Cursurile se reiau după o vacanţă de două săptămâni. Precizări ale ministrului Educației

Cursurile încep luni pentru toţi elevii şi preşcolarii, atât din învăţământul de stat, cât şi privat, după o vacanţă de două săptămâni.

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţa în urmă cu o zi că 67,79% din numărul total al unităţilor de învăţământ, de stat şi privat, au decizie de desfăşurare a cursurilor cu prezenţă fizică.

În această situaţie se află 4.847 de unităţi de învăţământ, cu un număr total de peste două milioane de elevi şi preşcolari.

Sorin Câmpeanu a precizat că informaţiile exacte privind modul în care vor reîncepe cursurile sunt disponibile pe site-urile fiecărui inspectorat şcolar.

Ministrul anunţase anterior că se vor desfăşura cursuri cu prezenţă fizică în unităţile în care rata de vaccinare anti-COVID a întregului personal este de peste 60%. În situaţia în care vor fi probleme legate de resursa umană sau de infrastructură, indiferent dacă rata de vaccinare a personalului este de peste 60%, există în continuare posibilitatea ca şcolile respective să solicite desfăşurarea cursurilor online.

Ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii privind prezenţa fizică a elevilor la cursuri şi după depăşirea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 la mie a fost publicat vineri în Monitorul Oficial.

Cursurile cu prezenţă fizică la nivelul întregii unităţi de învăţământ se suspendă pentru o perioada de 14 zile dacă 50% din totalul grupelor/claselor au cursurile întrerupte din cauza îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, prevede ordinul comun. Totodată, cursurile cu prezenţă fizică într-o grupă de învăţământ antepreşcolar/preşcolar sau clasă de învăţământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal, dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar/conexe, se vor suspenda pentru o perioada de 14 zile la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, la apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. În urma anchetei epidemiologice se va stabili care sunt contacţii direcţi ai acestora şi se va decide, împreună cu conducerea unităţii de învăţământ, dacă se impune suspendarea activităţilor didactice la nivelul grupei/clasei sau unităţii de învăţământ.

Ministrul educației spune că introducerea unui prag de vaccinare pentru redeschiderea școlilor în format fizic este un compromis. Sorin Câmpeanu a explicat, duminică seara, la Digi24 care au fost motivele care au dus la stabilirea pragului de 60 la sută pentru rata de vaccinare a personalului din învățământ.

„Cu școlile și grădinițele închise, acest popor nu va avea viitor. Vom distruge un întreg popor și am responsabilitatea termenilor. Am avut de ales între varianta de a nu deschide nicio școală și nicio grădiniță multe săptămâni de acum încolo. Aceasta a fost ipoteza de la care s-a plecat: să rămână toate în online. Pe de altă parte, cealaltă variantă, să le deschizi pe toate cu prezență fizică, iarăși ar fi însemnat că negăm pandemia. Trebuia să ai un criteriu de departajare între ce poți deschide și ce nu poți deschide. Este o variantă de compromis. Este un criteriu cu foarte multe neajunsuri, dar este un criteriu care asigură un mediu mai sigur pentru elevi și pentru profesori, este un criteriu care protejează mai mult profesorii, pentru că dincolo de această efervescență exagerată, totuși, medicii spun că cei vaccinați contractează mai greu virusul și transmit mai greu virusul, deci sunt mai protejați profesorii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

El a explicat cum s-a ajuns la condiția cu 60 la sută rată de vaccinare pentru a permite redeschiderea școlilor în format fizic.

„S-a plecat de la 70 la sută, pragul stabilit de OMS pentru asigurarea unei imunități de grup. 70 la sută ar fi trebuit să ia în considerare și persoanele trecute prin boală. Având în vedere că este foarte dificil să monitorizezi persoanele trecute prin boală – unii ies din cele 180 de zile, alții intră -, am coborât plafonul de la 70 la sută la 60 la sută, de comun acord cu autoritățile sanitare, înțelegând că este o măsură tranzitorie spre 70 la sută rată de vaccinare”, a arătat ministrul interimar al educației.

Oficialul crede că toți acei profesori care sunt interesați de educația elevilor lor vor fi motivați să meargă la vaccinare.
Doar 7 la sută dintre școli s-ar fi deschis dacă se lua în calcul rata de incidență a bolii, a mai spus ministrul.

„Dacă legam funcționarea școlii doar de rata de incidență, pentru că putea fi o variantă, nu am fi putut evita pragul de 6 la mie. Am făcut o simulare. Am fi deschis doar 7 la sută. În toate orașele mari, rata de incidență este de peste 6 la mie, deci nu ar fi putut fi deschise mâine (luni – n.r.). Dacă mergeam pe rata de incidență, am fi fost întrebați de ce nu luăm în considerare vaccinarea. Dacă luăm în considerare vaccinarea profesorilor, de ce nu luăm în calcul rata de incidență”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a menționat că în curând vor ajunge în școli și testele de salivă pentru elevi și personalul din școli, ceea ce este de natură să sporească măsurile de siguranță sanitară.

În cazul în care școlile au probleme cu personalul sau de infrastructură, indiferent dacă rata de vaccinare a personalului este de peste 60 la sută, ele pot să solicite desfăşurarea cursurilor online.

Într-un clasament al localităților făcut în funcție de vaccinarea personalului din învățământ pe ultimele locuri sunt localitatea Jina din Sibiu, unde rata de vaccinare a profesorilor este de doar 21,42 la sută, apoi Hălmăgel, în Arad, unde s-a vaccinat doar 29 la sută din personalul școlar, în timp ce în localitatea Breaza din Suceava sunt doar câteva procente în plus: 31,58 la sută au ales să se imunizeze.

La polul opus sunt școli care au rată mare de vaccinare, dar nici ele nu vor începe cursurile fizic, pentru că asta şi-au dorit părinţii, iar decizia lor a contat în Consiliul de Administraţie al şcolii. În topul acestora se află localitatea Asuaju de Sus din Maramureș, cu o proporție de 93,3 la sută. Și în comuna Cozma din Mureș rata de vaccinare se apropie de sută la sută, respectiv 91,67 la sută. Acesteia i se adaugă și localitatea Horia din Constanța, cu o rată de 84,60 la sută.

Există localități care nu au raportat niciun caz de COVID-19, dar pentru că incidența nu este luată în considerare, copiii vor învăța online dacă profesorii sunt vaccinați sub 60 la sută. Este cazul localităților: Secaș din Timiș, Breaza din județul Suceava și Siliștea din Brăila, scrie Digi24.ro.

Conform unui sondaj dat publicității de Consiliul Național al Elevilor, 48,3 la sută dintre elevi ar vrea ca școala să continue în format online, iar 51,7 la sută ar vrea ca situația să continue ca și până acum, adică în funcție de evoluția situației epidemiologice.

De asemenea, ei și-ar dori și suspendarea tezelor.

În ceea ce-i privește pe părinți, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți spune că școlile ar trebui să funcționeze în format fizic până la pragul de 6 la mia de locuitori, prin decizie CJSU/CMBSU, însă școlile ar trebui să poată decide singure suspendarea activității cu prezență fizică, în funcție de infrastructură și alte particularități, cu acordul ISMB/ISJ.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *