Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat joi că patrimoniul unităţilor de educaţie extraşcolară va fi descentralizat, trecând la consiliile judeţene.

“Patrimoniul unităţilor de educaţie extraşcolară va fi descentralizat (…) şi va trece la autorităţi locale, dar nu la primării, ci la consiliile judeţene. Sunt multe situaţii în care în municipiul reşedinţă de judeţ avem un palat al copiilor sau un club şcolar care are două, trei (…), şase structuri arondate pe teritoriul întregului judeţ. Dacă le-am trece la autorităţile locale, unde ar rămâne structurile arondate? Şi atunci, soluţia optimă, rezultată pe parcursul dezbaterilor, a fost acordarea statutului de unitate de educaţie extraşcolară, pentru angajaţi – statut de cadru didactic şi patrimoniul trece la consiliile judeţene. Avantajul este că va exista bază legală pentru consiliile judeţene să investească în aceste unităţi de educaţie extraşcolară”, a afirmat Cîmpeanu într-o conferinţă de presă.

Referindu-se la consilierii şcolari, Cîmpeanu a precizat că cei 3.152 de consilieri existenţi sunt insuficienţi pentru a pune în practică toate măsurile din pachetul legislativ “România educată”.

“Este nevoie de 10.000 de consilieri (…) care vor avea statut de cadru didactic – salariu de cadru didactic, vacanţa şi vor fi angajaţi ai şcolii. (…) Dorim să fie atractivă această profesie de consilier şcolar, de care avem nevoie acum mai mult decât oricând. Partea de formare continuă va fi asigurată din bugetele unităţilor de învăţământ”, a adăugat Cîmpeanu.