luni, septembrie 25, 2023
AcasăSanatate & NutritieDe vorba cu specialistiiStudiu DENT ESTET privind sănătatea dentară la copii: „Aproape jumătate dintre părinți...

Studiu DENT ESTET privind sănătatea dentară la copii: „Aproape jumătate dintre părinți își duc copilul la dentist pentru o igienizare mai rar de o dată la 2 ani”

Datele unui studiu realizat de DENT ESTET în colaborare cu Reveal Marketing Research cu privire la comportamentele românilor legate de sănătatea dentară a copiilor arată că aproape 4 din 10 părinți duc mai rar de o dată la 2 ani copilul la dentist pentru realizarea unei ședințe de detartraj.

De mai bine de 24 de ani, barometrul DENT ESTET este principala sursă de informații privind sănătatea orală a românilor, indiferent de vârstă.

Potrivit datelor cercetării, doar 22% dintre părinții cu copii sub 12 ani au declarat că aceștia vizitează cabinetele dentare pentru realizarea unei ședințe de profilaxie o dată pe an, în timp ce 18% spun că merg de două ori pe an, așa cum recomandă medicii stomatologi.

Cifrele sunt alarmante ținând cont de faptul că prevalența cariilor dentare la copiii din România continuă să fie extrem de ridicată. Numeroase studii demonstrează că educația, dar mai ales profilaxia dentară joacă un rol crucial în prevenirea apariției cariilor pe dinții de lapte, dar și pe dinții permanenți.

Obturațiile (plombele) dentare – printre cele mai solicitate servicii stomatologice la copiii sub 12 ani

Potrivit studiului realizat la cererea DENT ESTET, 45% dintre respondenți declară că prima durere de dinți a copiilor lor a apărut între 0 si 3 ani. Durerile provocate de carii necesită tratament imediat, ceea ce se reflectă în incidența crescută a obturațiilor dentare, care reprezintă 29% dintre tratamentele stomatologice accesate pentru copiii sub 12 ani.

Este mai ușor să previi decât să tratezi, iar vizitele periodice la medicul stomatolog pediatru au și rolul de adaptare a copilului cu mediul din cabinetul stomatologic. Însă un procent semnificativ de mare – 40% dintre părinți – nu apelează la cel mai de bază serviciu stomatologic pentru copiii lor. Atunci când sunt accesate tratamente dentare doar în situații de urgență, cum este cazul a 15% dintre respondenți, disconfortul dentar cuplat cu stresul emoțional resimțite de copil se vor amplifica.

Detartrajul, una dintre cele mai simple proceduri de profilaxie care ajută la menținerea sănătății orale pe termen lung, este accesat doar de 17% dintre copiii sub 12 ani, în timp ce sigilarea, un tratament profilactic non-invaziv și cu eficiență pe termen lung, doar de 15%.

Dentiția temporară joacă un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a copilului și educația cu privire la sănătatea orală este esențială pentru modelarea comportamentelor preventive. Caria dentară este o afecțiune care poate fi ținută sub control prin accesarea serviciilor stomatologice, iar controlul periodic, screening-ul cariei și profilaxia sunt metode simple și eficiente pentru a menține o dantură sănătoasă. De peste 14 ani, echipa DENT ESTET 4 Kids lucrează pentru a educa părinții și copiii privind importanța sănătății dentare. Vom continua să depunem toate eforturile pentru a crește nivelul de conștientizare cu privire la efectele amânării tratamentului cariei, care implică costuri financiare și emoționale mai mari asupra familiilor decât serviciile de prevenție.”, a declarat dr. Oana Taban, CEO & Fondator DENT ESTET.

Carențe educaționale mari privind cunoștințele legate de evoluția danturii la copii: doar 2 din 10 părinți din România știu că dinții temporari se schimbă abia în jurul vârstei de 10-12 ani

Un studiu anterior, realizat la nivel național de specialiști români în sănătate, publicat în 2022 de MDPI (Basel, Elveția), arată că scorul mediu DMFT (indicele OMS privind dinții cariați, edentați sau cu plombe) este de 4.89, o valoare foarte ridicată luând în considerare recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Comparativ, în Ungaria indicele DMFT este de 4.5, în Croația, 4.14, în timp ce în Grecia este de 1.77.

Autorii studiului au demonstrat, totodată, că prevalența cariilor la copiii din această grupă de vârstă este influențată de nivelul de educație al părinților, indicator evidențiat de un alt studiu realizat în Belgia.

Potrivit rezultatelor cercetării realizate la cererea DENT ESTET, doar 2 din 10 părinți din România (19%) știu că dinții temporari se schimbă complet abia în jurul vârstei de 10-12 ani. Totodată, aproape 37% dintre părinți au apreciat că dentiția permanentă este finalizată în jurul vârstei de 7-8 ani, iar 25% în jurul vârstei de 9-10 ani.

Preconcepția este că odată ce dinții temporari se exfoliază și erup cei definitivi, copilul va scăpa de carii, însă realitatea este diferită. Cariile timpurii pot afecta mugurele dintelui permanent, erupția viitorilor dinți și alinierea corectă a dinților permanenți ai adultului de mai târziu. Cariile netratate înseamnă disconfort și durere, pot afecta somnul, concentrația și performanțele școlare ale copilului. Este mai bine să previi decât să tratezi, de aceea părinții trebuie să fie informați despre importanța vizitelor periodice ale copilului la medicul stomatolog pediatru.”, a declarat dr. Raluca Georgescu, medic specialist stomatologie pediatrică în cadrul clinicilor DENT ESTET 4 KIDS.

Educația privind sănătatea dentară a copiilor – asociată cu scăderea incidenței cariei

Prevenția cariei dentare face parte din eforturile UE de promovare a sănătății orale și educației. Un studiu cu privire la managementul la nivel european al cariei la copii, publicat în 2021, (Bencze Z, Kovalecz G, Márton S, Gáll T, Mahrouseh N, Varga O. Childhood caries management in the European Union: A cross-sectional study) arată că incidența cariei precoce a copilăriei (Early Childhood Caries – ECC) reprezintă o problemă majoră până la vârsta de 6 ani.

De asemenea, potrivit datelor, mai mult de jumătate din dinții cariați la copiii de 12 ani din țările cu venituri ridicate rămân netratați, în timp ce situația este și mai gravă în țările cu venituri medii, unde două treimi din aceste carii nu beneficiază de tratament.

Analiza arată, de asemenea, că educația părinților în ceea ce privește obiceiurile vicioase, dar și alimentația corectă pot influența nivelului indicele DMFT (indicator al prevalenței dinților cariați, lipsă sau cu plombe).

Atunci când managementul cariei începe devreme, evităm efecte negative asupra stării de sănătate a copilului, precum și costurile mai ridicate ale tratamentelor mai complexe. Serviciile preventive sunt mult mai accesibile decât tratamentele curative, care presupun intervenții mai îndelungate, cu costuri mai mari și implică stres emoțional mult mai ridicat pentru copil.

Metodologie: Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 13-17.10.2022 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta între 25-65 ani, cu venituri peste medie, rezidenți în mediul mediul urban mare, utilizatori de internet. Mărimea eșantionului a fost de 1011 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.

Grupul DENT ESTET a fost înființat în anul 1999, iar în prezent este lider de piață în domeniul serviciilor de medicină dentară din România, având 18 clinici în 9 orașe. În cei 24 de ani de existență, a dezvoltat o comunitate de 577 de membri implicați, dintre care 185 de medici care își desfășoară activitatea exclusiv în cadrul clinicilor DENT ESTET.

În prezent, grupul deține 18 clinici stomatologice multidisciplinare în București, Timișoara, Sibiu, Brașov, Ploiești, Cluj-Napoca, Oradea, Craiova și Arad, destinate tuturor categoriilor de vârstă, 6 divizii de excelență unice în România (DE Implant Division, Aesthetic Division, Ortho DE Digital Team, DE Laser Division, DE Laser Periodontics Team și DE Endodontics Team) și un laborator de tehnică dentară complet digitalizat – Aspen. DENT ESTET oferă o experiență integrată atât prin cele 10 studiouri foto digitale – Future Smile Studio cât și prin cele 10 centre de imagistică și radiologie complet digitalizate, care includ aparate de tomografie computerizată (CBCT). Toate acestea reunesc un număr de 110 unit-uri echipate la standarde hi-tech, care includ 9 săli de chirurgie complet utilate pentru intervenții realizate sub supraveghere medic specialist ATI.

Printre inovațiile majore aduse pe piața din România se numără DENT ESTET 4 KIDS (2008) și DENT ESTET 4 TEENS (2012), primele clinici stomatologice din România și din Estul Europei dedicate exclusiv copiilor și adolescenților și, nu în ultimul rând, Asociația Dental Office Managers (ADOM), sub umbrela căreia se desfășoară cursurile primei școli de manageri dedicați clinicilor de medicină dentară.

Clinicile DENT ESTET sunt aliniate la standardele internaționale în domeniul stomatologiei, prin acreditările primite de la numeroase instituții mondiale, dintre care menționăm International Team for Implantology, Digital Dentistry Society, Leading Implant Centers, The European Federation of Periodontology, World Federation of Orthodontists, American Academy of Cosmetic Dentistry. Suntem primii care am implementat în România Certificatul de Asumare a Calității, în beneficiul pacienților noștri.

Din anul 2016, DENT ESTET face parte din grupul MedLife, o companie românească cu tradiție, care a ales să investească în alte proiecte românești cu impact asupra comunităților locale.

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiză în peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede că cercetarea de piață reprezintă baza deciziilor corecte și a poziționării brandurilor. Soluțiile calitative și cantitative ajută de 14 ani companii din România și Europa.

ARTICOLE SIMILARE

Terasa The Garden Colosseum Mall devine pentru 4 weekend-uri locul de distracție și petrecere a serilor de vară

Colosseum Mall anunță că dă startul seriei de evenimente tematice organizate pe terasa The Garden, 4 weekend-uri consecutiv. Astfel, cei care vor rămâne în...

Pe 25 iulie începe ediția a VIII-a a Boovie, festivalul internațional de book-trailere, cu un număr record de peste 5.500 de participanți

Boovie, festivalul internațional de book-trailere realizate de elevi de gimnaziu și liceu, are loc anul acesta la Brașov, în perioada 25-28 iulie, sub tema...

 Până pe 30 iulie, MAMBricolaj oferă promoții estivale și transport gratuit la achiziții de cel puțin 2.500 de lei

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), derulează, până pe...

Un start-up din Cluj își propune să ofere 500 de cărți personalizate copiilor de la sate!

My Secret Land, un start-up clujean care realizează cărți personalizate pentru copii, dorește să ofere copiilor de la sate șansa de a avea cărți...

Vaccinarea copiilor dă semne de redresare după încetinirea cauzată de COVID-19

La nivel mondial, serviciile de vaccinare au reușit să imunizeze în 2022 cu patru milioane mai mulți copii decât în anul precedent, în urma...

British Council a lansat o nouă platformă de pregătire pentru testul IELTS

British Council IELTS anunță lansarea unui serviciu nou, IELTS Ready: Premium, care oferă sprijin inovativ celor care se pregătesc să susțină un test IELTS...

Cât de periculoasă e ”banana”, distracția preferată a românilor la mare: La viteza la care aceasta de deplasează, e ca și cum ne lovim...

Vara, când ne bucurăm de vacanță și ne relaxăm la malul mării, este important să fim conștienți de riscurile de accidentare care pot apărea...

A mai rămas mai puțin de o zi până la evenimentul „Noapte albă pentru zile negre”, organizat de Crucea Roșie Română

Doar o zi ne mai desparte de evenimentul maraton „Noapte albă pentru zile negre“, organizat de Crucea Roșie Română în perioada 1-2 iulie, în...

Shakespeare School Essay Competition, ediția #15. Peste 9.890 de copii și tineri s-au întrecut în creativitate și originalitate

 Shakespeare School Essay Competition s-a bucurat de o mare popularitate în rândul tinerilor, atingând un record al înscrierilor din ultimii ani. Competiția dedicată elevilor de...

“Indiana Jones and the Dial of Destiny/ Indiana Jones și Cadranul Destinului”, aventura finală a unui erou ce sfidează trecerea timpului

De la apreciatul scriitor-regizor James Mangold vine ultimul capitol din saga unuia dintre cei mai mari eroi din istoria cinematografiei: Indiana Jones.  “Indiana Jones...

Art Safari Love Edition se deschide din 30 iunie! Capodopere cu și despre dragoste de la National Portrait Gallery din Londra, în premieră la...

 Cel mai hot eveniment al verii, Art Safari Love Edition, prezintă Love Stories, cu peste 100 de capodopere de Andy Warhol, Man Ray,...

Până pe 28 august, MAMBricolaj oferă 3 vacanțe MAMrelaxat clienților cu bonuri de cel puțin 250 de lei

   MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), oferă clienților care...

Nestlé lansează cea de-a 6-a ediție a programului de internship de vară plătit pentru studenți și absolvenți

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, se pregătește să primească luni, 3 iulie, 50 de studenți și absolvenți...

EXPOZIȚIE DE FLUTURI EXOTICI VII LA ANTIPA

Credeai că verde și roz nu arată bine împreună? Natura te contrazice! Vino să descoperi combinații de culori și modele neobișnuite în expoziția de...

Farmec lansează Gerovital Kids, o gamă variată de îngrijire a pielii copiilor și bebelușilor

Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice, se extinde pe nișa produselor dedicate îngrijirii copiilor și lansează Gerovital Kids, o gamă completă de...

O viață sănătoasă începe din copilărie. Șapte medici oferă informații prețioase despre obiceiurile sănătoase pe care copiii ar trebui să le deprindă 

Obiceiurile sănătoase învățate încă din copilărie joacă un rol crucial în menținerea sănătății pe termen lung și în îmbunătățirea calității vieții. Potrivit specialiștilor, copiii...

Noapte albă pentru zile negre – vino să afli de la Crucea Roșie Română ce trebuie făcut în cazul unui dezastru

În perioada 1-2 iulie, cu ocazia aniversării a 147 de ani de activitate, Crucea Roșie Română organizează în Parcul Mogoșoaia evenimentul maraton „Noapte albă...

Locurile pentru ”Grădiniţa de vară” vor fi suplimentate

Locurile pentru programul "Grădiniţa de vară" vor fi suplimentate a anunțat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la finalul ședinței de Guvern, motivând decizia prin faptul...

Criza climatică, un subiect care îi preocupă pe părinți

Criza climatică pare să reprezinte un subiect care îi preocupă pe părinți și îi determină să își remodeleze viața și obiceiurile de cumpărare.Potrivit unui...

Avertisment în privința siropului de tuse

După ce mai mult de 300 de copii au murit în urma ingestiei de sirop de tuse, în unele țări cu nivel scăzut de...

Continuă campania de ecologizare „Și naturii îi e greu să se lase de fumat”. Voluntarii de la “Colorăm Zâmbete” participă la acțiuni de colectare...

Protejarea mediului este esențială pentru a asigura un viitor durabil generațiilor viitoare. Vulcan Value Centre continuă inițiativa #ResponsiblyTogether sub umbrela campaniei „Și naturii îi...

Școala de Vară 2023 la Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani să pășească în fascinanta lume...

Cât de periculoasă este minimalizarea gravității infecției cu virus varicelos

Medicul Mihai Cariu atrage atenția în privința abordării iresponsabile a modului în care este tratat un copil bolnav de varicelă și avertizează: ”Mesaj practic...

Dino Parc Râșnov sărbătorește 8 ani de la deschidere cu numeroase jocuri, concursuri și premii pentru cei mici

Dino Parc Râșnov aniversează 8 ani de la deschidere în weekend-ul 17 - 18 iunie 2023, printr-o serie de activități, jocuri și concursuri cu...

Spitalele, hotelurile și zonele de agrement vor avea acces la cafea premium de la Starbucks, preparată cu apă de la Cumpăna

Nestlé Professional, expertul Nestlé în domeniul consumului în afara casei ce oferă soluții personalizate de băuturi calde și reci pe bază de cafea și...

30% dintre români optează regulat pentru produse pe bază de plante în alimentația lor, iar 10% dintre aceștia consumă produse pe bază de plante...

Danone România anunță noi rezultate cu privire la studiul despre interesul și comportamentul de consum al românilor, în privința produselor pe bază de plante...

Ce a schimbat Ministerul Educației în calendarul activităților specifice de final de an școlar pentru clasele a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral...

Ministerul Educației anunță că în contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar a fost nevoit să adapteze calendarul activităților specifice de final de an școlar,...

Festivalul de artă „Film în Sat”, imaginat de actorul Cuzin Toma, debutează în 2023 la Islaz

Festivalul de artă „Film în sat” revine în 2023 cu și mai multe ediții în toată țara! Proiectul cultural imaginat de actorul Cuzin Toma...

Programul Național Cantus Mundi anunță înscrierile la Școala de Vară

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” prin Programul Național Cantus Mundi lansează înscrierile la Școala de Vară Cantus Mundi, Ediția 2023.A cincea...

Ultima săptămână la București a expoziției „ASCULTĂ” a Muzeului Copilăriei în Vreme de Război

Expoziția „Ascultă” a faimosului muzeu din Sarajevo, War Childhood Museum / Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, mai poate fi văzută până pe 11...

Ultimele stiri

Cele mai citite