervenții realizate sub supraveghere medic specialist ATI.

Printre inovațiile majore aduse pe piața din România se numără DENT ESTET 4 KIDS (2008) și DENT ESTET 4 TEENS (2012), primele clinici stomatologice din România și din Estul Europei dedicate exclusiv copiilor și adolescenților și, nu în ultimul rând, Asociația Dental Office Managers (ADOM), sub umbrela căreia se desfășoară cursurile primei școli de manageri dedicați clinicilor de medicină dentară.

Clinicile DENT ESTET sunt aliniate la standardele internaționale în domeniul stomatologiei, prin acreditările primite de la numeroase instituții mondiale, dintre care menționăm International Team for Implantology, Digital Dentistry Society, Leading Implant Centers, The European Federation of Periodontology, World Federation of Orthodontists, American Academy of Cosmetic Dentistry. Suntem primii care am implementat în România Certificatul de Asumare a Calității, în beneficiul pacienților noștri.

Din anul 2016, DENT ESTET face parte din grupul MedLife, o companie românească cu tradiție, care a ales să investească în alte proiecte românești cu impact asupra comunităților locale.

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiză în peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede că cercetarea de piață reprezintă baza deciziilor corecte și a poziționării brandurilor. Soluțiile calitative și cantitative ajută de 14 ani companii din România și Europa.

ARTICOLE SIMILARE

România, detronată de Bulgaria din prima poziție în Uniunea Europeană la un capitol sumbru: mortalitatea infantilă

Efortul Salvați Copiii de a întări maternitățile și secțiile de pediatrie și terapie intensivă neonatală în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor...

Asigurările RCA de la Leader Team Broker pot fi cumpărate și prin aplicația 24pay, fără costuri suplimentare

Asigurările de răspundere civilă auto (RCA) emise de Leader Team Broker, jucător cheie pe piața asigurărilor de nișă din România și din Europa, sunt...

Cea de-a șasea ediție a Green Tech & Film Festival, între 29 martie – 7 aprilie, la Promenada Mall

Primăvara aceasta, Promenada Mall este gazda celei de-a șasea ediții a Green Tech & Film Festival, care se va desfășura între 29 martie și...

Endometrioza – boala pentru care diagnosticarea corectă poate să dureze chiar si 7-12 ani

Prima luna de primăvară este cunoscută în lumea medicală că fiind luna conștientizării și informării despre endometrioză. Statisticile arată că la nivel mondial, cel puțin...

Numărul bibliotecilor școlare a scăzut cu 500, în ultimii doi ani. Accesul la bibliotecă, încă inegal

În ultimii doi ani, numărul bibliotecilor școlare a scăzut constant, de la 6.545 în 2019, la 6.050 în 2022, în vreme ce numărul copiilor...

Irina Rimes devine ambasador AVON și prezintă Hydramatic, primul ruj mat din lume cu nucleu hidratant

AVON  anunță, în premieră, parteneriatul cu Irina Rimes, una dintre cele mai populare artiste din România. Irina s-a remarcat pe piața din România odată...

Târgul de Turism al României de la ROMEXPO, primul pas cu super reduceri spre experiențe de neuitat în destinații de vis

Târgul de Turism al României de la ROMEXPO este în plină desfășurare la ROMEXPO și își așteaptă vizitatorii cu oferte dintre cele mai variate...

S-a lansat platforma de resurse educaţionale pentru „Săptămâna Verde”

Elevii și cadrele didactice au acum la dispoziție o platformă de resurse educaționale, Saptamanaverde.edu.ro, lansată, vineri, de Ministerul Educației și Ministerul Apelor și Pădurilor,...

Programul pentru şcoli al României pentru perioada 2023-2029 a fost pus în dezbatere publică

Ajutorul financiar din partea Uniunii Europene pentru distribuirea fructelor, legumelor şi laptelui în şcoli, în perioada 1 august 2023 - 31 iulie 2029, se...

Știai că îți poți dărui cadoul de 1 și 8 Martie pentru o cauză socială pe Galantom.ro?

Platforma de fundraising Galantom.ro lansează campania de Mărțișor, prin care doamnelor și domnișoarelor își pot dărui cadourile de 1 Martie sau 8 Martie către...

La fiecare două minute, o femeie moare din cauza sarcinii sau a nașterii, potrivit agențiilor ONU

La fiecare două minute, o femeie moare în timpul sarcinii sau al nașterii, potrivit ultimelor estimări prezentate astăzi într-un raport de către agențiile ONU. Raportul...

Calendarul înscrierii în învăţământul primar 2023-2024 a fost trimis la Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Educaţiei privind aprobarea calendarului înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2023-2024 a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial, anunță Ministerul...

Târg de Mărțișor Învie Tradiția 27 februarie – 1 martie

În perioada 27 februarie - 1 martie 2023, Învie Tradiția va organiza, ca în fiecare an, un târg de mărțișor, cu sute de modele...

Luna iubirii, sărbătorită cu premieră la OCC

Pentru a facilita accesul cât mai multor spectatori la cea mai recentă producție a Operei Comice pentru Copii, conducerea instituției a decis prelungirea ofertei...

Ministerul Educației prezintă lista celor 39 de clădiri cu destinația de învățământ care au risc seismic

Ministerul Educației a anunțat că în urma reactualizării datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), de către conducerile unităților de învățământ,...

ANCHETĂ: Patru din cinci sesizări având ca obiect infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu...

Patru din cinci sesizări având ca obiect infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu renunțarea...

Putem crește o nouă generație de fete în tech? „Începând cu 7-10 ani fetele își pot pierde interesul în științele exacte, dar motivele nu...

11 februarie a marcat ziua femeilor și fetelor în știință, o zi care a apărut pentru a încuraja meritele și participarea în știință și...

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă în perioada 25 februarie – 1 martie 2023 la TÂRGUL MĂRȚIȘORULUI

Șnur alb și roșu de mătase, lânică și bumbac, hârtie de ziar, semințe, fetru, ceramică, podoabe, lut, rotițe de ceas, metal, taste de computer,...

„moving [m]others”, un spectacol despre EMOŢIA MATERNITĂŢII pe 1 şi 8 martie la ARCUB

Pe 1 şi 8 martie 2023, de la ora 18.30, ARCUB prezintă la Sala Mare instalaţia performativă despre maternitate „moving others”, organizat de Centrul...

Atelier creativ pentru copii de Mărțișor: „Mărțișug cu meșteșug”, la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București vă invită miercuri, 1 martie 2023, ora 15.30, la atelierul pentru copii „Mărțișug cu meșteșug". Întâlnirea va avea loc la Palatul...

Aproape o treime din contribuabilii români își exercită dreptul de a susține cauze socio-umanitare, prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit

Mai puțin de o treime din contribuabilii români (27,42%) care ar fi putut să susțină cauze sociale și-au exercitat acest drept în 2002, prin...

De Ziua internațională a copilului bolnav de cancer, MedLife lansează primul program gratuit de testare genetică pentru copiii recent diagnosticați cu cancer, în vederea...

În România, aproximativ 400 de copii și adolescenți sunt diagnosticați anual cu o formă de cancer, cele mai frecvente fiind leucemiile, urmate de limfoame,...

„SHAME – European Stories”, expoziția care oferă o voce victimelor abuzului trăit în copilărie

Expoziția de fotografie „SHAME - European Stories” a fost inaugurată pe 15 februarie în stația de metrou Piața Unirii 1 din București. Organizată de...

„Plan de Viață”, o șansă pentru tinerii care părăsesc centrele de plasament. Rezultatele primei ediții a proiectului

AFI Europe România și Asociația The Social Incubator anunță rezultatele primei ediții a programului de responsabilitate socială „Plan de Viață” desfășurat în perioada Ianuarie...

Structura anului școlar 2023-2024, avizată în cadrul Comisiei de Dialog Social

Proiectul de Ordin al ministrului Educației privind structura anului școlar 2023-2024, în forma pusă în consultare publică, a fost avizat marți în cadrul...

15 februarie: Ziua Națională a Lecturii. Ministrul Educației îndeamnă cadrele didactice să organizeze activități de promovare a lecturii

Cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii, ministrul Educației, Ligia Deca, invită cadrele didactice să organizeze activități de promovare a lecturii în școlile în care își desfășoară activitatea. „Pentru...

MAMBricolaj lansează, în premieră, programul „Rabla” pentru produse de bricolaj și accesorii de mobilier uzate

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), lansează, în 20...

Școala de duminică, o nouă sesiune de cursuri, la UNATC

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale" București începe o nouă sesiune de cursuri deschise publicului larg. Indiferent de vârstă sau pregătire, programul UNATC...

Ministerul Educației anunță repartizarea celor 1.200 de posturi de consilieri școlari

Ministerul Educației anunță repartizarea la nivel național a celor 1.200 de noi posturi de consilieri școlari aprobate în decembrie 2022. Ordinul prin care au...

Începe Carnavalul la Opera Comică pentru Copii

În acest weekend are loc evenimentul „Noaptea Carnavalului”, în exclusivitate la Opera Comică pentru Copii. Personajele din spectacolele OCC, cu măști și costume impresionante,...

Ultimele stiri

Cele mai citite