Vax, desemnat cuvântul anului 2021 de către Oxford English Dictionary

Vax, termenul informal pentru “vaccin” sau “vaccinare”, a fost desemnat cuvântul anului 2021 de către Oxford English Dictionary (OED), comentează presa internațională.

Raport lingvistic al Oxford English Dictionary intitulat ”VAX, A report into the language of vaccines”, Oxford Languages, a precizat că ”vax”, mai mult decât oricare alt cuvânt, s-a injectat în sistemul circulator al limbii engleze în 2021.

“Până în septembrie utilizarea cuvântului vax a crescut de 72 de ori prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut”, a precizat Oxford Languages.

A generat numeroase derivate, pe care le întâlnim acum într-o gamă largă de contexte informaţionale, de la site-uri dedicate vaccinării la expresii precum ”carnet de vaccinare”, ”a fi vaccinat” sau ”a fi complet vaccinat”. Niciun alt cuvânt nu surprinde mai bine atmosfera anului trecut decât ”vax”, scrie Agerpres.ro.
Potrivit raportului pe anul 2021, cuvântul ”vaccin” a fost înregistrat pentru prima dată în 1799, derivatele sale ”vaccinat” şi ”vaccinare” apărând un an mai târziu.

Se crede că, din punct de vedere etimologic, termenul ”vaccin” ar avea originea în latinescul ”vacca”, care înseamnă ”vacă„. Potrivit raportului, el are legătură cu medicul şi omul de ştiinţă englez Edward Jenner şi cu activitatea de pionierat a acestuia în domeniul vaccinării împotriva variolei la sfârşitul anilor 1790 şi începutul anilor 1800.

”Când am trecut în revistă dovezile lingvistice, vax s-a impus drept alegerea evidentă”, a spus preşedintele Oxford Languages, Casper Grathwohl.

În anii anteriori, cuvântul anului a inclus termeni precum ”vape”, „selfie” şi „post-truth”, iar în 2015, a fost ales emoticonul care reprezintă ”un chip cu lacrimi de bucurie”.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *