Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut seminifictiv în perioada 20-26 iunie, când au fost înregistrate 3.974 de noi infectări, faţă de perioada 13-19 iunie, când au fost raportate 2609 infectări.

Săptămâna trecută erau internate în spitale pe secţiile de profil 638 de persoane, faţă de 438 în săptămâna precedentă.

Numărul copiilor internaţi în spitale a fost şi el mai mare cu 20 faţă de perioada 13-19 iunie.

Medicul Adrian Marinescu a atras atenia că la Institutul Matei Balş sunt internate 100 de persoane cu COVID-19, dar că situaţia se poate schimba de la o zi la alta. Persoanele vulnerabile ar trebui să fie prudente în această perioadă pentru că cele două subvariante SARS-CoV-2 se transmit foarte repede şi pot duce în cazul lor la forme severe de boală, scrie Money.ro.

„Este o creştere care se vede de câteva săptămâni încoace, discutam şi spuneam despre posibilitatea ca această conveţuire cu virusul să însemne şi o creştere a numărului de infecţii. Din fericire, nu sunt multe cazuri severe, nu sunt pacienţi cu insuficienţă respiratorie, nu sunt situaţiile grele de dinainte, de la începutul pandemiei, când paturile de terapie intensivă erau toate ocupate, nu se întâmplă aşa, dar totuşi este o creştere şi cred că trebuie să existe prudenţă, ne uităm în jurul nostru şi vedem că destul de mulţi sunt infectaţi chiar dacă fac în general forme auto-limitante, chiar dacă nu au probleme majore, totuşi în continuare oamenii vulnerabili au un risc să prezinte şi complicaţii, deci aş fi atent cu privire la risc”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Masca nu este obligatorie în România, dar specialistul o recomandă în special în spaţiile închise, aglomerate, precum mijloacele de transport în comun, mai ales în cazul celor aflaţi la risc de a face forme severe de boală.

„Este absolut de înţeles pentru toată lumea că nu ne mai dorim măsuri restrictive, este adevărat că riscul cel mai mare este în spaţiul închis care este neaerisit, apropo de autobuz sau alt mijloc de transport şi în general locurile unde sunt mulţi oameni care interacţionează, şi aici este într-adevăr un risc şi masca ne-ar putea proteja într-o măsură mare. Persoanele vulnerabile ar trebui să fie atente în această perioadă pentru că au riscul să se infecteze atunci când interacţionează cu oamenii din jur şi acest risc va exista şi de acum încolo. Chiar dacă sunt în general cazuri uşoare, totuşi pot să ajungă şi la complicaţii. Noi mergem cu varianta hibrid, şi patologie COVID şi non-COVID, dacă vorbim de COVID, în momentul de faţă avem aproximativ 100 de pacienţi internaţi, dar se poate ca de la o zi la alta numărul să crească semificativ, s-ar putea ca peste o săptămână să fie mai mulţi, este vorba despre persoane care au de obicei factori de risc şi pe care vrei să-i ai sub observaţie pentru că există riscul unei forme severe. Eu cred că nu se va schimba această etapă de convieţuire chiar dacă vor fi probleme, vor fi creşteri, nu cred că vom mai vedea impactul din începutul de pandemie, cu spitale pline. Apropo de faptul că va veni sezonul rece, cei mici vor merge la şcoală, de aici riscul să crească mai mult acele infectări, faptul că bunicii sau părinţii cu probleme de sănătate vor ajunge să facă forme severe, acest risc există”, a declarat directorul medical al Institutului Matei Balş pentru News.ro.